Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wejście w system :)

Domyślnie Wejście w system :)

Cześć, to mój pierwszy post. Przepraszam, że być może przydługi

Chcę spróbować bardziej zaawansowanej (i wygodniejszej) niż dotąd fotografii cyfrowej. Cyfra, jaką najczęściej robię obecnie zdjęcia, to całkiem przyjemny kompakt canona PowerShot 300 HS (chyba z 2011 roku, 12,1 Mp, stabilizacja szkła). Poza tym focę analogami (głównie mały obrazek), z tym, że od kilku lat sporadycznie. Pewnie przy nich zostanę, ale raczej już tylko dla b&w, no i ewentualnie slajdów.

Kiedyś robiłem głównie pejzaż i architekturę, ale coraz bardziej interesuje mnie portret i "street". Chcę też robić cyfrowe zdjęcia mojemu małemu, coraz bardziej ruchliwemu dziecku - również we wnętrzach i raczej przy świetle zastanym (oczywiście nie znaczy to, że po ciemku ).

Chcę wejść w lustro, jestem zdecydowany na 90% na APSC, a nie na pełną klatkę. Pooglądałem sobie obiektywy nikona i canona. Skłaniam się ku canonowi. Także dlatego (ale nie jest to decydujące), że mam dwa aparaty 35 mm canona i obiektywów EF mógłbym używać i do nich.

Generalnie pomysł miałem taki, że kupię na początek naleśnika 24/2.8 jako podstawowy, do tego 50/1.8, a potem rozbuduję to o coś w stylu (dajmy na to) sigmy 50-150/2.8.

Ale potem zacząłem się zastanawiać nad puszką... A chcę raczej nową i chyba jednak minimum wersję trzycyfrową. No i się okazuje, że dajmy na to 760D kosztuje jakieś 2750 zł. Jest jeszcze do złapania 700D, body za jakieś 1900 zł. Ale w zestawie z tym kitem 18-55 IS STM można go mieć za 2200 zł. Do tego 85/1.8 i też już jest fajnie na początek - a pewnie i na środek i kawałek końca (pewnie dokupiłbym też do tego 50/1.8 - i miałbym przy okazji dwa dodatkowe obiektywy pod 35mm).

No i tak sobie kombinuję, zamiast robić zdjęcia. Dlatego prośba o sugestie i opinie. Może jakaś inna pucha? Obiektyw? Oczywiście myk z używaniem EF 50 i 85 na korpusach 35 mm jest kuszący, ale jednak przede wszystkim zależy mi na tym, by mieć fajne zdjęcia z DSLR.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Wejście w system :)

Cytat Zamieszczone przez karnif Zobacz posta
    na początek naleśnika 24/2.8
    24/2.8 STM nie wykorzystasz z analogami.

No, to jasne Tak jak piszę wyżej, mam tu na myśli 50 i 85.

Zastanawiam się jeszcze nad 100D, ale coś drogo sobie za nówkę winszują.

Uzależniony

Rozważ jeszcze 800d, ten aparat ma znacznie lepszą matrycę jeśli chodzi o DR.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez karnif Zobacz posta
    Kiedyś robiłem głównie pejzaż i architekturę, ale coraz bardziej interesuje mnie portret i "street". Chcę też robić cyfrowe zdjęcia mojemu małemu, coraz bardziej ruchliwemu dziecku - również we wnętrzach i raczej przy świetle zastanym (oczywiście nie znaczy to, że po ciemku ).

Chcę wejść w lustro, jestem zdecydowany na 90% na APSC, a nie na pełną klatkę.
    Jak jesteś zdecydowany w 90% na aps-c to weź te 10% i je poważnie przemyśl. Warto wejść w FF nawet gdybyś miał mieć do tego tylko jeden obiektyw, np. 50 STM. Tym bardziej, że masz doświadczenie z analogiem. FF pięknie się tobie odwdzięczy w zdjęciach portretowych twojego dziecka w świetle zastanym.
    Jeśli chodzi o cropa canona to za bardzo nie doradzę bo już nie śledzę nowości jakie tam pakują. Jedyny crop jakiego obecnie używam jest od Fuji

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Rozważ jeszcze 800d, ten aparat ma znacznie lepszą matrycę jeśli chodzi o DR.
    No tak, ale kosztuje tyle, co 70d A generalnie nie chciałbym wydać na puchę więcej, niż na obiektywy. 760d rozważam wobec 700d nie tylko z powodu matrycy, ale też ergonomii (drugie pokrętło, górny LCD).

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jak jesteś zdecydowany w 90% na aps-c to weź te 10% i je poważnie przemyśl. Warto wejść w FF nawet gdybyś miał mieć do tego tylko jeden obiektyw, np. 50 STM. Tym bardziej, że masz doświadczenie z analogiem. FF pięknie się tobie odwdzięczy w zdjęciach portretowych twojego dziecka w świetle zastanym.
    No tak, ale za tę wdzięczność trzeba dużo zapłacić Może z czasem dojrzeję do FF, kto wie. Na razie chcę mieć niezły AF i znośną matrycę - dodatkowe środki wolę wydać na szkła. Ale dzięki za opinię

Czy ktoś z Kolegów (albo Koleżanek) może mi napisać coś praktycznego o 700d versus 760d? Ktoś tym foci/focił?

Ja posiadam 700d i sobie bardzo chwalę - ale jako, że to moja pierwsza lustrzanka to prawdopodobnie jestem nieobiektywny. Minus na jaki się natknąłem to manualne lampy bez ttl nie działają na liveview. Ma także problemy ze współpracą z starszymi modelami lamp błyskowych innych producentów. Mozesz też 700d dorwać w zestawie z 18-55 is stm + 50/1.8. Myślę, że nówkę dorwiesz za 2600-2800 w takim zestawie.

Jeśli byś chciał to mogę Ci wykonać jakieś sample w konkretnych warunkach.
    Ostatnio edytowane przez xcerberek ; 23-04-2017 o 21:50

Bywalec Awatar janpur
    Miasto
    Kraków

Z 5D fajnie sie bawie.
    M50; 1.4/32mm

Cytat Zamieszczone przez xcerberek Zobacz posta
    Ja posiadam 700d i sobie bardzo chwalę - ale jako, że to moja pierwsza lustrzanka to prawdopodobnie jestem nieobiektywny. Minus na jaki się natknąłem to manualne lampy bez ttl nie działają na liveview. Ma także problemy ze współpracą z starszymi modelami lamp błyskowych innych producentów. Mozesz też 700d dorwać w zestawie z 18-55 is stm + 50/1.8. Myślę, że nówkę dorwiesz za 2600-2800 w takim zestawie.

Jeśli byś chciał to mogę Ci wykonać jakieś sample w konkretnych warunkach.
    Sampli się naoglądałem już trochę, ale dzięki za gotowość podesłania. Jakoś nie mogę znaleźć tego zestawu, o którym piszesz. Owszem, "chodzi" ten model z dwoma obiektywami, ale ten drugi to zwykle coś o zmiennej ogniskowej (np. coś tam-200 mmm)

Cytat Zamieszczone przez janpur Zobacz posta
    Z 5D fajnie sie bawie.
    Nie wątpię

Uprawnienia umieszczania postów