Strona 32 z 34 PierwszyPierwszy ... 223031323334 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 339

Wątek: Sony A9

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sony A9

wklejam artykuł z obrazkiem reklamowym firmy sony - na obrazku jest napisane ile sony ma szkieł do pełnoklatkowych bezluster
    i jest to dość odległa liczba od pojawiającej się w wątkach na temat sony - uprzedzająć odpowiedzi kundli bym nie liczył bo jak się policzy kundle do canona to może dojść do jakiegoś szalonego wyniku - ja osobiście to nawet kundle lubię. no może te bardziej rasowe i nic przeciwko kundlom nie mam.
    Sony financial report: Sony camera and lenses sales did raise by 27% the last year - sonyalpharumors sonyalpharumors
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    wklejam artykuł z obrazkiem reklamowym firmy sony - na obrazku jest napisane ile sony ma szkieł do pełnoklatkowych bezluster
    i jest to dość odległa liczba od pojawiającej się w wątkach na temat sony - uprzedzająć odpowiedzi kundli bym nie liczył bo jak się policzy kundle do canona to może dojść do jakiegoś szalonego wyniku - ja osobiście to nawet kundle lubię. no może te bardziej rasowe i nic przeciwko kundlom nie mam.
    Sony financial report: Sony camera and lenses sales did raise by 27% the last year - sonyalpharumors sonyalpharumors
    Aktualnie w sprzedaży (B&H) wszystkich typów i odmian obiektywów z mocowaniem EF jest 200.
    Mocowanie wprowadzono w 1987.

Typów i odmian obiektywów FE jest w sprzedaży 81, pierwszy obiektyw FE ukazał się w 2013 roku

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-05-2017 o 08:18
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Aktualnie w sprzedaży (B&H) wszystkich typów i odmian obiektywów z mocowaniem EF jest 200.

Typów i odmian obiektywów FE jest w sprzedaży 81, pierwszy obiektyw FE ukazał się w 2013 roku

jp
    To chyba nie przekona co poniektórych, uważających w dalszym ciągu, że jest inaczej.
    Nie wiem na jakich ogniskowych oni robią za zdjęcia. Może tu poszukajmy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Robię już trochę obydwoma systemami (Sony + Canon) i powiem Wam, że lustrzanki nie zostaną szybko wyparte. Na dłuższą metę Sony to zabawki, nie nadają się do komfortowego reportażu, gdyż są po prostu zbyt delikatne i nieporęczne. Inna sprawa, że w aparatach Canon już dawno nie powinno być archaicznego mechanizmu lustra, tylko powinna być (przynajmniej w opcji) do wyboru puszka bezlustrowa, z wysokiej jakości wizjerem elektronicznym, szybką migawką, krótkim X-Sync, stabilizacją matrycy, inteligentnym AF i w zasadzie z większością tych bajerów, które oferuje Sony w A9. Naprawdę mam radochę, jak podpinam szkła Canona pod A7 II. Raz, że mam stabilizację, dwa, że mogę bez problemu przeglądać czy manualnie ostrzyć zdjęcia w słońcu (wizjer) a trzy, że mam naprawdę fajny i szybki AF. Odchylany LCD też się czasem przydaje.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

jp
    a sony twierdzi że ma ich 27 (na maj 2017), i jak znam życie to jednak wlicza w to kundle pewnej znanej firmy - ale pewnie nie wiedzą ile i jaki sprzęt produkują to częste w korporacjach.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-05-2017 o 10:13
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    a sony twierdzi że ma ich 27 (na maj 2017), i jak znam życie to jednak wlicza w to kundle pewnej znanej firmy - ale pewnie nie wiedzą ile i jaki sprzęt produkują to częste w korporacjach.
    Ok, Sony ma 27 EF ale jest jest dużo innych producentów
    https://www.bhphotovideo.com/c/buy/M...999800997/pn/2

No nie jest w sprzedaży 81 jak napisałem tylko 91 różnych typów/odmian

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Robię już trochę obydwoma systemami (Sony + Canon) i powiem Wam, że lustrzanki nie zostaną szybko wyparte. Na dłuższą metę Sony to zabawki, nie nadają się do komfortowego reportażu, gdyż są po prostu zbyt delikatne i nieporęczne. Inna sprawa, że w aparatach Canon już dawno nie powinno być archaicznego mechanizmu lustra, tylko powinna być (przynajmniej w opcji) do wyboru puszka bezlustrowa, z wysokiej jakości wizjerem elektronicznym, szybką migawką, krótkim X-Sync, stabilizacją matrycy, inteligentnym AF i w zasadzie z większością tych bajerów, które oferuje Sony w A9. Naprawdę mam radochę, jak podpinam szkła Canona pod A7 II. Raz, że mam stabilizację, dwa, że mogę bez problemu przeglądać czy manualnie ostrzyć zdjęcia w słońcu (wizjer) a trzy, że mam naprawdę fajny i szybki AF. Odchylany LCD też się czasem przydaje.
    Mam podobne odczucia co do "zabawkowości" Sony. Canon to zupełnie inna liga, po prostu narzędzie. Dodatkowo, przynajmniej dla moich potrzeb wizjer optyczny ma nadal znaczną przewagę nad EVF. W szkła Sony nie odważyłem się zainwestować. I miałem chyba dobre przeczucie (fakt, że znając trochę podejście Sony do produktów). Okazuje się (patrz lensrentals), że szkła Sony nie są zaprojektowane z myślą o serwisowaniu, są składane z dużym udziałem silikonu...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Cześć,

przebrnąłem przez cały wątek i chciałem podzielić się moimi wrażeniami ze zmiany systemu. Bo z tego co przeczytałem to tylko 1 osoba z tego forum to uczyniła.

Około rok temu sprzedałem wszystko z C a miałem 5DmkIII i obiektywy L 16-40/4 35/1.4, 50/1.2 , 85/1.2, 600EXRT x2.
    W C miałem wieczny problem z ostrością. Robię głównie portrety i fotografię sensualną na całkowicie otwartej przysłonie, często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach. Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę. Dużo dobrych kadrów było straconych przez brak ostrości tam, gdzie chciałem, żeby była albo wg. aparatu miała być. Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe do tego skrajne punkty bardzo często nie trafiają. Oczywiście ktoś powie kwestia wprawy, być może.

W S AF i ustawianie ostrości to bajka, punktami pokryty jest prawie cały kard, sam wykrywa twarz a nawet oko które jest bliższe do obiektywu. Mało tego potrafi utrzymywać dynamicznie taki punkt a modelka czy aparat możemy przesuwać do woli. Działa to idealnie z obiektywami G. W A9 działa to jeszcze lepiej
    https://youtu.be/OmYw1jAxho4

Następna sprawa, nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe. Tak wiem C też ma live view ale przy tym trybie ustawienie ostrości nie działa za cudownie.

Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii. Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd.

Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu. Reasumując nie postrzegam systemu S jako lepszego od C czy N ale innego pozwalającego mi lepiej oddać się fotografowaniu. Generalnie jestem bardzo zadowolony.

R.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W pośpiechu zapomniałem zapytać, jakiego używasz adaptera?

A już widzę, że MC-11. Jak oceniasz działanie AF ze Sigmami, zwłaszcza tymi dłuższymi, np. 100-400 czy 150-600 i raczej na dłuższym końcu??
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 25-05-2017 o 14:55

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

zajrzyj do testu Sigmy 100-400, jest tam trochę zdjęć. Daje radę Zwłąszcza w trybie AF-C, bo wtedy działa PDAF.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 32 z 34 PierwszyPierwszy ... 223031323334 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów