Pokaż wyniki od 1 do 10 z 339

Wątek: Sony A9

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Sony A9

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Problem polega na tym jak ustalić co to jest "lepsza jakość zdjęcia". Bo to nie jest kwestia wyłącznie inżynierska ale też artystyczna, a poniekąd związana z postrzeganiem sumy subtelności które są praktycznie niemierzalne. Dlatego w tej dziedzinie /i nie tylko/ jednowymiarowe autorytatywne twierdzenie, że coś jest lepsze jest skrajnym upraszczaniem bez odzwierciedlenia w rzeczywistości.
    I tu znowu się z Tobą zgadzam.

Testy/ranking DxO związane są ze sprzętem i :

a. dotyczą
    tylko "technicznych" aspektów wykonywanych przez sprzęt zdjęć takich jak szumy, dynamika, ostrość, zniekształcenia, aberracja, ...

b. nie dotyczą
    innych istotnych przy wyborze i używaniu sprzętu cech takich jak cena, masa, rozmiar, AF, czas pracy na baterii, stabilizacja, ....

No i nie dotyczą tego co autor zdjęcia chce pokazać i co pokazuje na zdjęciu.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Chyba się dzisiaj bardzo nudzę, bo śledząc ten watek od pewnego czasu, staje się pełen podziwu dla motywacji Kolegów dotyczącej jakości sprzętu potrzebnego do fotografowania.
    I tak mi się wydaje, ze bez puszki z pierwszej trojki najlepszych puszek tygodni, tudzież tej samej klasy obiektywów po prostu nic nie da się zrobić (no możne poza FB)
    I tak sobie myślę, ze rolling shutter A9 po prostu dyskwalifikuje ten aparat jako sprzęt do filmowania rodziny, a brak najwyższej jakości Zeissa nie pozwoli nam wydrukować ani jednego wspaniałego zdjęcia.
    Weźmy na przykład taka sytuacje: będąc na wakacjach, dojeżdżamy do wymarzonego miejsca. Pech, bo jest akurat południe, temperatura 35°C i wilgotność 90%. Ale nic to, rozkładamy solidny statyw (w końcu trochę tez wieje ), obowiązkowo Gitzo, no bo jak inaczej, puszka przestawiona na MF i do roboty. Obowiązkowo gesty filtr ND i długie czasy (przechodnie się rozmażą i znikną).
    Ja sobie doskonale zdaje sprawę, ze co drugi z nas ma swoja ekipę techniczną, nieograniczona ilość czasu i nic takiego mu się nie przytrafia .
    Wiadomo, z lepszej puszki i obiektywu jest szansa na zrobienie lepszego technicznie zdjęcia niż z gorszej puszki i takiegoż obiektywu.
    Nie bierzcie tego tekstu zbyt poważnie, bo sam byłem i pewnie nadal trochę jestem gadżeciażem i doskonale wiem, że robienie zdjęć dobrym sprzętem może sprawiać przyjemność (sama w sobie) A jakie z niego (tego sprzętu) zdjęcia wychodzą, to już osobna historia.
    Kupujemy sprzęt z wielu, lepiej lub gorzej uświadomionych przyczyn.
    Wiele czasu i pieniędzy przepłynęło (gdy kupowałem żonie kolejne zegarki) nim uświadomiłem sobie że dla niej zegarek to nie dobrej klasy/firmy czasomierz tylko ładny, stylowy gadżet który przy okazji pokazuje aktualny czas.

Mam A7R2, po 2 latach jego użytkowania wiem co mi w nim brakuje, co chciałbym zmienić.
    Wiem też co potrzebuję.
    Nawet gdybym mógł zamienić bez kosztów A7R2 na A9 to bym tego nie zrobił.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-05-2017 o 18:36
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów