Pokaż wyniki od 1 do 10 z 339

Wątek: Sony A9

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Sony A9

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    "Jak się do kogoś zwracasz to pisz z dużej", nie ty tylko Ty!

Odpowiadając na Twoje pytanie różnicy na wydrukach nie będzie żadnej między A9 a podobnej klasy DSLR czy C. czy N. U mnie dzięki 50mpix. mam ten plus że nie ogranicza mnie kadr i późniejszy crop jest praktycznie bezstratny. Różnicy nie zauważyłem między 5d m III a 5dsr w wydrukach w formacie a2 po wywołaniu rawów. Co do samych zdjęć to nie mam chęci nikogo krytykować, bo sam nie chwalę się tu moimi fotkami, ale zauważyłem jedną rzecz wszechobecną na forach. Są artyści, którzy nawet słabym sprzętem robią niesamowite zdjęcia (często ratując braki sprzętowe świetnym postprocesem) i profesjonalni amatorzy, którzy kupują 85mm 1.2 L i wrzucają tu takie fotki, że lepiej byłoby powiedzieć że robione telefonem. Niestety ostre oko, odpowiednia kompozycja i nastawy jeszcze nie robią efektu.
    Gdy chodzi o rozdzielczość to na wydrukach widać różnicę (teoretycznie) dopiero powyżej natywnej.
    (matryca 6000 x 4000, gdy drukarka 254 dpi (10pix/1mm) to 60cm x 40cm)

Praktycznie natomiast, przy obserwacji z odległości dobrego widzenia (i bliżej) 2x większy rozmiar, przy dobrym post_procesie
    (dla mnie) jest do przyjęcia.
    Ale na tym poziomie powiększeń wyraźnie już widać klasę obiektywu i jakość ostrzenia.
    Naumiałem się, że jeśli czuję że TO zdjęcie będę powiększał to statyw i kilka fotek z ręcznymi ostrzeniami.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-05-2017 o 10:27
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów