Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
ogarnijmy trochę temat rozmowy bo myślałem że rozmawiamy o wadze sprzętu - jak zobaczylem sprzedawany 50 STM to se pomyślałem - to nic nie waży, dobrze że nie ma chłop sigmy arta (jak ją dorzucam do torby to czuję konkret) - wtedy zawsze poczułby różnicę po zmianie - w każdym systemie są wysokiej jakości unikalne szkła, w canonie jest ich sporo - cajsy jak to cajsy są pewnie fajne - te co wybrałeś dla mnie trochę ciemne i ogniskowe takie sobie i jak pisałem już kilka razy jak porównujesz śliwki z gruszkami (albo dwie gruszki z jedną gruszką) to zawsze wyjdzie że waga jest inna - co do właściwości optycznych tych mierzalnych i tych niemierzalnych to jak to mawiają u mnie na wsi - każda pliszka swój ogonek chwali - ale ogólnie myślę że będziesz zadowolony, canonowe 85 1.8 czy 50 1.8 optycznie są przeciętne więc zmiana obu na jednego ciemnego cajsa niewątpliwie zmniejszy wagę, a i logo cajsa będzie budzić szacunek gawiedzi - zdjęcia wyjdą podobnie jak z tego c50STM ale to szczegół niewarty dyskusji jest (no ja się nie podejmuję) - ważne żebyśmy sami mieli poczucie że idziemy do przodu.
Narazie więc nic nie będę pisał bo jeszcze do końca nie zdecydowałem jaki będzie zestaw szkieł. Natomiast wiem co używam teraz i czego mniej więcej potrzebuję - ma być lekkie i dobrej jakości, ogniskowe w okolicach tego co mam teraz. Każdy ma inne potrzeby i dlatego będzie miejsce i dla systemu canonikona i dla Sony. Jabłko do jabłka porównać się nie da, bo nie ma idealnych odpowiedników. Do czego porównasz 55 1.8 zeissa? Do 50 1.4 canona? Dlatego ja nie robię porównania, szukam sobie zestawu w nowym systemie.