ogarnijmy trochę temat rozmowy bo myślałem że rozmawiamy o wadze sprzętu - jak zobaczylem sprzedawany 50 STM to se pomyślałem - to nic nie waży, dobrze że nie ma chłop sigmy arta (jak ją dorzucam do torby to czuję konkret) - wtedy zawsze poczułby różnicę po zmianie - w każdym systemie są wysokiej jakości unikalne szkła, w canonie jest ich sporo - cajsy jak to cajsy są pewnie fajne - te co wybrałeś dla mnie trochę ciemne

i ogniskowe takie sobie i jak pisałem już kilka razy jak porównujesz śliwki z gruszkami (albo dwie gruszki z jedną gruszką) to zawsze wyjdzie że waga jest inna - co do właściwości optycznych tych mierzalnych i tych niemierzalnych to jak to mawiają u mnie na wsi - każda pliszka swój ogonek chwali - ale ogólnie myślę że będziesz zadowolony, canonowe 85 1.8 czy 50 1.8 optycznie są przeciętne więc zmiana obu na jednego ciemnego cajsa niewątpliwie zmniejszy wagę, a i logo cajsa będzie budzić szacunek gawiedzi

- zdjęcia wyjdą podobnie jak z tego c50STM ale to szczegół niewarty dyskusji jest (no ja się nie podejmuję)

- ważne żebyśmy sami mieli poczucie że idziemy do przodu.