Dzisiaj dostałem odpowiedź z Sony Center, że aparat mogę dostać 27 maja, ale nie wiem jeszcze jaką ofertę cenową dostanę. Będę brał szkła, karty pamięci, flash i korpus. W weekend majowy wszystko co mam teraz idzie na allegro, łącznie z plecakiem i statywem, plus odnalazłem mój pierwszy obiektyw tamron 28-70 2.8 jeszcze z czasów 350d
Przejrzałem trochę argumenty i ogólnie zgadzam się z wieloma, zarówno z jednej jak i drugiej strony, z jednym się nie zgodzę, zanim sprzedam to co mam, to cały plecak postawię na wagę i po zakupie nowego gear'a też postawię nowy plecak na wagę i różnica moim zdaniem to będzie przepaść (dodam, że używam tylko stałek i interesuje mnie zakres ~ 20mm - ~85mm). Baterie, ten problem w A9 nie istnieje z tego co czytam, ale praktyka pokaże, ale nawet jeżeli jest gorzej niż w 5dmk3 to ja jestem tylko amator więc jak mi padnie bateria i nie zrobię fotki to nic się nie stanie, teraz często używam gopro hero3 black do filmów i tutaj czas pracy na baterii to też dramat, ale so what ... Jest małe, wszędzie mogę zabrać i to się dla mnie liczy, każdy ma inne potrzeby i tyle. Kiedyś jak nie miałem dzieci to targałem ten cały majdan foto ale things changed i dobrze, że coś takiego jak seria a7 czy a9 istnieje. Jakbym nie miał możliwości zmiany to pewnie bym siedział z canonem i tyle, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
bezlusterkowiec ma być ponoć mniejszy i lżejszy - ale jeśli nie zrozumiałem właściwie to co ma mieć lepszego?
- ile ten będzie ważył ze szkłami(f4) 16-35 24-105 100-400? - .673+.518+0.425+1.4kg = 3.016 (24-105 nie znalazłem dałem 24-70) to w kilogramach trzeba dorzucić kilka baterii - 4 żeby było sprawiedliwie +0.083x4 = 0.332 = 3.348 nadal w kilogramach - odpowiednik canona .615+.670+1.38 = 2.665 + korpus .769 w moim przypadku = 3.434 no i dwie baterie .160 co daje 3.595 różnica 0.246 czyli stara kostka masła tyle mniej dźwigania dwadzieścia pięc deko i obiektyw canona ma więszy zakres (24-105) - wiekością to wjdzie podobnie.
- na resztę parametrów zwykle branych pod uwagę przy takim zakupie (np. możliwości rozbudowy systemu żeby nie mówić tylko o cenach) miłosiernie pominę i nie będe porównywał - zdjęcia wyjdą podobnie - mam nadzieję, ale też wątpliwości - bo jak oglądam te na forum z korpusu sony to mam wątpliwości - znaczy canon tak tragicznych nie robi .
aha i tak będzie z każdymi sensownymi szkłami lub kompletami szkieł branymi do porównania
ja zaczekam następne lustro ff canona ma ponoć być mniejsze i lżejsze
i jeszcze na koniec - jak oglądasz zdjęcie to tak naprawdę liczy się tylko obraz a czy aparat miał lustro czy go nie miał czy był dinozaurem czy szwagrem telewizora to nie ma najmniejszego znaczenia - tylko obraz jest istotny
Wklejam wstępnie przygotowane fotki do wystawienia wszystkiego na allegro
http://imgur.com/a/jmNqA

mniej więcej odpowiednik tego nie będzie ważył tyle samo w sony, jak będę miał komplet to postawię na wagę