Strona 33 z 34 PierwszyPierwszy ... 2331323334 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 339

Wątek: Sony A9

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Sony A9

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Mam podobne odczucia co do "zabawkowości" Sony. Canon to zupełnie inna liga, po prostu narzędzie. Dodatkowo, przynajmniej dla moich potrzeb wizjer optyczny ma nadal znaczną przewagę nad EVF. W szkła Sony nie odważyłem się zainwestować. I miałem chyba dobre przeczucie (fakt, że znając trochę podejście Sony do produktów). Okazuje się (patrz lensrentals), że szkła Sony nie są zaprojektowane z myślą o serwisowaniu, są składane z dużym udziałem silikonu...
    piszesz ....
    .... Mam podobne odczucia co do "zabawkowości" Sony. Canon to zupełnie inna liga, po prostu narzędzie.

Jak przeszedłem z 1Ds2 na 5D też miałem odczucie "zabawkowosci" przez kilka tygodni.

A7R2 jest w pełni metalowy, uszczelniony.
    Ale masz rację, to prawda, jest lżejszy i mniejszy od 5D3

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-05-2017 o 16:46
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez CyberR Zobacz posta
    Cześć,

przebrnąłem przez cały wątek i chciałem podzielić się moimi wrażeniami ze zmiany systemu. Bo z tego co przeczytałem to tylko 1 osoba z tego forum to uczyniła.

Około rok temu sprzedałem wszystko z C a miałem 5DmkIII i obiektywy L 16-40/4 35/1.4, 50/1.2 , 85/1.2, 600EXRT x2.
    W C miałem wieczny problem z ostrością. Robię głównie portrety i fotografię sensualną na całkowicie otwartej przysłonie, często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach. Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę. Dużo dobrych kadrów było straconych przez brak ostrości tam, gdzie chciałem, żeby była albo wg. aparatu miała być. Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe do tego skrajne punkty bardzo często nie trafiają. Oczywiście ktoś powie kwestia wprawy, być może.

W S AF i ustawianie ostrości to bajka, punktami pokryty jest prawie cały kard, sam wykrywa twarz a nawet oko które jest bliższe do obiektywu. Mało tego potrafi utrzymywać dynamicznie taki punkt a modelka czy aparat możemy przesuwać do woli. Działa to idealnie z obiektywami G. W A9 działa to jeszcze lepiej
    https://youtu.be/OmYw1jAxho4

Następna sprawa, nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe. Tak wiem C też ma live view ale przy tym trybie ustawienie ostrości nie działa za cudownie.

Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii. Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd.

Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu. Reasumując nie postrzegam systemu S jako lepszego od C czy N ale innego pozwalającego mi lepiej oddać się fotografowaniu. Generalnie jestem bardzo zadowolony.

R.
    Patrz, a ja odwrotnie. Dobrze że przynajmniej byłeś szczery:
    1) często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach - błąd zasadniczy. Ja zawsze używam.
    2) Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę - błąd. Nie widzę w tym problemu.
    3) Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe - a jakie jest jak się używa środkowego 1-pkt i jest ok ?
    4) nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe - jakoś nie zauważyłem problemu
    5) Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii - może nie umiałeś robić zdjęć, patrz pkt 3
    6) Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd. - waga czego do czego ?, dwa sloty raczej zaleta.
    7) Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu - kryptoreklama sony? Jakoś z Canonem nie mam żadnego problemu z obsługą aparatu.
    (czy inni mają też takie problemy? Nie potrafią czego? pokręcić kółkiem aby ustawić czas czy iso, to się robi na pamięć jak się potrafi, czy z czym miałeś problem?
    8) Generalnie jestem bardzo zadowolony. - też się cieszymy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Ok, Sony ma 27 EF ale jest jest dużo innych producentów
    https://www.bhphotovideo.com/c/buy/M...999800997/pn/2

No nie jest w sprzedaży 81 jak napisałem tylko 91 różnych typów/odmian

jp
    A ile to jest obiektywów?

8 czy 4 ?

https://www.bhphotovideo.com/c/searc...997+3609797180
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 25-05-2017 o 18:46

Bywalec

7four, to potrafisz tak przekadrowac żeby się plaszczyzna ostrości nie zmieniła ?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    7four, to potrafisz tak przekadrowac żeby się plaszczyzna ostrości nie zmieniła ?
    A jak sobie wcześniej z tym radzono ? To nie jest tajemna wiedza, ale technologia ogłupia, to fakt.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Patrz, a ja odwrotnie. Dobrze że przynajmniej byłeś szczery:
    1) często pracując pod światło, nie używam osłon p-słonecznych na obiektywach - błąd zasadniczy. Ja zawsze używam.
    2) Przekadrowanie z zablokowaną ostrością nie wchodzi w grę - błąd. Nie widzę w tym problemu.
    3) Dodatkowo w C pokrycie punktami ostrości w kadrze jest delikatnie mówiąc słabe - a jakie jest jak się używa środkowego 1-pkt i jest ok ?
    4) nosze okulary i przykładanie oka do wizjera jest kłopotliwe - jakoś nie zauważyłem problemu
    5) Tak więc w moim przypadku przeważył AF który bije na głowę ten w 5dmkiii - może nie umiałeś robić zdjęć, patrz pkt 3
    6) Pomijam inne aspekty jak wagę, lustro, dwa sloty na kary pamięci (akurat w S nie ma) itd. - waga czego do czego ?, dwa sloty raczej zaleta.
    7) Dzięki zmianie systemu bardziej skupiam się na kadrze, kompozycji walorze artystycznym niż na obsłudze aparatu - kryptoreklama sony? Jakoś z Canonem nie mam żadnego problemu z obsługą aparatu.
    (czy inni mają też takie problemy? Nie potrafią czego? pokręcić kółkiem aby ustawić czas czy iso, to się robi na pamięć jak się potrafi, czy z czym miałeś problem?
    8) Generalnie jestem bardzo zadowolony. - też się cieszymy.
    Nie wiem czy warto coś Ci odpisywać, no ale co tam...

1) może dla Ciebie to błąd, więc używaj osłon jak dobrze się z tym czujesz
    2) jeszcze nie widziałem takich cudów, żeby na 85 lub 136 f 1.4 z odległości 2 m udało sie komuś nie skosić płaszczyzny aparatu pracując z ręki i na środkowym punkcie, no ale może Tobie to sie udaje
    3) czyli aparat moze miec 1 pkt ostrzenia i Tobie to wystarcza - extra!
    4) no widzisz coś dziwnego inni ludzie nie są tacy jak Ty, to dopiero się teraz zdziwisz
    5) moze i tak, ale po co te prywatne wycieczki?
    6) bez komentarza
    7) jasne płacą mi za to, tylko nie pisz że nie domyśliłeś się
    8) to Ciebie jest więcej, skoro się cieszycie

Z tego co napisałeś teraz i wcześniej aparat jest dla Ciebie puszką z przyciskami i instrukcją obsługi, a że przy okazji robi zdjęcia to taki dodatek. No i koniecznie zgodnie z instrukcją pamiętaj zawsze używaj osłon p-słonecznych i tylko środkowego punktu AF

R.

--- Kolejny post ---

A jak sobie wcześniej z tym radzono ? To nie jest tajemna wiedza, ale technologia ogłupia, to fakt.
    To fakt ogłupia jak cholera.

Bywalec

Kiedyś sobie radzono bez af...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Kiedyś sobie radzono bez af...
    Dokładnie tak.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez CyberR Zobacz posta
    Nie wiem czy warto coś Ci odpisywać, no ale co tam...

1) może dla Ciebie to błąd, więc używaj osłon jak dobrze się z tym czujesz
    2) jeszcze nie widziałem takich cudów, żeby na 85 lub 136 f 1.4 z odległości 2 m udało sie komuś nie skosić płaszczyzny aparatu pracując z ręki i na środkowym punkcie, no ale może Tobie to sie udaje
    3) czyli aparat moze miec 1 pkt ostrzenia i Tobie to wystarcza - extra!
    4) no widzisz coś dziwnego inni ludzie nie są tacy jak Ty, to dopiero się teraz zdziwisz
    5) moze i tak, ale po co te prywatne wycieczki?
    6) bez komentarza
    7) jasne płacą mi za to, tylko nie pisz że nie domyśliłeś się
    8) to Ciebie jest więcej, skoro się cieszycie

Z tego co napisałeś teraz i wcześniej aparat jest dla Ciebie puszką z przyciskami i instrukcją obsługi, a że przy okazji robi zdjęcia to taki dodatek. No i koniecznie zgodnie z instrukcją pamiętaj zawsze używaj osłon p-słonecznych i tylko środkowego punktu AF

R.

--- Kolejny post ---

To fakt ogłupia jak cholera.
    Ludzi robiących canonem, jest trochę więcej, wg. Twoich "teorii" nie potrafią robić zdjęć. Bo tylko jest to możliwe za pomocą SONY. Super
    Jak nie potrafisz kadrować, to się za to nie bierz. Ale nie wciskaj kitu, że nie jest to możliwe. Inni to potrafią, więc miej pretensje do siebie.
    I nie prowadź krucjaty przeciwko tym osobom, bo będą pewnie mieli polewkę.

Proponuję zacząć używać w większych ilościach takich stwierdzeń jak "magia, super, lepiej, amazing, awesome, zjada , nie sięga do pięt ... itd ... popracuj nad tym.
    Przekonasz tych co nie mają problemów z obsługą aparatu, ustawiają ostrość gdzie chcą. Koniecznie nie używaj osłon p-słonecznych bo się przedźwigasz i przepukliny dostaniesz Waga robi swoje

Bywalec

Czy skoro kiedyś nie było af to teraz jego brak nie jest problemem? Kiedyś jakoś sobie z tym radzono...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Ludzi robiących canonem, jest trochę więcej, wg. Twoich "teorii" nie potrafią robić zdjęć. Bo tylko jest to możliwe za pomocą SONY. Super
    Jak nie potrafisz kadrować, to się za to nie bierz. Ale nie wciskaj kitu, że nie jest to możliwe. Inni to potrafią, więc miej pretensje do siebie.
    I nie prowadź krucjaty przeciwko tym osobom, bo będą pewnie mieli polewkę.

Proponuję zacząć używać w większych ilościach takich stwierdzeń jak "magia, super, lepiej, amazing, awesome, zjada , nie sięga do pięt ... itd ... popracuj nad tym.
    Przekonasz tych co nie mają problemów z obsługą aparatu, ustawiają ostrość gdzie chcą. Koniecznie nie używaj osłon p-słonecznych bo się przedźwigasz i przepukliny dostaniesz Waga robi swoje
    Tak sądziłem, szkoda czasu na takich b.....w jak Ty. Pouczaj swoje dzieci jeśli je masz, w co wątpię przeglądając Twoje wpisy na tym forum.
    Nie mam zamiaru zniżać się do Twojego żenującego poziomu, i znów nie trzymałem się powiedzenia "Nie rozmawiaj z i....ą bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" ech... ale za to trochę zabawy miałem, co mądrego mi odpiszesz i jak przekręcisz. Prawie jak partia rządząca.

Strona 33 z 34 PierwszyPierwszy ... 2331323334 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów