Pokaż wyniki od 231 do 240 z 339

Wątek: Sony A9

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sony A9

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    fajno, czekam.

W samym procesie projektowania przyjmuje się jaki rozrzut parametrów będzie występował w produkcie końcowymi i odpowiednio dobiera się system zakupów materiałów, sposób produkcji oraz system kontroli/jakości. Im ma być wyższa półka, mniejszy rozrzut tym droższa produkcja i droższy system kontroli. Wlicza się ponadto koszty serwisu, gwarancji, uwzględnia strategie i wizerunek firmy itd. by długookresowo był maksymalny zysk.

Oczywiście mogą się zdarzać wpadki jakościowe ale trudno mi sobie wyobrazić że firmy typu Canon, Nikon Sony dopuściły do sytuacji tak dużych rozrzutów parametrów by było to np. widoczne na wydrukach zdjęć wykonanych dwoma obiektywami tego samego typu.

Zobaczymy co znajdziesz i jak to się przekłada, jak i czy jest widoczne na wydruku zdjęć.
    To jest efekt finalny fotografowania.

jp
    pytałeś czy ktoś publikuje dane dotyczące rozrzutu jakościowego obiektywów, ponieważ widziałem że publikuje to wrzuciłem jakieś linki - jesteś ciekaw to poszukaj - blog rogera jest ciekawy warto poczytać, wydaje się że facet wie o czym pisze i ma dostęp do dużej ilości takich samych szkieł.

jeśli chodzi o wydruki czy ogólnie o jakość techniczną zdjęć to cały proces ma na niego wpływ począwszy od umiejętności i pewnego automatyzmu w terenie skończywszy na szklach i komputerze na koniec - najlepsze szkła i korpusy nie pomogą jak któryś z elementów tego procesu niedomaga - a jakość techniczna to zaledwie początek zdjęcia - rzekłbym że od jakości technicznej do zdjęcia droga daleka, ale ogólnie uważam że optyka dla jakości technicznej jest istotna i dobre szkło przesuwa człowieka do przodu.

czy rozrzut jakościowy widać na zdjęciach lub wydrukach - mz będzie widać, w artykule którego szukałem był wyktesik dla szkła 35L i S35A jak się trafiło na wybitną elkę i słabą sigmę to były porównywalne, legendy na temat wybierania szkieł przez zawodówców też gdzieś mają swoje źródło

jeśli chodzi o optykę to mnie w zupełności wystarczają te bida elki zoomy które jak niektórzy głoszą na forum zdjęć nie robią lub jeszcze gorsze stałki sigmy z serii art - nie czuję potrzeby zmian.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-05-2017 o 19:13
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów