pytałeś czy ktoś publikuje dane dotyczące rozrzutu jakościowego obiektywów, ponieważ widziałem że publikuje to wrzuciłem jakieś linki - jesteś ciekaw to poszukaj- blog rogera jest ciekawy warto poczytać, wydaje się że facet wie o czym pisze i ma dostęp do dużej ilości takich samych szkieł.
jeśli chodzi o wydruki czy ogólnie o jakość techniczną zdjęć to cały proces ma na niego wpływ począwszy od umiejętności i pewnego automatyzmu w terenie skończywszy na szklach i komputerze na koniec - najlepsze szkła i korpusy nie pomogą jak któryś z elementów tego procesu niedomaga - a jakość techniczna to zaledwie początek zdjęcia - rzekłbym że od jakości technicznej do zdjęcia droga daleka, ale ogólnie uważam że optyka dla jakości technicznej jest istotna i dobre szkło przesuwa człowieka do przodu.
czy rozrzut jakościowy widać na zdjęciach lub wydrukach - mz będzie widać, w artykule którego szukałem był wyktesik dla szkła 35L i S35A jak się trafiło na wybitną elkę i słabą sigmę to były porównywalne, legendy na temat wybierania szkieł przez zawodówców też gdzieś mają swoje źródło
jeśli chodzi o optykę to mnie w zupełności wystarczają te bida elki zoomy które jak niektórzy głoszą na forum zdjęć nie robią lub jeszcze gorsze stałki sigmy z serii art - nie czuję potrzeby zmian.