Strona 18 z 34 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 339

Wątek: Sony A9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sony A9

Aż dziwne, że żaden z serwisów "pro" nie wymyślił jeszcze nowoczesnego testu, w którym matryce Canona zostawiały by konkurencję daleko w tyle

Oczywiście nie bronię DXO - ich testy to przerost formy nad treścią.
    Dziś wystarczy wziąć Rawdiggera lub podobne narzędzie i wiele rzeczy widać od razu bez klejenia do tego politycznie poprawnej filozofii.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 29-04-2017 o 19:14
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Sony A9

Wg dxo phase one czy inne cyfrowe średnie są daleko w tyle... o czym tu dyskutować.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Aż dziwne, że żaden z serwisów "pro" nie wymyślił jeszcze nowoczesnego testu, w którym matryce Canona zostawiały by konkurencję daleko w tyle
    Jakoś nie widzę powodu dla którego miałby to ktoś robić. Canon wciąż zwiększa sprzedaż i udział na rynku foto więc myślę, że takie protezy są im do niczego niepotrzebne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Dorzucę swoje 5 groszy na temat A9 i bezlusterkowców.

Osobiście uważam, że Sony nie jest konkurencją dla Canona czy Nikona z prostego powodu - gama obiektywów. Dla profesjonalisty czy nawet hobbisty to w większości wypadków będzie głównym wyznacznikiem użyteczności sprzętu. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby komercyjny fotograf np. mody czy ślubny decydował się na Sony ze względu na samą*wagę.

Jeśli chodzi o amatorkę i hobbystów to umówmy się - Iphony i inne smartfony już zaorały kompakty i kwestią czasu będzie dalsza ich ekspansja na rynku foto.

Nawet średni format w mojej ocenie odczuwa coraz wyższe rozdzielczości DSLR, a te z kolei odczuwają obecność smartfonów. Ludziom nie chce się tachać zawsze sprzętu ze sobą kiedy telefon mieści się w kieszeni i kiedy ogromna liczba docelowych fotek ma lecieć na instagram czy facebooka. Zresztą popatrzcie po sobie jak wielu z Was drukuje swoje fotki, a ile z tych zdjęć jest zmniejszana do x2048 i wielkości 5-10mb?

Świat bezlusterkowców to trochę zjawisko na rynku, który w mojej ocenie będzie się kurczył a czas, kiedy producenci mogli zdetronizować lustra minął kilka dobrych lat temu. Momentem kryzysowym bedzie możliwość podłączenia obiektywów foto bezpośrednio do telefonu.

Dodatkową kwestią jest ogromna konkurencja na rynku. Sesje zdjęciowe TFP i konkurencyjne ceny usług w porównaniu do cen sprzętu są zupełnie nieadekwatne.

Inna sprawa to kwestia jakości zdjęć. Ile zdjęć na komercyjnym rynku idzie w prostym naturalistycznym jpg a ile jest po potężnej obróbce... Kogo jeszcze obchodzi winietowanie obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez Janeek ; 29-04-2017 o 20:40

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Świat bezlusterkowców to trochę zjawisko na rynku, który w mojej ocenie będzie się kurczył a czas, kiedy producenci mogli zdetronizować lustra minął kilka dobrych lat temu. Momentem kryzysowym bedzie możliwość podłączenia obiektywów foto bezpośrednio do telefonu.
    W kontekście tego, że rynek bezlusterkowców to jest zdaje się, że jedyny segment rynku foto, który nie szybuje w dół, to dość ambitna teoria.

Co do szkieł - nie jestem profesjonalistą, więc się za nich nie wypowiem, ale dla powiedzmy sobie "pro" amatora, gama dostępnych szkieł od Sony jest jednak zdecydowanie wystarczająca.
    Oczywiście Sony swoim A9 próbuje atakować najwyższą półkę (życzę im oczywiście powodzenia, choć to nie moja bajka) - natomiast segment bezlusterkowców (Fuji, Olympus, Sony 6xxx) skierowany jest zdecydowanie w lustrzanki z niższej póki, i moje prywatne zdanie jest takie, że tam za 2-3 lata będzie pozamiatane. Oczywiście w zamiataniu tym udział będzie miał również Canon i Nikon ze swoimi bezlusterkowcami (czego na razie nie widać w ich komunikatach marketingowych - wiadomo, muszą złapać balans pomiędzy zmieniającym się rynkiem a kanibalizacją własnego portfolio).

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 29-04-2017 o 20:45
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    W kontekście tego, że rynek bezlusterkowców to jest zdaje się, że jedyny segment rynku foto, który nie szybuje w dół, to dość ambitna teoria.

Co do szkieł - nie jestem profesjonalistą, więc się za nich nie wypowiem, ale dla powiedzmy sobie "pro" amatora, gama dostępnych szkieł od Sony jest jednak zdecydowanie wystarczająca.
    Oczywiście Sony swoim A9 próbuje atakować najwyższą półkę (życzę im oczywiście powodzenia, choć to nie moja bajka) - natomiast segment bezlusterkowców (Fuji, Olympus, Sony 6xxx) skierowany jest zdecydowanie w lustrzanki z niższej póki, i moje prywatne zdanie jest takie, że tam za 2-3 lata będzie pozamiatane. Oczywiście w zamiataniu tym udział będzie miał również Canon i Nikon ze swoimi bezlusterkowcami (czego na razie nie widać w ich komunikatach marketingowych - wiadomo, muszą złapać balans pomiędzy zmieniającym się rynkiem a kanibalizacją własnego portfolio).

p,paw
    Oczywiście że gama szkieł w systemie Sony jest wystarczająca, problemem jest to, że za odpowiedniki Canona trzeba zapłacić 3x więcej

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    A co robi dxo?
    Chcesz więc powiedzieć, że wypowiadasz się autorytatywnie, np. pisząc
    Zapytam jeszcze raz jaki jest sens testowac elektronike 15 letnim benchmarkiem
    nie mając pojęcia czego testy dotyczą, jak przebiegają i co ich wyniki oznaczają ?.

Wszystkie badania (w tym w dziedzinie foto) prowadzi się zgodnie z pewnymi przyjętymi i uznawanymi przez przez specjalistów standardami/normami.
    Tutaj zgodnie z tymi standardami wykonywane są różnego rodzaju zdjęcia i ocenia są ich wyniki. I tyle
    Szczegółowo jak robi to DxO można poczytać :
    The reference standard for camera image quality | DxO Analyzer | www.dxo.com
    Mogę Cię zapewnić że nie ocenia się/testuje żadnej elektroniki.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Oczywiście że gama szkieł w systemie Sony jest wystarczająca, problemem jest to, że za odpowiedniki Canona trzeba zapłacić 3x więcej
    Dla jednego jest to problem dla innego nie - w tym sensie, że staram się nie zwracać uwagi na argumenty cenowe. To czysta polityka firmy, skoro są tacy, którzy kupią za taką cenę i produkcja się opłaca, to znaczy że jest to odpowiednia cena.

p,paw

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Chcesz więc powiedzieć, że wypowiadasz się autorytatywnie, np. pisząc
    Zapytam jeszcze raz jaki jest sens testowac elektronike 15 letnim benchmarkiem
    nie mając pojęcia czego testy dotyczą, jak przebiegają i co ich wyniki oznaczają ?.

Wszystkie badania (w tym w dziedzinie foto) prowadzi się zgodnie z pewnymi przyjętymi i uznawanymi przez przez specjalistów standardami/normami.
    Tutaj zgodnie z tymi standardami wykonywane są różnego rodzaju zdjęcia i ocenia są ich wyniki. I tyle
    Szczegółowo jak robi to DxO można poczytać :
    The reference standard for camera image quality | DxO Analyzer | www.dxo.com
    Mogę Cię zapewnić że nie ocenia się/testuje żadnej elektroniki.

jp
    A wyostrzanie ktore wykonuje procesor? To tylko jeden z przykladow.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Cena produktu to jest kwota za którą klient jest gotów go kupić.
    Gdy nie będzie klientów za tą cenę to cena spadnie.
    Skoro się utrzymuje to znaczy że klienci są i oceniają że warto.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    A wyostrzanie ktore wykonuje procesor? To tylko jeden z przykladow.
    Jeszcze raz.
    Ocenie podlega to co jest wynikiem fotografowania, zdjęcie wykonane przez puszkę
    Przy ocenie/rankingu nie obchodzi nas czy w puszce jest elektronika, czarodziej czy Picasso.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-04-2017 o 21:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 18 z 34 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów