Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jaka lampa? / fotografia kulinarna itd

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Jaka lampa? / fotografia kulinarna itd

Cytat Zamieszczone przez zielini Zobacz posta
    Jaką lampę błyskową wybrać(...)
    mam zlecenie na zrobienie zdjęć dań podczas cateringu na nocnym evencie(...)
    Nie znam się na lampach
    Nowa moda w pełni, "nie mam czym, nie wiem jak, ale biorę zlecenie" :/

Założenie mocniejszej lampy na aparat jeśli nie masz pomysłu co z nią zrobić da dokładnie taki sam efekt, jak lampa wbudowana, tylko będzie można użyć niższego ISO i szybciej się naładuje. Przygotuj sobie jakieś jedzenie (kolację), postaw na stole, zrób zdjęcia lampą wbudowaną, i obejrzyj efekty. Jeśli to Ci (i klientowi) wystarczy - ok, jeśli nie - poszukaj w sieci informacji o fotografowaniu jedzenia.

Niestety żaden softbox itd nie wchodzi w grę
    Może dokup zapasowe akumulatorki do aparatu? Skoro tak piszesz to wbudowana Ci wystarczy :/

Czy w takim razie lepszym wyjściem byłby statyw? Taki zwykły, poniewaz jesli to catering, to nie sadze aby ktos oczekiwal ode mnie zdjec od gory; jedzenie zwykle jest w takich pojemnikach.
    Sugerowałbym wyjaśnienie klientowi, że nie wiesz jak masz to zrobić i nie masz czym. To może oszczędzić późniejszych nerwów i problemów.
    Jeśli jeszcze nie wiesz czego oczekuje klient, zapytaj go, być może ma gdzieś zapisane strony z takimi zdjęciami, jakie chciałby od Ciebie dostać, jeśli zobaczysz jaki efekt masz dostarczyć, będziesz wiedziała jakich porad szukać.

Na pewno odbierasz moja odpowiedź jaka atak, ale nie o to chodzi: podejmujesz się zlecenia nie wiedząc czego potrzebujesz i jak je wykonać. Sam zakup lampy, statywu czy czegoś innego to może być za mało, jak pisałem wyżej - co z tego, że założysz lampę na aparat i dasz palnik do przodu w trybie "zielonym"? Dostaniesz szybsze ładowanie, mocniejszy błysk i nic więcej ponad lampę wbudowaną, nie tędy droga.
    Napisałaś, że odpada "softbox itd", choć nie zdajesz sobie sprawy jak mają wyglądać według klienta zdjęcia, i może się okazać, że wymaga czegoś więcej niż jak zrobionych telefonem z LEDem świecącym na wprost, i da się to "więcej" zrobić np. blendą od której odbijesz światło lampy. Dlatego sugeruję sprawdzenie oczekiwań, potem wyszukanie tutoriali jak coś zrobić, a na końcu wybór sprzętu. Choć na teraz i tak pojawią się dwie propozycje YN 685 (wersja dla Canona) i YN600ex-rt, obie są w podobnej cenie, obie mają wbudowane "radio", choć jak zdalne wyzwalanie nie jest Ci potrzebne, to YN 568exII powinno wystarczyć.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 20-04-2017 o 10:54

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów