Cytat Zamieszczone przez TKD Zobacz posta
Czyli sugerujesz, że jeśli na razie nie chce wydawać kasy na 5D mkII powinienem zostać przy 30d dokupując UWA? a zmianę puszki robić dopiero na FF?
zawsze należy sobie odpowiedziec na pytanie
co cię ogranicza w posiadanym sprzęcie?
ewentualnie - jaki nowy projekt chcę zrobić który wymagałby zakupu sprzętu?

gdzieś przeczytałem kiedyś mądre zdanie "jeśli nie masz nowego projektu to nie potrzebujesz nowego sprzętu", zdaję sobie sprawę że 30D jest delikatnie mówiąc dość wiekowym sprzętem i to powoduje chęć wymiany, sprzęt w fotografii jest ważny (wbrew temu co zwykle piszą osoby fotografujące najbardziej wypasionym sprzętem - zawsze jak czytam ich wypowiedzi jak to sprzęt nie ma znaczenia to dziwię się czemu nie focą najtańszym rebelem z kitowym obiektywem), więc odpowidz sobie na pytanie - co chcesz takiego zrobić nowym sprzetem czego nie może zrobić stary? stwierdziłeś że potrzebujesz UWA - to rozumiem - też potrzebuję UWA bo to dla mnie podstawowy obiektyw - kup używkę c10-22 i finito, co jeszcze będziesz robił? jeśli ptaszki, sport, samoloty jakieś to wtedy może potrzebujesz czegoś takiego jak 7D, do krajobrazu taki klonkier ze słabym obrazkiem jest zbędny - to tylko obciążenie plecaka - jeśli nie będziesz robił takich tematów to ne potrzebujesz 7D. jakie zdjęcia będziesz robił? wrzuć linka do autora który cię inspiruje, wtedy będzie można powiedzieć coś o korpusie - jeśli nie potrafisz na to odpowiedzieć i będziesz po prostu robił zdjęcia (czyli wszystko - albo nic patrząc z drugiej strony - bez obrazy to tylko stwierdzenie faktu) - to nie potrzebujesz nowego korpusu.
krajobraz to takie slowo wytrych (podobnie zresztą jak portret) może być bardzo szeroko rozumiane od fotek typowo pamiątkowych - byliśmy z rodziną w górach, fotografii podróżniczej (łatwo rozróżnić - fotografia to dodatek do podróży, tak dokumentacj np. na bloga, a nie wyjazd w miejsce gdzie będziesz fotografował - wyjazd podporządkowany celom fotograficznym), krajobraz miejski - taka prawie fotografia architektury i pewnie jeszcze sporo innych tematów (np. nocne z galaktyką czy gwiazdami) - napiszesz co chcesz robić będzie można pomyśleć nad korpusem.