Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
70D z DualPixel plus 10-18STM i masz fotografowanie i filmowanie załatwione na "amen". Miałem taki zestaw i się dobrze sprawdza. 70D zamieniłem na 80D ale tylko dlatego że była okazja - nietrafiony prezent znajomego i możliwość kupna nówki 1000zł taniej niż w sklepie. 70D ma nie tylko nowa rewolucyjną technologie ostrzenia w LV ale też nową lepsza matrycę niż stary 18MPx wielokrotnie odgrzewany kotlet.
Rozważałem właśnie taką opcję. Natomiast pojawiły się pewne wątpliwości.. czy warto dokładać 1000pln.
7d można kupić za ok 1700pln, 60d troszkę tanie, a 70tka to już minimum 2500-2700, wtedy zaczyna się rozkminianie czy nie lepszy byłby 5d mkII
70d ma faktycznie aż taką przewagę na 7d i 60d?

A 10-18STM to chyba najlepszy UWA do cropa w Canonie. Miałem i optycznie był świetny (poza puszczaniem flar w silnym Słońcu). Niestety to szkło jest bardzo delikatnie zbudowane a ja biegam, jeżdżę rowerem i chodże po górach z lustrem i obiektywami. Tu się stuknie, tam się puknie ;-) i obiektyw się sypie.
W sumie tego się boję, bo dokładnie jak Ty jestem bardzo aktywną osobą.
Góry, różnego rodzaju zawody itp.

Mam nadzieje, że nie jest to sprzęt który sypię się w rękach

10-22USM optycznie jest taki sam jak 10-18STM, AF dziala podobnie ale STM lepiej nada się do filmowania i do tego ma stabilizację. Większa jasność 10-22 w zastosowaniach krajobrazowych nie ma znaczenia.
No właśnie.. Wrzuciłem 10-22 bo gdzieś tam z tyłu głowy mam możliwość użycia go w pomieszczeniach.
Np nieduży pokój, jakaś impreza .. a nóż się przyda.

Czyli generalnie w przypadku szkła prawdopodobnie dobry typ wskazałem, pozostaje jeszcze dobór puszki.