70D z DualPixel plus 10-18STM i masz fotografowanie i filmowanie załatwione na "amen". Miałem taki zestaw i się dobrze sprawdza. 70D zamieniłem na 80D ale tylko dlatego że była okazja - nietrafiony prezent znajomego i możliwość kupna nówki 1000zł taniej niż w sklepie. 70D ma nie tylko nowa rewolucyjną technologie ostrzenia w LV ale też nową lepsza matrycę niż stary 18MPx wielokrotnie odgrzewany kotlet.
A 10-18STM to chyba najlepszy UWA do cropa w Canonie. Miałem i optycznie był świetny (poza puszczaniem flar w silnym Słońcu). Niestety to szkło jest bardzo delikatnie zbudowane a ja biegam, jeżdżę rowerem i chodże po górach z lustrem i obiektywami. Tu się stuknie, tam się puknie ;-) i obiektyw się sypie. Teraz zmieniłem na nowego Tamrona 10-24, którego po tygodniu testowania zwróciłem do sklepu - polecam lekturę innego wątku:
http://www.canon-board.info/obiektyw...vc-hld-105599/
I wracam do 10-18STM. 10-22USM optycznie jest taki sam jak 10-18STM, AF dziala podobnie ale STM lepiej nada się do filmowania i do tego ma stabilizację. Większa jasność 10-22 w zastosowaniach krajobrazowych nie ma znaczenia.
Polecam lekturę porównania tych 2 obiektywów:
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM Lens Compared to EF-S 10-22mm USM Lens