C1 Pro problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • heniek
    Uzależniony
    • 2004
    • 614

C1 Pro problem

Witam,
    przerobiłem rawy na jpg w tym programie,
    zrobiłem prezentacje w Fotooffice i makabra.. zdjęcia są zupełnie inne, mdłe kolory, bez nasycenia.:sad:
    Oglądając zdjęcia w przeglądarce windows wszystko jest ok.
    Przerobiłem rawy w innym programie zrobiłem prezentacje i jest ok, znaczy się że coś jest nie tak w C1 Pro.. ale co?
    bedę wdzięczny za pomoc
    pozdrawiam
    Heniek
  • SimOn!
    Początki nałogu
    • 2005
    • 371

A jaki masz profil kolorow ustawiony przy konwersji na jpg w C1? Moze tu jest problem?
    Poza tym ten program do prezentacji ( nie znam go) mozliwe ze on ingeruje w zdjecia, jakas kompresja itp.
    podpis...

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

pierwszy raz zrobiłem prezentacje z jpgów z C1pro, jakie powinny być prawidłowe ustawienia tego programu?
      Ostatnio edytowany przez heniek; 254.
      Heniek

Komentarz

• misiul
        Coś już napisał
        • 2006
        • 90

Wg mnie to C1 ma tendencje do podbijania kolorów a nie spierania. Ja mam ustawienia przy ściąganiu z aparatu profil 350D Generic. Dla Destination (tak to się chyba nazwywa) mam sRGB (jeśli masz AdbeRGB albo Gamut to kolory będą sprane).

Mogło być tak, że masz ustawiony któryś z w/w profili i zapisany w pliku jpg (ustawiane jako opcja) - windows nie czyta niestandardowego profilu i wyświetla sRGB a fotoofice przeczytał i przekonwertował.
        350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Komentarz

• misiul
          Coś już napisał
          • 2006
          • 90

A tak przy okazji zauważyłem, że C1 bardzo podnosi temperaturę barwową dla WB, można to w łatwy sposób skorygować. To podbijanie temp ma charakter błędu systematycznego na każdej focie około + 1500K - trochę to denerwujące.

Komentarz

• borkomar
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1083

Wlasnie sobie porownalem C1Pro i CS2 Rawy zupelnie inaczej wychodza na wyjsciowych ustawieniach.
            Na poczatku myslalem, ze C1Pro jest znacznie lepsze w wywolywaniu RAW'w teraz widze natomist, iz nie we wszystkich wypadkach.Z PS'a wychodza mniej nasycone i mniej kontrastowe i mniej ocieplone chyba.
            Z tym, ze w C1 jakos latwiej jest manewrowac ustawieniami w moim odczuciu.
            Jak lepiej Shopke poznam, moze sie to zmieni.
            Plusem C1 jest to, ze ma profil 350D i pokazuje jak fota wyszla z puszki a PS kaze sie domyslac.
            C1 ma tez lepszy podglad nizeli Shop'ka.Hmmm, Niepotrzbnie wrocilem do CameraRaw bo teraz bede porownywal a tak spokoj mialem :wink:
            5D +

Komentarz

• heniek
              Uzależniony
              • 2004
              • 614

dzięki wszystkim!
              już jest ok!
              sp........łem ustawienia profili w c1pro
              pozdrawiam
              Heniek

Komentarz

• misiul
                Coś już napisał
                • 2006
                • 90

Zamieszczone przez heniek
                dzięki wszystkim!
                już jest ok!
                sp........łem ustawienia profili w c1pro
                pozdrawiam
                jak miło pomóc Koledze

Oczekuję rewanżu, jak z tym WB, podbija Wam C1 i musicie oziębiać (puszka 350D)?

Komentarz

• borkomar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1083

Zamieszczone przez misiul
                  jak miło pomóc Koledze

Oczekuję rewanżu, jak z tym WB, podbija Wam C1 i musicie oziębiać (puszka 350D)?
                  Ja jak mi nie pasuje WB to pipetka klikam dotad az oki bedzie.
                  Ale faktycznie na profilu 350D sa zywsze kolorki i cieplej nizeli w CameraRaw - tylko, ze tam profili nie ma.
                  5D +

Komentarz

• misiul
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 90

Zamieszczone przez borkomar
                    Ja jak mi nie pasuje WB to pipetka klikam dotad az oki bedzie.
                    Ale faktycznie na profilu 350D sa zywsze kolorki i cieplej nizeli w CameraRaw - tylko, ze tam profili nie ma.
                    dzięki

Komentarz

• Pawel Woo
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 177

Zamieszczone przez borkomar
                      Wlasnie sobie porownalem C1Pro i CS2 Rawy zupelnie inaczej wychodza na wyjsciowych ustawieniach.
                      Na poczatku myslalem, ze C1Pro jest znacznie lepsze w wywolywaniu RAW'w teraz widze natomist, iz nie we wszystkich wypadkach.Z PS'a wychodza mniej nasycone i mniej kontrastowe i mniej ocieplone chyba.
                      ... :
                      Daj opcję LINEAR -
                      Pawel Woo

Komentarz

Pracuję...
                      X