Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem z uszkodzonymi plikami RAW. Uszkodzenie powstało na skutek "awarii" (sam popsułem) macierzy RAID5. Po dostaniu się do plików nie zauważyłem, że macierz zaczęła się automatycznie inicjować na nowo. Zanim się zorientowałem, zainicjowało się jakieś 2% powierzchni. Problem w tym, że nie mam kopi pewnego okresu plików RAW, a by mi na nim zależało (zasadniczo mam do wszystkiego kopię kopi skopiowaną - poza tym właśnie fragmentem - brak czasu). Odzyskać podmienionych sektorów nie ma szans, bo dyski talerzowe i sektory nadpisane. Oberwało wszystko co było na dysku, prawie wszystko odzyskałem, prawie... Spora część plików ładuje się na zasadzie - do pewnego miejsca, potem albo jeden kolor, albo wzorek. Moje pytanie brzmi - jest jakiś soft, który byłby w stanie naprawić plik RAW poprzez wstawienie w uszkodzony fragment czegokolwiek i umożliwienie odczytanie pozostałej części pliku. Wydaje mi się, że mógłbym zmniejszyć lukę w plikach, poprzez właśnie taką operację, bo sporo ładuje się np. do połowy. Czasami podczas wczytywania pokazuje się na ułamek sekundy całe zdjęcie, potem znika. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Mariusz.