Cześć
Na początku witam wszystkich w pierwszym moim poście na forum.
Krótko streszczę czego szukam - amatorskie robienie zdjęć sportowych na hali.
Czasem jest możliwość z 5 metrów czasem dopiero z 20/25 metrów więc raczej tele
Do tego dochodzi kręcenie krótkich 2min filmów.
Nie wykluczam oczywiście innych ujęć (portret,krajobrazy) ale to jako dodatek i mam świadomość, że inne szkła będą wskazane
Jeśli chodzi o warsztat to dawno temu w czasach kliszy zaczynałem od lustrzanek z manualnym focusem a potem przesiadłem się na EOSa 33 ale to było dawno temu i wyparł go finalnie cyfrowy kompakt z racji wygody.
Teraz z racji warunków na hali przy robieniu zdjęć kompakt/telefon nie daje rady i zacząłem rozważać zakup lustra.
Poczytałem forum, żeby nadrobić minione lata i już wiem, że do sportu 7d jest OK ze względu na szybki AF + jasna L.
Ale mając na uwadze, że robienie zdjęć będzie na własne potrzeby a nie zarobkowe to nie chcę kredytować zakupu i pytanie mam do Was czy da się złożyć jakiś zestaw body + zoom (mogą być używane) w budżecie 4000 zł. ?
Czy np. taki zestaw jak tutaj CANON 100D body fotografia 18-55 IS STM da radę czy definitywnie szukać czegoś innego ?
Z tego co czytałem 55-250 IS STM ma przyzwoity stosunek jakości zdjęć do ceny.
Czy może zamiast tych dwóch szkieł IS STM wziąć EF 70-200MM F/4.0L USM za 2500 a standardowe szkło na razie odpuścić?
Jeśli chodzi o puszkę to nowa 750d jest prawie 2x droższa niż 100d i mniej na szkło będzie.
Do tego jakaś karta pamięci + monopod + torba
Proszę o opinie i porady co będzie optymalne mając ten budżet ?
Dajcie znać jak potrzebujecie więcej danych i o czymś zapomniałem