Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Fotografia sportowa - amatorsko

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Odp: Fotografia sportowa - amatorsko

Co jakiś czas zdarza mi się fotografować zawody karate, a więc niemal "bliźniacze" do taekwondo. Dotąd używałem zestawu 40D + Sigma 50-150 f/2.8. IMHO jest to zestaw minimum na tego typu zawody, ale spokojnie mieści się w założonym budżecie. Czego mi w tym zestawie brakowało to: wyższego ISO, _szerszego_ kąta.

Jeżeli chodzi o "puszkę", to każda nowsza od 40D da Ci lepsze ISO, ale nie brałbym na takie zawody aparatu bez joysticka. Trzeba sobie przestawić w opcjach wybieranie punktu/strefy AF na sam joystick (bez naciskania wcześniej przycisku) i w czasie kumite nonstop nim machać. Inaczej będziesz miał ostrego albo sędziego albo plecy zawodnika zwróconego do Ciebie tyłem (on jest bliżej Ciebie i automatyka AF będzie go preferować jeśli jej nie wskażesz, że ma ostrzyć gdzie indziej) albo jeszcze coś innego. 7D mk. II na iTR, który powinien tu być pomocny, ale 7D mk. II jest poza Twoim budżetem.

Co do obiektywu, 50-150 mm jest bardzo dobre do fotografowania kata, ale w kumite, gdy zawodnicy poruszają się szybko i dosyć chaotycznie, bywa za wąsko. Zapomnij przy tym o odejściu od maty i robieniu zdjęć z większej odległości - zawsze (!) Ci ktoś wejdzie w kadr. Wspomniany przez kolegów, 70-200 to świetny obiektyw, ale IMHO w tym zastosowaniu ten zakres ogniskowych się nie sprawdzi.

Uzależniony Awatar RTSiak

nie wiem jak daleko od maty mozesz byc ale ja bym chyba celowal bardziej w 24-70/2.8, bedziesz mial przy okazji uniwersalne szklo do wszystkiego innego poza taekwondo

pkoprowski powaznie podczas dynamicznych akcji zmieniasz jeszcze pola AF?

Miasto
    Poznań

Dzięki za kolejne wskazówki

Poczytałem o body i jestem na tę chwilę zdecydowany na 60D - na początek musi wystarczyć.

Zostaje kwestia szkła, to czy potrzebuję światła 2.8 czy wystarczy 4 na tę chwilę nie wiem ale jeśli jest tak jak piszecie z tą głębią to rzeczywiście 2.8 może być za mało - może uda mi się pożyczyć coś i potestować zanim coś dla siebie kupię.

@pkoprowski - kumite rozumiem, że to walki czyli odpowiednik kyorugi bo to na tym mi właśnie zależy - z tą bliskością od maty bywa różnie tak jak pisałem - nie na każdych zawodach jest taka możliwość, żeby stanąć blisko maty, dodatkowo w czasie walki zawodnicy się przemieszczają i mogą być 2m od 'bandy' albo 8m

Stojąc blisko maty taka 70-200 czy nawet 50-150 będzie za wąska z tego co piszecie zwłaszcza, że nie będę miał FF tylko APS-C, może jednak bardziej tak jak napisał kolega RTSiak 24-70/2.8 z tym, że może coś typu 28-105 albo 28-135 ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Za chwilę skończy się na 24-105/4L
    Na sprawdzenie ogniskowej możesz wziąć 28-135, zaleta - niski koszt zakupu. Sprawdzisz przez tydzień-dwa (a potem sprzedasz za praktycznie taką samą cenę), zobaczysz, czy zbliżony zakres ogniskowych (i podobna jasność) Ci odpowiada, i tanim kosztem będziesz miał odpowiedzi na wątpliwości:
    - czy jasność 4 wystarczy - jak ten 28-135 wystarczy, to "4" też
    - czy zakres "od 70" będzie niezbędny, czy wystarczy np. wspomniana Sigma 50-150 lub 24-105.

Początki nałogu

Zobacz Sigma 50-150 2.8, nie miałem, więc nie pomogę, ale to szło może rozwiąże problem ogniskowej
    / Canon /

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów