@Cichy - Dzięki! Rzeczywiście, ja porobiłem kolejne zdjęcia stron książek i uważnie popatrzyłem na lewa i prawą stronę to widać, ze lewa jest bardziej nieostra i przede wszystkim inny jest charakter tej nieostrości. Po prawej krawędzie są tak samo rozmazane po obu stronach liter. Po lewej zaś wygląda to tak jakby ktoś nakładał na siebie 2 litery z przesunięciem. Jest to szczególnie zauważalne na dłuższych ogniskowych. Zrobiłem tez takie same fotki Canonem 15-85 na 15mm i kolejnych przysłonach. W każdym przypadku Canon jest lepszy. Nie tylko ostrzejszy ale bardziej kontrastowy i lepiej oddający kolory.
Ostrość w środku jest bardzo dobra ale wyraźnie widać jak układa się tylko w centrum i bardzo szybko spada po bokach. Zjawisko jest oczywiście zrozumiałe ale w tym szkle ten spadek jest drastyczny i następuje nie w samym rogu a sporo wcześniej co w UWA mocno degraduje obraz.
W sumie zdjęcia z tego Tamrona są przyzwoicie ostre w całym kadrze dopiero na f/11. Cóż, chyba trzeba będzie jutro go odesłać i kupić wydmuszkę 10-18STM, która chyba zostawia w tyle każdy inny UWA pod cropa (z wyjątkiem tych nieszczęsnych odblasków...)