Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Tamron 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Domyślnie Odp: Tamron 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

@Cichy - Dzięki! Rzeczywiście, ja porobiłem kolejne zdjęcia stron książek i uważnie popatrzyłem na lewa i prawą stronę to widać, ze lewa jest bardziej nieostra i przede wszystkim inny jest charakter tej nieostrości. Po prawej krawędzie są tak samo rozmazane po obu stronach liter. Po lewej zaś wygląda to tak jakby ktoś nakładał na siebie 2 litery z przesunięciem. Jest to szczególnie zauważalne na dłuższych ogniskowych. Zrobiłem tez takie same fotki Canonem 15-85 na 15mm i kolejnych przysłonach. W każdym przypadku Canon jest lepszy. Nie tylko ostrzejszy ale bardziej kontrastowy i lepiej oddający kolory.
    Ostrość w środku jest bardzo dobra ale wyraźnie widać jak układa się tylko w centrum i bardzo szybko spada po bokach. Zjawisko jest oczywiście zrozumiałe ale w tym szkle ten spadek jest drastyczny i następuje nie w samym rogu a sporo wcześniej co w UWA mocno degraduje obraz.
    W sumie zdjęcia z tego Tamrona są przyzwoicie ostre w całym kadrze dopiero na f/11. Cóż, chyba trzeba będzie jutro go odesłać i kupić wydmuszkę 10-18STM, która chyba zostawia w tyle każdy inny UWA pod cropa (z wyjątkiem tych nieszczęsnych odblasków...)
    Ostatnio edytowane przez Suchy ; 06-04-2017 o 23:16
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

Uprawnienia umieszczania postów