Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: canon 50d problem z ostrością

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie Odp: canon 50d problem z ostrością

Cytat Zamieszczone przez Adaminorge Zobacz posta
    zbyt wiele opcji "mieszania w obrazie" nie ma w menu (jak np. poziom wyostrzenia plików.
    Warto zajrzeć w menu do 'Styl obrazów' i tam możesz "mieszać w obrazie" ile dusza zapragnie. Polecam przeczytać instrukcję obsługi aparatu str. 65 - 70.

Dopiero zaczyna Awatar Adaminorge

Robię w RAW, styl ustawiony na standard lub neutral tylko do podglądu na ekranie aparatu (gdzie widzimy jpg), poza tym do niczego innego nie służy i nie sądzę, żeby miało to wpływ na ostrość zdjęcia (w raw). Najwyżej programy typu DPP na podstawie tego znacznika ładują predefiniowane ustawienia. Tak więc nie sądzę, żeby ta opcja miała wpływ zdjęcie. Poza stylami masz tylko odszumianie na wysokim ISO i (o ile pamiętam) długich czasach. No i oczywiście mikroregulację, która najbardziej wpływa na ostrość z oczywistych względów. Coś pominąłem?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Adaminorge Zobacz posta
    Coś pominąłem?
    Chyba szkło.
    Podmień obiektyw na coś innego (w ostateczności może być Canon) i zapodaj RAWa.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna Awatar Adaminorge

Szkło jasna sprawa, odnosiłem się tylko do ustawień w menu.
    Ze szkieł mogę skorzystać z 17-40, 10-22, ew. 70-200 lub 400/5.6. Szkła to inny temat i też sporo można napisać Najmniej pewne jest 10-22, mikrokalibracje niby coś pomagają, ale jak zmienię ogniskową, czy obiekt oddalę to jakoś się to mi rozjeżdża. Ciągle mówimy o małych zmianach i dla wielu osób nieistotnych Trochę to denerwuje, Jak pisałem wcześniej chcę c50d wykorzystać do zdjęć wyzwalanych zdalnie, na szerokim kącie, ze skrajnych perspektyw (poziom drogi, zdjęcia z urwiska w dół, temat kolarze). Inne zdjęcia będę robił innymi aparatami, tak więc mój "dziadek" musi być spasowany do jednego szkła, jednej ogniskowej. Generalnie nie będą go dotykać, poza zmianami lokacji i dopasowywaniu ad hock ekspozycji. Trochę się mu polepszyło po tym resecie i do tego co chcę robić powinno wystarczyć. To tylko dodatkowe ujęcia. Ale porobię jeszcze testy w plenerze jak tylko przestanie u mnie padać, bo ostatnio nie ma dnia bez deszczu.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów