Robię w RAW, styl ustawiony na standard lub neutral tylko do podglądu na ekranie aparatu (gdzie widzimy jpg), poza tym do niczego innego nie służy i nie sądzę, żeby miało to wpływ na ostrość zdjęcia (w raw). Najwyżej programy typu DPP na podstawie tego znacznika ładują predefiniowane ustawienia. Tak więc nie sądzę, żeby ta opcja miała wpływ zdjęcie. Poza stylami masz tylko odszumianie na wysokim ISO i (o ile pamiętam) długich czasach. No i oczywiście mikroregulację, która najbardziej wpływa na ostrość z oczywistych względów. Coś pominąłem?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Szkło jasna sprawa, odnosiłem się tylko do ustawień w menu.
Ze szkieł mogę skorzystać z 17-40, 10-22, ew. 70-200 lub 400/5.6. Szkła to inny temat i też sporo można napisaćNajmniej pewne jest 10-22, mikrokalibracje niby coś pomagają, ale jak zmienię ogniskową, czy obiekt oddalę to jakoś się to mi rozjeżdża. Ciągle mówimy o małych zmianach i dla wielu osób nieistotnych Trochę to denerwuje, Jak pisałem wcześniej chcę c50d wykorzystać do zdjęć wyzwalanych zdalnie, na szerokim kącie, ze skrajnych perspektyw (poziom drogi, zdjęcia z urwiska w dół, temat kolarze). Inne zdjęcia będę robił innymi aparatami, tak więc mój "dziadek" musi być spasowany do jednego szkła, jednej ogniskowej. Generalnie nie będą go dotykać, poza zmianami lokacji i dopasowywaniu ad hock ekspozycji. Trochę się mu polepszyło po tym resecie i do tego co chcę robić powinno wystarczyć. To tylko dodatkowe ujęcia. Ale porobię jeszcze testy w plenerze jak tylko przestanie u mnie padać, bo ostatnio nie ma dnia bez deszczu.