Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Ślubny obiektyw a brak kasy... 17-40 vs. 24-105

Domyślnie

jesli juz ograniczyles sie do tych dwoch elek to 17-40, bo prawda jest taka ze jak masz za szeroko to mozesz z reguly podejsc ... w w druga strone juz czasem sa problemy szczegolnie z elementami architektonicznymi zwanymi scianami

ale naprawde polecam chwile poczekac i przyjrzec sie 17-55 canona

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Niestety, ale czas mnie goni i nie mam czasu już. Muszę się zdecydować na dniach, żeby zdążyć kupić sprzęt. A ściany... ech, ściany głową nie przebiję

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli masz 70-200 to ja brałbym 17-40. Ewentualnie dołożyć 50/1.8 i taki zestaw będzie optymalny nie tylko do ślubów - oczywiście można lepiej ale niestety również drożej.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Zdradzę pewną wątpliwość- bardzo pociąga mnie rozpiętość ogniskowych, te 24-105... to jednak dużo wieksza krotność niż 17-40. No bo w końcu nie zdążę przełożyć obiektywu, żeby machnąć zbliżenie dłoni przy zakładaniu obrączek, nie ma na to czasu. Przy 17-40 można po prostu ruszyć kopytami z miejsca, fakt... ale to jednak oznacza lampę bliżej obiektu, co nie wpływa dobrze na równomiernośc oświetlenia. W Pile kościoły są raczej małe, jest kilka kolubryn, ale to jednak wyjątki.

Domyślnie

jesli nie mozesz czekac to faktycznie 17-40, a co do tego ze nie ma czasu ... hmmm czasu jest naprawde sporo a wszystko dzieje sie na tyle przewidywalnie ze dasz rade ew. pozmieniac ... czesto wiekszym problemem jest odpowiednie miejsce z ktorego robisz foto ... bo tu mlodzi tam swiadkowie, tutaj ministrant z mikrofonem tam ministrant z obraczkami ... ale to wszystko kwestia doswiadczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terrmos
    jestem z Piły.... jakby ktoś się chciał ulitować.
    jak bedziesz w szczecinie to daj znać, mam 24-105

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A zapytam jeszcze czy masz lampę na ten ślub?
    Bo jeśli jednak 24-105 to może na najszersze kąty zostać z kitem.. w końcu światło ma lepsze niż f4 ;-) a te pare mm jakoś się obskoczy.. stąd pytanie o lampę

Pozdr
    Artur
    PS. Jakbyś był w Kielcach to oczywiście zapraszam na test 24-105 ;-)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

dlaczego upierasz się co do eL ?
    w zakresie cenowym, który Ci odpowiada, są niezłe szkła niezależnych producentów, może sigma 18-50/2.8 ?
    a na pytanie czy 24mm to za wąsko musisz sobie odpowiedz sam. Piszesz że 28-135 to nie to, w takim razie szukasz czegos szerokiego, od 20mm.
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

lampa- 580ex, wali po oczach aż miło.
    doświadczenie- to będzie mój szósty ślub, z kadrami nie mam problemu... nie miałem do czasu zmiany bodu z 30 na 30d, z powodu "1,6 x ...".
    sigma- nie chcę kupić półśrodka, to już przerabiałem z Tokiną Pro SV 28-80 (70? nie pamiętam), chcę kupić obiektyw "ostateczny", żebym się za 2 miechy nie zastanawiał, czy dobrze zrobiłem. Stąd też pomysł na ELKĘ, ta Sigma jest niestety APS-C only, a ja nie wiem, czy mi za 2 lata nie odbije i nie będe zmieniał body na któryś tam klon 5d.
    W zasadzie kasa nie jest problemem, nawet na 24-105, problemem jest to, że może być na razie (długo...) tylko jeden kupiony, na dwa nie styka ;(
    I absolutna racja "28 x 1,6" robi się niemal ZenitKitOgniskowa.
    Kwestią pozostaje tylko... czy 24 x 1,6= 38,4 to za dużo?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

u mnie praktyka pokazala, ze 99% zdjec w kosciele i na weselu robie 24-70.. w zupelnosci styka. od swieta wiciagne drugie body z szerokim..
    w plenerze szerokiego wogole nie uzywam, za to w akcji sa 24-70 i 70-200.
    jezeli masz zamiar walczyc z jednym szklem w kosciele, na weselisku i plenerze, wybor moze byc tylko jeden - 24-105
    5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów