Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

Mieszany widok

Domyślnie Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

Cześć.

Zastanawiam się nad przejściem z Lumixa LX5 na pierwszą lustrzankę. Będzie, to moja pierwsze lustro i jeśli chodzi o fotografię, to coś tam wiem, ale cały czas się uczę, więc zależy mi na aparacie, który będzie jednocześnie na tyle łatwy, aby robić progres i na tyle "profesjonalny", aby móc myśleć na poważnie jeśli chodzi o fotografowanie i ewentualną rozbudowę szkieł.

1.
    Myślę nad:
    - Nikonem 3300
    - Canonem EOS 1300D
    - Canonem EOS 100D

Czy warte są powyższe pozycje? W większości rankingów właśnie te 3 puchy są polecane. Niby Nikon ciut lepszy jest i tez ma wewnętrzny tutorial. Z drugiej strony chyba więcej jest zwolenników Canona?

2.

Teraz pytanie co do szkła.

Głównie fotografuję krajobrazy oraz sytuacje uliczne/spontaniczne (budynki, ludzie, czasem jakiś portret)

Wszystkie wymienione 3 są z kitowym 18-55mm. Canon 100D jest jeszcze w opcji z 75-300mm, a Nikon 70-300mm.

Teraz pytanie co byście mi polecili? Szczerze, to nie orientuję się w szkłach za bardzo i nawet nie wiem w jakich szkłach powinienem operować pod powyższe rodzaje fotografii. Pod krajobraz pewnie coś szerokiego, więc zakładam że kit na początek wystarczy. Nie wiem co z fotkami na mieście, kusi mnie jakaś jasna stałka?

Chętnie poznam wszelakie opinie.

Dziękuję.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

Chyba wolałbym używaną np. 7D zamiast aparatu "entry level". Szybko zaczynają mi w nich przeszkadzać wszelkie ograniczenia. Do tego na początek "kit" wystarczy (najlepiej w wersji stm) i... skoro ma być jasna stałka - 50/1.8stm. Ale to tylko moje dywagacje, każdy ma swoje preferencje...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

100D jest chyba najszlachetniejszy z tego zestawu. Z kitem IS STM powinien cieszyć.
    Jeśli tele to c55-250 IS.
    Jak stałka to C24/2.8 lub C50/1.8 STM. Albo grubiej oczywiście
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez slayerq Zobacz posta
    Pod krajobraz pewnie coś szerokiego
    Idź do dobrego (czytaj: w miarę dobrze zaopatrzonego) sklepu, i poproś o założenie do (jakiegokolwiek taniego) Canona obiektywu Canon EF-S 10-18. Twoje podejście do "szerokiego" szkła może się bardzo zmienić gdy zobaczysz pole widzenia przy 10mm
    Miasto, akcja "z bliska" - pewnie na początek wystarczyłby "kit" 18-55 IS STM, w komplecie z 100d, choć sugestia używanego 7d też nie jest zła.
    Reszta później, portret - od 50/1.8 STM w górę (lub stary manual, najtańsze są z gwintem M42).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Też bym proponował 100d z kitem, ale i ef-s 10-18 dodatkowo.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez slayerq Zobacz posta
    1.
    Myślę nad:
    - Nikonem 3300
    - Canonem EOS 1300D
    - Canonem EOS 100D

Czy warte są powyższe pozycje? W większości rankingów właśnie te 3 puchy są polecane. Niby Nikon ciut lepszy jest i tez ma wewnętrzny tutorial. Z drugiej strony chyba więcej jest zwolenników Canona?

2.

Teraz pytanie co do szkła.

Głównie fotografuję krajobrazy oraz sytuacje uliczne/spontaniczne (budynki, ludzie, czasem jakiś portret)

Wszystkie wymienione 3 są z kitowym 18-55mm. Canon 100D jest jeszcze w opcji z 75-300mm, a Nikon 70-300mm.
    Gdybyś zdecydował się na któryś z Canonów w wersji z obiektywem kit-owym EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM to od razu możesz sobie dokupić EF 50mm f/1.8 STM a gdyby zabrakło szerokości w kadrze to później dorzucić jeszcze EF-S 10–18mm f/4.5–5.6 IS STM. Dokładnie w takiej kolejności. Te dwa obiektywy są sprzedawane w USA jako "Portrait & Travel 2 Lens Kit" https://shop.usa.canon.com/shop/en/c...l-two-lens-kit
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 21-03-2017 o 01:46

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    Chyba wolałbym używaną np. 7D zamiast aparatu "entry level". Szybko zaczynają mi w nich przeszkadzać wszelkie ograniczenia. Do tego na początek "kit" wystarczy (najlepiej w wersji stm) i... skoro ma być jasna stałka - 50/1.8stm. Ale to tylko moje dywagacje, każdy ma swoje preferencje...
    Jakie ograniczenia masz na myśli?

Początki nałogu

Wszystkie, począwszy od ergonomii a skończywszy na jakości obrazka.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    Wszystkie, począwszy od ergonomii a skończywszy na jakości obrazka.
    Jakości obrazka? Masz na myśli 7d mk1 z tą samą 18mpix matrycą co 100d?

Awatar Amatorka
    Miasto
    Elbląg

Ja osobiście poszłam w 1300D i jestem zadowolona, przypadł mi do gustu af punktowy, który z 50 mm 1,8 STM jest bardzo szybki. Dodatkowym atutem jest 3kl/s przy zdjęciach seryjnych dość ok, gdzie 100D ma bodajże 4kl/s. Moja przyjaciółka kupiła 100D i miałam okazje nim fotografować. Wnioski..
    1300D moim zdaniem lepiej leży w ręku i jest cięższy, ale nie dużo większy. Na pierwszy rzut oka jest bardziej solidny. W 100D wkurzał mnie tryb live view i przesuwanie pola ostrości, to osobiście nie dla mnie, gdyż wszystko kadruje przez wizjer i szybkich ulotnych chwilach lepiej sprawuje się 1300D. Oczywiście wszystko można dostosować do własnych potrzeb. Doradziłabym Ci pójść do sklepu i samemu wybrać, raczej osobiście bym nie poszła w dotykowy ekran, bo on jest nie potrzebny, a jednak coś jest za coś. Dadzą Ci dotykowy ekran, a coś zabiorą ..
    Ja mam 1300D i kupiłam go jako body + osobno dokupiłam 50mm STM, teraz poluje na używany kit 18-55 IS STM, gdyż za jakieś pół roku będę chciała obiektyw z wyższej półki, a wakacje coraz bliżej i będzie mi brakowało szerszego kąta, to taka alternatywa na wakacje.
    Pracowałam już na kicie 18-55 IS STM i jest godny uwagi, gdyż widzę dużą przepaść przy innych kitowych obiektywach. Jakość jest super w porównywaniu do niskiej ceny. Pewnie teraz wszystkie byki zaczną ryczeć, że jak to kit może być dobry, bo przecież sama nazwa mówi "kit" jest do kitu. Ja uważam, że piękna L podpięta do cropa nie zrobi z amatora mistrza.

18-55 IS STM <-- Moim zdaniem bardzo dobre szkło do cropa.

50 STM <-- Tanie super szkiełko do portretów i imprez rodzinnych.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów