Rozumiem twój problem, jeszcze kila miesięcy temu kiedy kupowała 1300D miałam taki sam problem.
Musisz się ukierunkować, co będziesz fotografował. Jeżeli krajobraz wybrałabym 10-18 IS STM, jeżeli zdjęcia rodzinne, portrety dzieci to 50 mm 1.8 STM, a jeżeli chcesz obiektyw można powiedzieć, że uniwersalny to 18-55 IS STM.
Radziłabym Ci kupić nowe body + używane obiektywy, czasami można kupić na allegro z gwarancją.
Ja kupiłam nowe body z 50mm i żałuje, bo mogłam kupić z 18-55 IS STM. Tereaz poluje na 18-55IS STM za max 300zł, ale jest ciężko, bo każdy trzyma ten obiektyw ze względu dobrze zrobiony optycznie, a 50 na allegro są po 200zł. Niestety prawda jest taka, że nowe są w tej samej cenie.
10-18 IS STM to fajny obiektyw typowo do krajobrazu, ale jak na początek to 18-55 powinno Ci wystarczy, dobra fotografia to wyszukiwanie kadrów, a 10-18 to już szeroko i czasami bezpieczniej jest 18-55 dla amatora.
Moim zdaniem nie kupuj kilku obiektywów na raz, polecam kupić 50mm 1,8 STM, 18-55 IS STM, po czym zorientujesz się czy brakuje ci coś z półki dłuższej lub szerszej ogniskowej. Założę się, że jak zobaczysz pięknego ptaszka w pięknym świetle to zabraknie Ci tej dłuższej, tak było w moim przypadku.
Zdecydowanie zestaw 1..![]()