Dasz radę ?
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
..no dzieci! pogódźcie się...jedynki i tak nie kupię bo mam dyskopatię a dziecko musi rosnąć proste
Ok to na koniec zapytam o duet 100d i 50mm stm. Jak będzie z celnością autofokusa?
Ostatnio edytowane przez pawelll ; 20-03-2017 o 23:25
Z bliska okraczej trafia. Spoko do filmowania
dziewczyna uzywa tego na codzien i raczej nie narzeka
SONY
Posiadam Canona 1300D + 50mm 1,8 STM a moja przyjaciółka 100D + kit. Ostatnio padła mi bateria w aparacie i pożyczyłam puszkę od niej. Na pierwszy rzut oka dziwne uczucie jest w rękach, jest mniejszy i lżejszy, ale chyba nie leży mi w rękach tak dobrze jak moja pucha. Jeżeli chodzi o AF to wolę mieć w wizjerze niż paluchem jeździć po ekranie dotykowym. Czy ktoś z Was profesjonalistów kadruje zdjęcie na live view? Uważam, że nawet amator nie powinien używać live view do kadrowania, bo to bardzo zły nawyk. Może już się przyzwyczaiłam do mojego 1300, ale wystarczy wziąć 100D w ręce i się przekonać, że trzyma się w rękach pustak. Nie wiem, czy tworzywo korpusu obu aparatów jest takie samo, ale 100D wydaje się gorszej jakości. Nie mówię, że 1300D jest idealny, ale amator nie ma powodów do narzekań, gdyż af jest bardzo szybki w połączeniu z obiektywem STM. Jeżeli chodzi o 100D to af też jest ok.. Oczywiście do 100D podpięłam mój obiektyw bo na kitowym była tragedia wieczorową porą.
Ja mówię coś za coś.. testów nie 100D nie czytałam, ale miałam w przyjemność robić nim zdjęcia i nie przypadł mi do gustu.. Polecam pójść do sklepu i samemu porównać.
40 2.8 stm to moim zdaniem raczej nie ma sensu kupowac do apsc... Swiatlo ma o ponad jedna dzialke gorsze niz 50 1.8 stm. A te 10mm roznicy w ogniskowej wiele tu nie zmieni. Ten obiektyw to chyba taki "dekielek" na pelna klatke... Zastanawiam sie czasem po co wypuscili na rynek ten obiektyw...
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
..no faktycznie po przejrzeniu galerii sampli 40ki na apsc to stwierdziłem, że nie urywa (ale na ff owszem tak). Jeśli już naleśnik to tylko 24kaNie mniej jednak wybór pada na 50kę. 1200, 1300 i 100 wymacałem już w sklepie i powiem tyle, że jako posiadacz olkowego E-PMa to nawet 100 wydała mi się szczytem ergonomii, dla drobnych rączek myślę będzie ok... a już nie wspomnę, że poczułem się profesjonalnie zerkając w wizjerek
![]()
Ostatnio edytowane przez pawelll ; 21-03-2017 o 08:07
Daj znać na czym ostatecznie się skończyło bom ciekaw![]()
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
C100d + 24mm/2.8 + 50mm/1.8 = https://www.flickr.com/photos/michaldworzanski/
ohooo... czekałem na kolegędam znać ale niech kolega będzie uprzejmy jakiś komentarz, jak pracuje mu się z jego zestawikiem. Bardzo podobają mi się zdjęcia z Twojej galerii
(oczywiście rozumiem, że wszystkie zrobione sprzętem ze stopki? +jakaś błyskotka?). Czy obiektywy dobierałeś jeden z kilku czy jaki był taki kupiłeś? No i oczywiście moje pierwotne pytanie (wątku) -jak radzi sobie z celnością AF?
Ostatnio edytowane przez pawelll ; 21-03-2017 o 15:53
dziękuję za miłe słowa
tak - wszystko co w galerii jest zrobione tym zestawem plus C430EX.
Obiektywy były pierwsze z brzegu ale w dobrym stacjonarnym sklepie fotograficznymJeśli chodzi o celność AF to ja nie narzekam, ale wcześniej miałem prawie 9 lat Canona 400d z Sigmą 17-70 więc ciężko porównywać. Jest dostatecznie szybki i celny żeby zrobić trochę zdjęć zabawy na ciemnej sali albo portret dziecku z małą głębią ostrości. Wiadomo że nie 100% jest trafiona w punkt ale moim zdaniem daje radę. Ptaków w locie jednak bym się tym zestawem nie podjął fotografować
Generalnie to wszystkie mają tą samą matrycę, różnią się ceną, wagą, kilkoma dodatkami. Musisz sam sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie - który podoba się Tobie najbardziej i jak najszybciej go kupić i zacząć robić zdjęcia!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
C100d + 24mm/2.8 + 50mm/1.8 = https://www.flickr.com/photos/michaldworzanski/