Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Koncert w plenerze

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Ja zawsze robię na manualu. Parametry zależnie od oświetlenia na scenie. Dużo zależy od majstrów od świateł. Ostatnio fociłem sobie na koncercie, lecz oświetlenie było beznadziejne. Bezpośrednio nad mikrofonem zamontowali reflektor tak, że świecił wokalistce prosto na czoło. Musiałem wybierać: albo przepalić czoło i niedoświetlić wsio poniżej i potem wyciągać w PSie lub przepalić i w miarę naświetlić całość. Czasem dadzą dużo światła, czasem żałują. Nie widzę jednoznacznej recepty na focenie na koncertach. Mając cyfrę nie marnujesz $ na materiał i możesz kombinować ile wlezie.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Niestety, muzycy na koncertach bywają dość ruchliwi, więc na czasach trzeba oszczędzać. Siłą rzeczy ISO idzie w górę, bez odszumiania nic się nie osiągnie, za to po odszumieniu i lekkim wyostrzeniu efekt potrafi być dość nienaturalny:Co nie zmienia faktu, że można się nieźle pobawić i poćwiczyć.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

galesia
    Guest

Domyślnie

co w tym zdjęciu nienaturalnego?

Domyślnie

Ostatno robiłem zdjęcia na koncercie T. Love. Strasznie ciemno było. Czasy na manualu 1/100 i f 2 ISO 1600. Na zmiane Sigma 24mm i Canon 50mm. Muzycy bywają naprawde ruchliwi na scenie. Koncerty są świetnym wydarzeniem do focenia.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galesia
    co w tym zdjęciu nienaturalnego?
    Rozmiękczenie?
    Pozbycie się szumów wymagało dość radykalnego działania, za to sharpenem wyostrzyłem rozmydlone na maksa krawędzie do granic. Może wynika to po prostu z nieudolnej obróbki?
    Nie wiem.
    Nie uważam, że fotka jest zła (w przeciwnym razie bym jej nie pokazał) ale wygląda niezdrowo.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

... no i po pracy.

Mój pierwszy raz (foto. na koncercie), niestety nie mogę zaliczyć do udanych.
    Obiektyw 28-105 jest stanowczo za ciemny ...
    50'ka często niepotrafiła wyostrzyć w odpowiedni punkt - pozostał manual.

Testy z ISO i czasem mnie zmęczyły ... z około 1K fotek, może ~50 jest udanych.

Jak się ogarne to wrzuce kilka do "porozmawiania" nad moją nieudolną twórczościa ... :-(
    EOS 350D BG-E3 | EOS 300 BP-200 | EF 50/1.8 II | EF 28-105mm 3.5-4.5 | PENTACON 4/200 | RS-60E3 | 1 GB SanDisk II

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów