-
Bywalec
Cześć Tomek.
Wlaśnie dzisiaj odebralem negatyw a na nim zdjęcia z lampą 430ex.
I teraz cytuję:
"A więc za Twoimi wskazówkami najpierw założyłem Kita 28-80 f/3,5-5,6.Nastawiłem na ogniskową 35mm .Przestawiłem na M i tam nastawiłem czas 45s i przysłonę f/5,6.
Następnie dla porównania nastawiłem na P .Czas z automatu 1/90s przysłona f/4,0.I tutaj również zdjęcie.
Teraz założyłem obiektyw 50mm f/1,8. Nastawiłem czas 1/60s i przysłona f/3,5 i tutaj również zdjęcie.
I dalej obiektyw 28mm f/2,8 czas 1/30s i przysłona f/4,5.I tutaj rownież zdjęcie."
Po odebraniu zdjęć jestem trochę zdegustowany , nie kompozycją , nie ośwetleniem tej lamy ponieważ jest o niebo lepsze od wbudowanej ale glębią ostrości przy tych przysonach co nastawielem.
Ale do żeczy , zdjęcia nastawione na P są rewelacyjne i pod względem ostrości , oświetlenia jak też i GO zdjęcia byy robione Kitem 28-80a czas 1/90i f/4,0 ogniskowa 35.
Jak zmieniem na stalo ogniskowe na 50 i 28 i nastawialem o 2 lub 3 dzialki od nominalnego światla jaki ma obiektyw to wnioskuję że te przyslony byly zamale. Osoba na pierwszym planie od piersi do czubka glowy jest ostra , a osoba co siedzi obok niej a więc okolo 20-30cm jest już nieostra ( rozmazana ) Sic.
W poprzednim wątku wspominalem Ci że bylem u znajomego na komuni i robilem mu zdjęcia i tam również mialem podobny problem. Mala glębia ostrości. Osoba na pierwszym planie ok obok nieostra .
Zastanawiam się co takiego robilem nie tak z tymi nastawieniami z tą lampą . Przecież dalem przyslone o 2 dzialki niżej czas też opowiedni a zdjęcia nie tak . Osoba na pierwszym lanie ok a obok nieostra.
Czy możesz mi pomóc co takiego źle zrobilem.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów