Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Wątek: którą lampę polecacie..?

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Mam pytanie jaką najlepiej przyslonę się ustawia na widoki ale tak żeby osoby stojące na pierwszym planie byly ostre jak też i widok z tylu też byl ostry?
    Rozumię że trzeba dać dużą okolo f/16 może f/22?
    Czy nie stracę na ostrości ludzi stojących na pierwszym planie i czy czas w tym wypadku nie będzie zadlugi?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nieśmiertelny http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Generalnie przesłonę dobierasz tak, aby hiperfokalna/2 <= odległość 1 planu, odległość ustawiasz na hiperfokalną.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy można prosić o jakiś proste wytłumaczenie tego zagadnienia , a jeszcze prościej z podanymi przykładami??
    Zdaję sobie sprawę że wiele jest stron poświęconych temu zagadnieniu i dlatego
    proszę nie odsyłajcie mnie na inne strony ,chciałbym żebyście mi wytłumaczyli jak wy to stosujecie w praktyce.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Głębia ostrości to wiesz co to jest mam nadzieję.

No więc odległość hiperfokalna dla danego obiektywu przy danej przesłonie to taka odległość, że przy ustawieniu odległości na obiektywie na tę właśnie wartość, głębia ostrości rozciąga się od hiperfokalna/2 do nieskończoności.
    http://www.dofmaster.com/hyperfocal.html

W praktyce wydrukowałem sobie i zalaminowałem diagramy korzystając z:
    http://www.dofmaster.com/charts.html
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy jeśli będzie odleglość nastawiona ( na nieskończoność) na przyslonie 5,6 a z drugiej strony przy przyslonie 5,6 będzie odleglośc 2m , to rozumię że odleglość hiperfokalna będzie się rozciągać od polowy tych 2m ( od 1m) do nieskończoności?
    Czy tak?
    Pozdrawiam

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie. Popatrz na linki co podałem. Odległość ustawiasz na hiperfokalną a ostro masz od hiperfokalnej/2 do nieskończoności.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Wydaje mi się że dobrze napisalem.

"Czy jeśli będzie odleglość nastawiona ( na nieskończoność) na przyslonie 5,6 a z drugiej strony przy przyslonie 5,6 będzie odleglośc 2m , to rozumię że ostrość będzie się rozciągać od polowy tych 2m ( od 1m) do nieskończoności?
    Czy tak?"
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Rzeczywiscie wydaje Ci sie... Jak mozesz miec ustawione dwie odleglosci (na nieskonczonosc i 2m jednoczesnie)?

Ustawiasz przyslone.

Ustawiasz odleglosc (ostrosc) na iles metrow (dajmy na to 10). Jesli to iles (10) metrow to hiperfokalna to masz ostro od "iles metrow przez dwa" (5m) do nieskonczonosci. Nic nie ustawiasz na nieskonczonosc i zadne 2m.

Wydaje mi sie ze powinienes zainwestowac w pare ksiazek...
    ...

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cześć Tomek.
    Wlaśnie dzisiaj odebralem negatyw a na nim zdjęcia z lampą 430ex.
    I teraz cytuję:
    "A więc za Twoimi wskazówkami najpierw założyłem Kita 28-80 f/3,5-5,6.Nastawiłem na ogniskową 35mm .Przestawiłem na M i tam nastawiłem czas 45s i przysłonę f/5,6.

Następnie dla porównania nastawiłem na P .Czas z automatu 1/90s przysłona f/4,0.I tutaj również zdjęcie.
    Teraz założyłem obiektyw 50mm f/1,8. Nastawiłem czas 1/60s i przysłona f/3,5 i tutaj również zdjęcie.
    I dalej obiektyw 28mm f/2,8 czas 1/30s i przysłona f/4,5.I tutaj rownież zdjęcie."
    Po odebraniu zdjęć jestem trochę zdegustowany , nie kompozycją , nie ośwetleniem tej lamy ponieważ jest o niebo lepsze od wbudowanej ale glębią ostrości przy tych przysonach co nastawielem.
    Ale do żeczy , zdjęcia nastawione na P są rewelacyjne i pod względem ostrości , oświetlenia jak też i GO zdjęcia byy robione Kitem 28-80a czas 1/90i f/4,0 ogniskowa 35.
    Jak zmieniem na stalo ogniskowe na 50 i 28 i nastawialem o 2 lub 3 dzialki od nominalnego światla jaki ma obiektyw to wnioskuję że te przyslony byly zamale. Osoba na pierwszym planie od piersi do czubka glowy jest ostra , a osoba co siedzi obok niej a więc okolo 20-30cm jest już nieostra ( rozmazana ) Sic.
    W poprzednim wątku wspominalem Ci że bylem u znajomego na komuni i robilem mu zdjęcia i tam również mialem podobny problem. Mala glębia ostrości. Osoba na pierwszym planie ok obok nieostra .
    Zastanawiam się co takiego robilem nie tak z tymi nastawieniami z tą lampą . Przecież dalem przyslone o 2 dzialki niżej czas też opowiedni a zdjęcia nie tak . Osoba na pierwszym lanie ok a obok nieostra.
    Czy możesz mi pomóc co takiego źle zrobilem.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio
    Po odebraniu zdjęć jestem trochę zdegustowany ... glębią ostrości przy tych przysonach co nastawielem.
    Ale do żeczy , Jak zmieniem na stalo ogniskowe na 50 i 28 i nastawialem o 2 lub 3 dzialki od nominalnego światla jaki ma obiektyw to wnioskuję że te przyslony byly zamale. Osoba na pierwszym planie od piersi do czubka glowy jest ostra , a osoba co siedzi obok niej a więc okolo 20-30cm jest już nieostra ( rozmazana )
    Tu masz tabelki GO dla ogniskowych i przysłon, o których mówimy.

Zastanawiam się co takiego robilem nie tak z tymi nastawieniami z tą lampą. Czy możesz mi pomóc co takiego źle zrobilem.
    Nastawy lampy nie mają żadnego wpływu na GO!

zdjęcia nastawione na P są rewelacyjne i pod względem ostrości , oświetlenia jak też i GO zdjęcia byy robione Kitem 28-80a czas 1/90i f/4,0 ogniskowa 35.
    Postaraj się zrozumieć tabelkę powyzej.
    Jeśli jej nie rozumiesz, zapomnij o wszystkim, o czym dyskutowaliśmy i rób na "P". Tym bardziej, że jestes z tego zadowolony, a o to najbardziej w tym wszystkim chodzi - żeby być zadowolonym z efektów!
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-06-2006 o 09:09
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów