Cytat:
Napisał serbio
A więc za Twoimi wskazówkami najpierw założyłem Kita 28-80 f/3,5-5,6.Nastawiłem na ogniskową 35mm .Przestawiłem na M i tam nastawiłem czas 45s i przysłonę f/5,6.
Mam nadzieję że wszystko zrobiłem ok? choć na draince pokazywało -2EV.
Zrobiłem zdjęcie.
Następnie dla porównania nastawiłem na P .Czas z automatu 1/90s przysłona f/4,0.I tutaj również zdjęcie.
Oba zdjęcia będą naświetlone tak samo.
Ale w trybie M masz obiektyw przymknięty o 1 działkę i przez to na pewno zyskasz trochę na jakości (ostrości).
------------------------------------------------------------------------------------
Czy ta jedna dzialka przysloniętego obiektywu spowoduje że będzie lepsza ostrość od przyslony 4,0?
Czy im mniejsza przyslona tym gorsza ostrość?
------------------------------------------------------------------------------------
Napisaleś:
"Oczywiście mozna stosować wszystkie dostępne przysłony, ale należy pamiętać, że używanie obiektywów "na pełnej dziurze" wiąże się z małą głębią ostrości oraz zwykle z utratą jakości; natomiast używanie dużych przysłon (F/11,16,22) powoduje silne skrócenie użytecznego zasięgu błysku oraz szybkie wyczerpywanie się baterii lampy i długie jej ładowanie miedzy kolejnymi błyskami, poniewaz będzie ona wtedy najczęściej wykorzystywała całą swoja moc"
-------------------------------------------------------------------------------------
Dlaczego niska przyslona powoduje utratę jakości?
A dlaczego wysokie przyslony powodują skrócenie użytecznego zasięgu blysku?
Pozdrawiam.