Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Wątek: którą lampę polecacie..?

Mieszany widok

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat:
    Napisał serbio
    A więc za Twoimi wskazówkami najpierw założyłem Kita 28-80 f/3,5-5,6.Nastawiłem na ogniskową 35mm .Przestawiłem na M i tam nastawiłem czas 45s i przysłonę f/5,6.
    Mam nadzieję że wszystko zrobiłem ok? choć na draince pokazywało -2EV.
    Zrobiłem zdjęcie.
    Następnie dla porównania nastawiłem na P .Czas z automatu 1/90s przysłona f/4,0.I tutaj również zdjęcie.

Oba zdjęcia będą naświetlone tak samo.
    Ale w trybie M masz obiektyw przymknięty o 1 działkę i przez to na pewno zyskasz trochę na jakości (ostrości).
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Czy ta jedna dzialka przysloniętego obiektywu spowoduje że będzie lepsza ostrość od przyslony 4,0?
    Czy im mniejsza przyslona tym gorsza ostrość?
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Napisaleś:
    "Oczywiście mozna stosować wszystkie dostępne przysłony, ale należy pamiętać, że używanie obiektywów "na pełnej dziurze" wiąże się z małą głębią ostrości oraz zwykle z utratą jakości; natomiast używanie dużych przysłon (F/11,16,22) powoduje silne skrócenie użytecznego zasięgu błysku oraz szybkie wyczerpywanie się baterii lampy i długie jej ładowanie miedzy kolejnymi błyskami, poniewaz będzie ona wtedy najczęściej wykorzystywała całą swoja moc"
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Dlaczego niska przyslona powoduje utratę jakości?
    A dlaczego wysokie przyslony powodują skrócenie użytecznego zasięgu blysku?
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio
    Czy ta jedna dzialka przysloniętego obiektywu spowoduje że będzie lepsza ostrość od przyslony 4,0?
    Najczęściej dobrze przymknąć tak ze dwie działki, ale lepszy rydz niż nic :-)

Czy im mniejsza przyslona tym gorsza ostrość?
    Dlaczego niska przyslona powoduje utratę jakości?
    W wiekszości obiektywów jest tak, ze najlepszą ostrość dają po przymknieciu o 2-3 działki przysłony od nominalnej.
    Zarówno pełne otwarcie, jak i znaczne przymykanie daje najczęściej gorsze rezultaty.
    Przy przymykaniu przysłony do b. wysokich wartości (f/16, f22) szkodliwy wpływ na ostrość ma dyfrakcja fal świetlnych; natomiast przy otwieraniu nie wiem jakie zjawisko fizyczne odpowiada za spadek jakości.

A dlaczego wysokie przyslony powodują skrócenie użytecznego zasięgu blysku?
    O rany! Pomyśl trochę... przymykałeś przecież przysłonę do roboczej wartości. I co? Ciemno się robi, no nie? I nietrudno chyba zrozumieć, że nie tylko dla Ciebie jest ciemno - dla lampy też! :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów