Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Wątek: którą lampę polecacie..?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nie zawsze. Jak jest bardzo ciemno dochodzi do 1/60 a jak jest widno dochodzi do 1/200 (1/250 w niektorych puszkach) bez hss ...
    Zagalopowałeś się :-)
    Tu jest mowa o kliszaku EOS 300, a u niego Xsync = 1/90. I nie ma się co dziwić, że praktycznie na sztywno trzyma ten czas, bo co innego ma zrobić? ;-)

i "do konca" do 1/4000 (1/8000 w niektorych puszkach) z hss...
    Tu też przegiąłeś ;-) bo rzeczony EOS 300 ma najkrótszy czas 1/2000 :-)

Przy czym priorytetem programu jest jak najwieksza GO, ....
    I to jest właśnie podstawowa przyczyna, z powodu której tryb P do pracy z lampą się
    nie nadaje.
    Ponieważ dążąc do jak największej GO przymyka przysłonę i tym samym skraca użyteczny zasięg lampy.

Cytat Zamieszczone przez serbio
    Kurcze to u mnie cosik jest nie tak , ponieważ caly czas gdy zaloże lampę to na P mam 1/90s nawet gdy jest jasno ,
    Czy możecie mi to wyjaśnić.
    Ten typ tak ma. Przyjmij wreszcie do wiadomości, że tryb "P" jest raczej niewskazany do pracy z lampą błyskową.
    W zależności od sytuacji sensowne tryby to "M" i "Av". Najogólniej mówiąć: w pomieszczeniach M, na zewnątrz Av.

I jeszcze jedno od jakiego czasu powinno się zakladać lampę byskową .
    Nie ma zadnej reguły, za pomocą której można by to zdefiniować.
    Jeśli chodzi Ci o najdłuższy czas przy jakim można robić z ręki przy świetle zastanym to dla obiektywów ze "standardowym" zakresem ogniskowych (np. KITowych) można najogólniej przyjąć dla szerokiego kąta 1/30s, a dla długiego końca 1/80 lub 1/90s.
    Czyli gdy bez lampy w trybie Av zaczna Ci wychodzić czasy dłuższe niż te co napisałem, to są przesłanki ku temu, aby założyc i uruchomić lampę, przełączyć aparat w tryb M i ustawić powyższe czasy w trybie manualnym.

ktoś mi pisal że można przelączyć na TTL , ale z tego co zauważylem to tylko jest E-TTL i M ..
    Ja pisałem, ale nie że mozna przełączyć, lecz WYMUSIĆ nieoficjalnymi metodami.
    http://eosdoc.com/manuals/?q=EX-M-TTL
    Nie zawracaj sobie tym głowy, to do specyficznych sytuacji (np. jakby koniecznie nie mogło być przedbłysku)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-05-2006 o 08:39
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów