Witam
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem 430EX.
Po przestudiowaniu instrukcji nasuneło mi się parę pytań:
- gdy lampa jest aktywna słychać takie lekkie ciche pikanie z wnętrza lampy. Baterie nówki , czy to jest normalne??
- w czasie ogniskowania rownież zmienia się w lampie głowica( tam gdzie błyska) . W trakcie zmiany słychać taki lekki, delikatny chrobot. Ale tylko w trakcie zmiany ogniskowej. Czy to również jest normalne?? i z czasem się wyrobi.
- dlaczego gdy nastawię na aparacie P niezależnie od ogniskowj cały czas mam pokazywany w aparacie czas 1/90s . W zależności jaka jest ognisowa zmienia się tylko przysłona i tak dla 28mm f/3,5 ,35mm f/4 , 50mm f/4,5 ,80mm f/5,6.I tak jak mówię cały czas jest pokazany czas 1/90s.Czy on się zmienia ?? Identyczna sytucja jest gdy robię zdjęcia z wbudowaną lampą.
- chciałbym podać jeden przykład ( nie wiem czemu się tak dzieje).Nastawiłem na ogniskową 50mm na P pokazało czas 1/90s przysłona f/4,0. Jak zmieniłem na TV i nastawiłem czas 1/90s to zaczeła mi migotać przysłona f/4,0. Dlaczego?? Dopiero gdy przestawię na 2s przysłona przestaje migotać i pokazuje f/4,5.
- zauważyłem również że jak robiłem wbudowaną lampą to ona zawsze przed błyskiem głównym robiła parę krótkich błysków , coś tak jak by lampa stroboskopowa i następnie był wyzwalany główny błysk . Po zamontowaniu lampy gdy naciskam spust migawki to odrazu jest główny błysk. Czy tak ma być , czy to jest poparwne??
- jak narazie to nie mam w aparacie filmu , tak na sucho sprawdzam czy wszystko jest ok.
Czy zdjęcia będą inaczej naświetlone ( lepiej ) gdy będę robił lampą aniżeli lampą wbudowaną. Tak się zastanawiam że cały czas mi pokazuje tę 1/90s i w budowanej i przy założonej 430EX?
Jak narazie to pozostałe funkcję działąją ale zaznaczam to tylko na sucho bez filmu.
- tak sprawdzam i ja tego FEC nie mam , mam tylko FEL.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.