Witam!
obserwuje ten watek.. i mieszane uczucia mam... sorry jesli kogos tu uraze nie mam tego na celu ale sam szukam flasha do 10d budzet mam ograniczony (500-800zl). Wszyscy sie tu licytuja ze 430 starczy, ze lepiej 580 ale przeciez pytajac sie o lampe raczej chodzi nam o detale a nie ze ta jest mocniejsza a ta slabsza i jest do...
sam zastanawialem sie nad metz'em 54 ale ciesze sie ze powiedzieliscie o pewnej niezgodnosci - nawiasem za "update" do v2 sie placi czy to za darmoche (w co watpie)?

Zastanawiam sie tez na SIGMA EF-500 SUPER wczesniej uzywalem jej z SD9 i bylem w miare zadowolony:
-silna lampa (liczba przewodnia 50 przy 105mm)
-poniekad blizniaczy model 550 ex
-dostepny pelny manual
-obracana glowica -7% do +90% (praktycznie 194%) w pionie i 270% w poziomie- wazna sprawa czasami trzeb odbic od sciany
- blysk modelujacy
- czestotliwość do 199Hz
- mozliwosc synchronizacji z szybka klatka (w sigmie 1/6000) niestety tylko w manualu
- przyzwoity LCD podswietlany z dobra widocznoscia w nocy w miare intuicyjna obsluga
-dziala bez przewodowo moze tez wspolpracowac z innymi lampami bezprzewodowo - z tego co slyszalem jest zgodny z innymi lampami canona
- mozliwosc pokrycia kadru do 17mm z wyciagnietym dyfuzorem (umieszczonym w lampie) czesto uzywalem go jak dodatkowe doswietlenie wyciagajac go do polowy (ok 4-5cm) gdy odbijalem blysk od sufitu byla widoczna roznica spokojnie o 1EV ale wtedy zoom'u automatycznie przeskakuje na 17mm i nawet w sterowaniu recznym nie da sie go zmienic.

co mnie denerwowalo:
- pomiar niestety niezbyt dokladny troche przepalala zwlaszcza na wyzszej przeslonie trzeba ustawic ev na -0.5 i jest ok.
-troche dandetny plastik zwlaszcza klapka od baterii no ale nic za darmo.

Pamietaj ze musisz kupic model DG - wspolpracuje z cyfra z tego co czytalem jest pelna zgodnosc z Canonem, majac do wyboru 420/430ex i EF500 Super chyba bym sie zdecydowal na sigme.
Moze ktos cos napisac konkretnego o 430ex i metz'u 54 mz4? Sigme W stanach nowke sztuke mozna kupic za 190-200$.
link do testu 550ex vs EF-500 Super: http://www.foto.com.pl/stare/teksty/akcesoria4.html

pozdrawiam
piotr