Sprzedaj wszystkie trzy i pewnie bez wiekszych trudnosci bedziesz mial na 380ex![]()
Sprzedaj wszystkie trzy i pewnie bez wiekszych trudnosci bedziesz mial na 380ex![]()
...
Witam
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem 430EX.
Po przestudiowaniu instrukcji nasuneło mi się parę pytań:
- gdy lampa jest aktywna słychać takie lekkie ciche pikanie z wnętrza lampy. Baterie nówki , czy to jest normalne??
- w czasie ogniskowania rownież zmienia się w lampie głowica( tam gdzie błyska) . W trakcie zmiany słychać taki lekki, delikatny chrobot. Ale tylko w trakcie zmiany ogniskowej. Czy to również jest normalne?? i z czasem się wyrobi.
- dlaczego gdy nastawię na aparacie P niezależnie od ogniskowj cały czas mam pokazywany w aparacie czas 1/90s . W zależności jaka jest ognisowa zmienia się tylko przysłona i tak dla 28mm f/3,5 ,35mm f/4 , 50mm f/4,5 ,80mm f/5,6.I tak jak mówię cały czas jest pokazany czas 1/90s.Czy on się zmienia ?? Identyczna sytucja jest gdy robię zdjęcia z wbudowaną lampą.
- chciałbym podać jeden przykład ( nie wiem czemu się tak dzieje).Nastawiłem na ogniskową 50mm na P pokazało czas 1/90s przysłona f/4,0. Jak zmieniłem na TV i nastawiłem czas 1/90s to zaczeła mi migotać przysłona f/4,0. Dlaczego?? Dopiero gdy przestawię na 2s przysłona przestaje migotać i pokazuje f/4,5.
- zauważyłem również że jak robiłem wbudowaną lampą to ona zawsze przed błyskiem głównym robiła parę krótkich błysków , coś tak jak by lampa stroboskopowa i następnie był wyzwalany główny błysk . Po zamontowaniu lampy gdy naciskam spust migawki to odrazu jest główny błysk. Czy tak ma być , czy to jest poparwne??
- jak narazie to nie mam w aparacie filmu , tak na sucho sprawdzam czy wszystko jest ok.
Czy zdjęcia będą inaczej naświetlone ( lepiej ) gdy będę robił lampą aniżeli lampą wbudowaną. Tak się zastanawiam że cały czas mi pokazuje tę 1/90s i w budowanej i przy założonej 430EX?
Jak narazie to pozostałe funkcję działąją ale zaznaczam to tylko na sucho bez filmu.
- tak sprawdzam i ja tego FEC nie mam , mam tylko FEL.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Wszystkie niepokojące Cię objawy są normalne.
Proponuję na wstępie przeczytać taką małą książeczkę, która była w pudełku z lampą, a potem taką, co była z aparatem, rozdział o współpracy z lampą błyskową. Sporo rzeczy się wyjaśni wtedy. Nie ma sensu tych treści tu przepisywać.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Kondensator bodajze. Normalne.Zamieszczone przez serbio
Zoom reflektora lampy. Normalne. Nie wyrobi sie z czasem - przywyknij.- w czasie ogniskowania rownież zmienia się w lampie głowica( tam gdzie błyska) . W trakcie zmiany słychać taki lekki, delikatny chrobot. Ale tylko w trakcie zmiany ogniskowej. Czy to również jest normalne?? i z czasem się wyrobi.
http://canon-board.info/showthread.php?t=3785- dlaczego gdy nastawię na aparacie P niezależnie od ogniskowj cały czas mam pokazywany w aparacie czas 1/90s . W zależności jaka jest ognisowa zmienia się tylko przysłona i tak dla 28mm f/3,5 ,35mm f/4 , 50mm f/4,5 ,80mm f/5,6.I tak jak mówię cały czas jest pokazany czas 1/90s.Czy on się zmienia ?? Identyczna sytucja jest gdy robię zdjęcia z wbudowaną lampą.
- chciałbym podać jeden przykład ( nie wiem czemu się tak dzieje).Nastawiłem na ogniskową 50mm na P pokazało czas 1/90s przysłona f/4,0. Jak zmieniłem na TV i nastawiłem czas 1/90s to zaczeła mi migotać przysłona f/4,0. Dlaczego?? Dopiero gdy przestawię na 2s przysłona przestaje migotać i pokazuje f/4,5.
Te kilka blyskow strobo we wbudowanej to zarowno przeedblysk pomiarowy jak i glownie - wspomaganie autofocusa. W lampie zewnetrznej autofocus jest wspomagany czerwonym wzorkiem a nie blyskami strobo. Gdy naciskasz spust migawki i w wizjerze widzisz blysk to jest to przedblysk pomiarowy. Wlasciwy blysk nastepuje w trakcie gdy lustro jest podniesione, czyli w czasie zaciemnienia wizjera (ulamek sekundy).- zauważyłem również że jak robiłem wbudowaną lampą to ona zawsze przed błyskiem głównym robiła parę krótkich błysków , coś tak jak by lampa stroboskopowa i następnie był wyzwalany główny błysk . Po zamontowaniu lampy gdy naciskam spust migawki to odrazu jest główny błysk. Czy tak ma być , czy to jest poparwne??
FEC powinienes miec w lampie. Poszukaj w instrukcji czegos o korekcie sily blysku lampy.- tak sprawdzam i ja tego FEC nie mam , mam tylko FEL.
To znaczy że jest ok .Trochę mnie uspokoiłeś ,ponieważ myślałem że jest cosik nie tak.Nie bardzo rozumię jak to jest z tym czasem i z tą lampą?
U mnie bodajże tę korektę błysku steruje się poprzez przycisk SET/SET ?
W instrukcji aparatu i instrukcji lampy nic nie jest napisane na temat tego czasu 1/90s który cały czas się pokazuje gdy mam zabudowaną lampę , ale też gdy jej nie mam.
Czy możecie mi to wyjaśnić , czy na pełnej automatyce zawsze będzie ten czas , niezależnie od ciemności ?
Mam jeszcze jedno pytanko , czy jak jest ciemniej to lampa sama wie że ma dać mocniejszy błysk a gdy jest jaśniej to słabszy nizależnie gdy cały czas mam 1/90s a przysłona zmienia się w zależności od ogniskowej??
Dziękuję i pozdrawiam.
Myślę, że jak będzie jasno, to czas się skróci a błysk będzie tylko wypełniający.Zamieszczone przez serbio
Nie lampa a aparat, ale wie.Mam jeszcze jedno pytanko , czy jak jest ciemniej to lampa sama wie że ma dać mocniejszy błysk a gdy jest jaśniej to słabszy nizależnie gdy cały czas mam 1/90s a przysłona zmienia się w zależności od ogniskowej??
No i podejrzewam, że w analogu tak samo jak w cyfrze, lampę (IMHO) lepiej używać na M (w body) i ekspozycję w body dobierać do światła zastanego. Lampa resztę dobłyśnie (o ile da radę)
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Zauważyłem że gdy jest jasno to czas jaki pokazuje to 1/90s tylko zmienia się przysłona. W instrukcji aparatu i instrukcji lampy nic nie jest napisane na temat tego czasu 1/90s który cały czas się pokazuje gdy mam zabudowaną lampę , lub też gdy jej nie mam.
Czy możecie mi to wyjaśnić , czy na pełnej automatyce zawsze będzie ten czas , niezależnie od ciemności ?
Mam jeszcze jedno pytanko , czy jak jest ciemniej to lampa sama wie że ma dać mocniejszy błysk a gdy jest jaśniej to słabszy nizależnie gdy cały czas mam 1/90s a przysłona zmienia się w zależności od ogniskowej i od światła zastanego??
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Nie zawsze. Jak jest bardzo ciemno dochodzi do 1/60 a jak jest widno dochodzi do 1/200 (1/250 w niektorych puszkach) bez hss i "do konca" do 1/4000 (1/8000 w niektorych puszkach) z hss.Zamieszczone przez serbio
Przy czym priorytetem programu jest jak najwieksza GO, dlatego czas jest zwykle stosunkowo dlugi i przeslony rzedu f/16-f/22 przy 1/250 to norma.
Tak.Zamieszczone przez serbio
...
Kurcze to u mnie cosik jest nie tak , ponieważ caly czas gdy zaloże lampę to na P mam 1/90s nawet gdy jest jasno ,
Czy możecie mi to wyjaśnić.
I jeszcze jedno od jakiego czasu powinno się zakladać lampę byskową . Napewno moje pytania są laickie ale caly czas robilem na wbudowanej i dlatego nie wiem jak mam radzić sobie z lampą.
Instrukcja przestestowana , ktoś mi pisal że można przelączyć na TTL , ale z tego co zauważylem to tylko jest E-TTL i M .
Proszę pomóżcie blądzącemu w nie wiedzy.
Pozdrawiam.
Zagalopowałeś się :-)Zamieszczone przez KuchateK
Tu jest mowa o kliszaku EOS 300, a u niego Xsync = 1/90. I nie ma się co dziwić, że praktycznie na sztywno trzyma ten czas, bo co innego ma zrobić? ;-)
Tu też przegiąłeś ;-) bo rzeczony EOS 300 ma najkrótszy czas 1/2000 :-)Zamieszczone przez KuchateK
I to jest właśnie podstawowa przyczyna, z powodu której tryb P do pracy z lampą sięZamieszczone przez KuchateK
nie nadaje.
Ponieważ dążąc do jak największej GO przymyka przysłonę i tym samym skraca użyteczny zasięg lampy.
Ten typ tak ma. Przyjmij wreszcie do wiadomości, że tryb "P" jest raczej niewskazany do pracy z lampą błyskową.Zamieszczone przez serbio
W zależności od sytuacji sensowne tryby to "M" i "Av". Najogólniej mówiąć: w pomieszczeniach M, na zewnątrz Av.
Nie ma zadnej reguły, za pomocą której można by to zdefiniować.Zamieszczone przez serbio
Jeśli chodzi Ci o najdłuższy czas przy jakim można robić z ręki przy świetle zastanym to dla obiektywów ze "standardowym" zakresem ogniskowych (np. KITowych) można najogólniej przyjąć dla szerokiego kąta 1/30s, a dla długiego końca 1/80 lub 1/90s.
Czyli gdy bez lampy w trybie Av zaczna Ci wychodzić czasy dłuższe niż te co napisałem, to są przesłanki ku temu, aby założyc i uruchomić lampę, przełączyć aparat w tryb M i ustawić powyższe czasy w trybie manualnym.
Ja pisałem, ale nie że mozna przełączyć, lecz WYMUSIĆ nieoficjalnymi metodami.Zamieszczone przez serbio
http://eosdoc.com/manuals/?q=EX-M-TTL
Nie zawracaj sobie tym głowy, to do specyficznych sytuacji (np. jakby koniecznie nie mogło być przedbłysku)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-05-2006 o 08:39