Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Wątek: którą lampę polecacie..?

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszystkie konkretne informacje o pojawiających się w tym wątku lampach (również o Sigmie) są do znalezienia na tym forum :-P Metz 54 MZ-3/4 z kostką/softem M3 nie tyle jest niezgodny, co czasem się gubi przy zmianie trybu np. A na E-TTL i musi się dogadać z body. To samo robi po włączeniu lampy, najpierw musi wymienić info z puszką. Jest to pewna niedogodność wynikająca z uniwersalnego charakteru akurat tego Metza. Na marginesie 10D też wymaga M3, nie zależy to do tego czy stary czy nowy E-TTL. Informacje co do kostek i modelu puszki są tu:

http://www.metz.de/en/photo_electron...suche.143.html
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 02-05-2006 o 14:40

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Witam!

Czytam i... Udało mi się dzisiaj pstryknać kilka fotek z 580ex, ot tak dla próby przed zakupem. Jest prześwietna. Fotograf, który mi jej użyczył miał podobne zdanie jak JAC. Kup nie pożałujesz przez kilka lat a nawet i dłużej. Mimo to ciągle mam dylemat; 430 czy 580. Oczywiście,że 580 to byłby świetny wybór,ale czy uda mi się ją w pełni wykorzystać...
    Myśle, że jak na amatorskie focenie można kupić 430 i kiedyś tam przesiąść sie na 580. Ale jak już będzie to "kiedyś tam" to pewnie będzie jakaś 5...90...
    I znowu zaczniemy mieć dylematy Ogólnie rzecz biorąc to jestem bliżej 580 niż 430

Pozdrawiam
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho
    Ogólnie rzecz biorąc to jestem bliżej 580 niż 430
    I tak pozostań :smile: Naprawdę nie pożałujesz. Pożałować możesz jak będziesz miał 430, a będziesz potrzebował 580...

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

czy mógłby mnie ktoś oświecić (w końcu temat o lampach): czym się różnią lampy sigmy, model EF-500 SUPER DG od DG ST? widziałem że palnik minimalnie cienszy jest w DG ST, ale parametry z tego co widziałem mają takie same.....tylko ceną różniły się o około 300pln :-| help?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

DG Super ma praktycznie to samo co 550 EX. Pelny manual, fotocela, HSS, praca bezprzewodowa, korekty z poziomu lampy, wyswietlacz, reczne sterowanie ogniskowa i... jeszcze sporo.

DG ST to odpowiednik 420EX. Ma tylko automat i dwa tryby M. 1/1 (full) mocy i 1/16. Nie ma nawet HSS.
    ...

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Mam 430EX chciałem zmienic na 580EX ale zrezygnowałem poniewaz zdjec z lampa we własnym srodowisku robie bardzo mało bo albo nie umiem opanowac błysku na tyle abym był w 100% zadowolony albo poprostu bardziej smakuja mi zdjecia bez flesza. W moim przypadku lampa chodzi na slubach i ostatnio komuniach i tam jej moc w zupełnosci mi wystarcza. 580 ma duzo lepsza ergonomie no i oczywiscie mocy tez ma wiecej ale zastnow sie czy potrzebujesz tego co daje 580 a nie daje 430.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A mnie się marzy mieć kiedyś coś takiego http://www.allegro.pl/item104563225_...nstr_pol_.html

:-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

toron27
    Guest

Domyślnie

A ja mam problem, bo dotamtego roku używałem Eosa 10 + 430EZ. Byłem z tego zestawu bardzo zadowolony. Niestety lata zrobiły swoje i padły jednocześnie oba urządzonka( w pudełku gumowy amortyzator migawki, a w lampie jakieś styki, które nie pozwalają na wyłączenie zasilania, jak już się włączy to zeby wyłączyć trzeba wyjąć baterie) Kupiłem EOSa 30v + 430EX(na cyfrę nie było kasy, a śluby trzeba było czymś cyknąć) i nie mogę powiedzieć, żebym był z tego zestawu zadowolony. Coś jest nie tak i wydaje mi się, że to wina lampy, bo bez niej foty sa ok. Z lampą wszystko jakby niedoświetlone.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toron27
    Kupiłem EOSa 30v + 430EX(na cyfrę nie było kasy, a śluby trzeba było czymś cyknąć) i nie mogę powiedzieć, żebym był z tego zestawu zadowolony. Coś jest nie tak i wydaje mi się, że to wina lampy, bo bez niej foty sa ok. Z lampą wszystko jakby niedoświetlone.
    To nie wina uszkodzonej lampy a zmiana systemu pomiaru blysku, ktory zachowuje sie bardzo odmiennie. Siegnij do instrukcji i przestaw body/lampe na ttl albo naucz sie nowego systemu (choc z analogiem troche to trudne moze byc)...

Na forum jest duuuzo materialow juz o e-tll'u II. Ostatni aktywny watek tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.p...127#post169127
    ...

toron27
    Guest

Domyślnie

No właśnie, instrukcja, tyle, że nie mam polskiej.Będę musiał poszukać.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów