Ja też nie używam często podwójnego zapisu. Kart zawsze formatuje w aparacie i nigdy nie nosze luzem w kieszeni.
Co do szkła masz jeszcze sigme 24-35 f2 pod FF tanie i ponoć nie najgorsze szkło.
Ja też nie używam często podwójnego zapisu. Kart zawsze formatuje w aparacie i nigdy nie nosze luzem w kieszeni.
Co do szkła masz jeszcze sigme 24-35 f2 pod FF tanie i ponoć nie najgorsze szkło.
L
Jak pisza koledzy, format w aparacie bez zabawy w kasowanie nieudanych zdjec.
Zajechalem w sumie jedna karte, 16GB sandiska pro, usunalem lub skasowalem zdjecia z poziomu PC jakims badziewnym czytnikiem. Karte oczywiscie wymienili na nowa.
Formatuję karty w aparacie, podpinam kartę badziewnym(10 zł z wysyłką) adapterem, podpinam aparat do kompa i formatuję. Nigdy nie miałem problemów z kartami.
Karty noszę luzem w kieszeni czy to spodni czy to w torbie, używam Kingstona, jakiegoś no-name i kilka Sandisków(Extreme II/III), żadna nie padła.
Także kwestia nieszczęścia i słabszej sztuki.
50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro
Ciekawe zjawisko, dopóki nie wprowadzono podwójnych slotów, jakoś problem nie istniał. Znowu powtórzę, dwie karty = 1 kontroler. A czy i kiedy coś padnie, takie życie, nie ma na to reguły. Z takim podejściem, od razu kup z podwójnym slotem, wtedy problem wyboru CF czy SD też odpadnie, bo będziesz musiał mieć obie. (w porównaniu do aparatu klasy 6D, rzecz jasna).
--- Kolejny post ---
I ma wadę, złącza na piny - dziurki.
--- Kolejny post ---
I może niektórym się to też przydać:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyłado...ektrostatyczne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Urządz...ektrostatyczne
Ostatnio edytowane przez 7four ; 11-03-2017 o 11:27
Dzięki wszystkim za zaangażowanie w temacie. Racja, zawsze coś może paść - od tego będzie backup, póki co prosty crop, mam nadzieję że nie będę musiał użyć. Chodziło mi konkretnie o sytuacje związane z bezpośrednią utratą danych z karty, ale widzę że to marginalne zjawiskoP.s ma się pojawić wkrótce 6d mkII ale pewnie będzie się cenić koło 8 tysięcy, a jednak chcę kupić jeszcze sensowne szkiełka.
Szczerze to też nie widziałem w tym problemu, ale chciałem usłyszeć zdanie ludzi którzy już trochę cykają.
Dzięki !
Ostatnio edytowane przez dawidjz ; 11-03-2017 o 16:23