Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Cenon EOS 6d - 1 slota na kartę , problem ?

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie Odp: Cenon EOS 6d - 1 slota na kartę , problem ?

Ja też nie używam często podwójnego zapisu. Kart zawsze formatuje w aparacie i nigdy nie nosze luzem w kieszeni.
    Co do szkła masz jeszcze sigme 24-35 f2 pod FF tanie i ponoć nie najgorsze szkło.
    L

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jak pisza koledzy, format w aparacie bez zabawy w kasowanie nieudanych zdjec.

Zajechalem w sumie jedna karte, 16GB sandiska pro, usunalem lub skasowalem zdjecia z poziomu PC jakims badziewnym czytnikiem. Karte oczywiscie wymienili na nowa.

Coś już napisał
    Miasto
    Bieszczady

Formatuję karty w aparacie, podpinam kartę badziewnym(10 zł z wysyłką) adapterem, podpinam aparat do kompa i formatuję. Nigdy nie miałem problemów z kartami.
    Karty noszę luzem w kieszeni czy to spodni czy to w torbie, używam Kingstona, jakiegoś no-name i kilka Sandisków(Extreme II/III), żadna nie padła.
    Także kwestia nieszczęścia i słabszej sztuki.
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez OCleVer Zobacz posta
    Formatuję karty w aparacie, podpinam kartę badziewnym(10 zł z wysyłką) adapterem, podpinam aparat do kompa i formatuję. Nigdy nie miałem problemów z kartami.
    Karty noszę luzem w kieszeni czy to spodni czy to w torbie, używam Kingstona, jakiegoś no-name i kilka Sandisków(Extreme II/III), żadna nie padła.
    Także kwestia nieszczęścia i słabszej sztuki.
    W kieszeni sd to ponosisz 3 dni i karty nie będzie. Noszenie Cf też nie jest za bezpieczne, wystarczy małe ziarenko piasku w karcie i pin w aparacie załatwiony

Uzależniony

Ciekawe zjawisko, dopóki nie wprowadzono podwójnych slotów, jakoś problem nie istniał. Znowu powtórzę, dwie karty = 1 kontroler. A czy i kiedy coś padnie, takie życie, nie ma na to reguły. Z takim podejściem, od razu kup z podwójnym slotem, wtedy problem wyboru CF czy SD też odpadnie, bo będziesz musiał mieć obie. (w porównaniu do aparatu klasy 6D, rzecz jasna).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Cf jest większa, droższa, solidniej zbudowana
    I ma wadę, złącza na piny - dziurki.

--- Kolejny post ---

I może niektórym się to też przydać:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyłado...ektrostatyczne

https://pl.wikipedia.org/wiki/Urządz...ektrostatyczne
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 11-03-2017 o 11:27

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ciekawe zjawisko, dopóki nie wprowadzono podwójnych slotów, jakoś problem nie istniał. Znowu powtórzę, dwie karty = 1 kontroler. A czy i kiedy coś padnie, takie życie, nie ma na to reguły. Z takim podejściem, od razu kup z podwójnym slotem, wtedy problem wyboru CF czy SD też odpadnie, bo będziesz musiał mieć obie. (w porównaniu do aparatu klasy 6D, rzecz jasna).

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Czyli po jaki kwiatek wozic w aucie zapasowe kolo, skoro i tak jest na wspolnej osi z obecnym. Dwie karty to jednak wiekszy komfort. Sam w pixelu mam (2x32 CF + 64SD) ×2.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Złącza na dziurki są wadą to fakt. 2 sloty mogliby już w 6d montować, ile to kosztuje, dodatkowe 50-100 zł dla końcowego użytkownika

Dzięki wszystkim za zaangażowanie w temacie. Racja, zawsze coś może paść - od tego będzie backup, póki co prosty crop, mam nadzieję że nie będę musiał użyć. Chodziło mi konkretnie o sytuacje związane z bezpośrednią utratą danych z karty, ale widzę że to marginalne zjawisko P.s ma się pojawić wkrótce 6d mkII ale pewnie będzie się cenić koło 8 tysięcy, a jednak chcę kupić jeszcze sensowne szkiełka.

Szczerze to też nie widziałem w tym problemu, ale chciałem usłyszeć zdanie ludzi którzy już trochę cykają.
    Dzięki !
    Ostatnio edytowane przez dawidjz ; 11-03-2017 o 16:23

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów