Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: canon 70D i lampa YN-685

Domyślnie Odp: canon 70D i lampa YN-685

problem w tym że lampa nie wykonuje korekty ekspozycji lampy

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

A czym ustawiasz ową korektę ?

Lampą czy w body. Jeżeli w lampie masz co innego niż "0", to nadrzędne ustawienie jest z lampy.
    Na dole ekranu body jest symbol lampy z podaną korektą i możesz tylko używać ustawień w lampie, które wówczas są nadrzędne.

Jaki masz symbol na wyświetlaczu body ?

kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował. Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Re: canon 70D i lampa YN-685

Jednak nie czytałeś tego co podałem, problem opisywał Vitez, który dla AV wygląda tak:

Aparat bierze pomiar wg swiatla zastanego - masz zachowane swiatlo (kolor, natezenie), lampa doblyskuje delikatnie tylko pierwszy plan, nie jest brana pod uwage jako zrodlo swiatla i jest malo widoczna na zdjeciu.

Przeczytaj:

EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez ilidir Zobacz posta
    kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował.
    To ustaw tryb M.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.
    Tak się dzieje nie we wszystkich body Canona. U mnie w 5dII akurat następuje zmiana -1EV po włączeniu lampy w trybie Av ale słyszałem, że w innych typach bywa inaczej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto

kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował. Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.
    Spróbuj ustawić od strony aparatu:

Dokładnie tak jak na tych zdjęciach (wybierz pomiar uśredniony) i zobacz później (czyli zrób zdjęcie) czy coś to dało. Nie wiem jak to wygląda od strony lampy, może wybierz jakiś tryb opisany jako E-TTL.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 13-03-2017 o 02:21

Coś już napisał Awatar uosiek1
    Miasto
    Mazury

Nie jestem pewien, czy mkamelg już Ci nie wyjaśnił (obrazki mi się nie wyświetlają), ale ustaw synchronizację w trybie Av na pozycję inną, niż auto (s. 196 instrukcji). Może się jednak zdarzyć, że będziesz miał wtedy dobrze naświetlony (lampą) temat i niedoświetlone tło. Eteteel fajna rzecz, ale cudów nie zdziała
    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Re: canon 70D i lampa YN-685

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    U mnie w 5dII akurat następuje zmiana -1EV po włączeniu lampy w trybie Av ale słyszałem, że w innych typach bywa inaczej.
    W 7D2 jest dokładnie tak samo. Bez lampy dla AV czas miałem 1/15, z lampą 1/30 na tym samym motywie. Dla trybu AV - czas synchr.błysku Auto.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-03-2017 o 13:48

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tak się dzieje nie we wszystkich body Canona. U mnie w 5dII akurat następuje zmiana -1EV po włączeniu lampy w trybie Av ale słyszałem, że w innych typach bywa inaczej.
    Absurd, nie panujesz nad nastawą menu puszki.
    Wykrycie lampy przez body może wprowadzić zmiany ale tylko przy włączonych odpowiednich opcjach w menu a jest tego sporo. Żeby zapanować nad tym trzeba zrozumieć do czego służą te wszystkie nastawy, w przeciwnym razie pozostaje- tryb zielony.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Absurd, nie panujesz nad nastawą menu puszki.
    Absolutna racja. Nie potrafię tak ustawić body żeby w trybie Av nie korygowało czasu na krótszy o połowę po włączeniu lampy
    Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, że akurat wyszedł czas 1/200 (synchro) to wtedy zostaje także po włączeniu lampy.

Może warto warto podać jakieś wskazówki ustawień na wypadek gdyby takich matołów jak ja znalazło się więcej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów