Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: "Zdjęcia tylko komórką, innym aparatem robić nie można" czyli zakaz fotografowania

Mieszany widok

Domyślnie Odp: "Zdjęcia tylko komórką, innym aparatem robić nie można" czyli zakaz fotografowan

Marszałkowska jest miejscem publicznym. Tam nie musisz pytać nikogo o zgodę na fotografowanie. Ale już na przykład na Węgrzech istnieje zakaz fotografowania ludzi na ulicach. Do tego w wielu krajach nie obowiązuje tzw. "wolność panoramy". Czyli mogą być miejsca, których fotografować nie możesz, bo takie jest prawo. Przykład - zakaz publikowania zdjęć wieży Eiffla, wykonanych po zmroku, kiedy ona jest oświetlona. Jak znajdą (wiem, że nie szukają) takie u ciebie na Instagramie teoretycznie możesz mieć kłopoty, bo to nielegalne.

We Francji, Włoszech czy na Ukrainie wolność panoramy nie dotyczy niektórych wnętrz. Chcesz zrobić zdjęcie koło Mony Lisy, a tu pan z ochrony prosi o schowanie aparatu. Tak samo nie zrobisz zdjęcia w Błękitnym Meczecie w Stambule. W Pakistanie próba sfotografowania osób może skończyć się dla fotografa bardzo niebezpiecznie.

A w Polsce bezprawny zakaz fotografowania masz np. na Wawelu.

Bo wedle polskiego prawa (Art. 81 pkt 2 prawa autorskiego), zakaz fotografowania nie dotyczy osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza. No tak, tylko co innego publiczna impreza, a co innego zamknięta (tylko dla osób, które wykupiły bilety). I w ten sposób interpretują dyrekcje niektórych polskich instytucji powyższe zakazy fotografowania. Naginanie prawa - pewnie tak, no to idź z tym do sądu, jak ci źle kolego.

Na marginesie - nie możesz wejść np. na czyjeś wesele i tam robić zdjęcia, bo ci się młodzi podobają. Wesele też nie jest publiczną imprezą. Myślę, że kol. Merde przyzna, że dalej też czytałem ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: "Zdjęcia tylko komórką, innym aparatem robić nie można" czyli zakaz fotografowan

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    Marszałkowska jest miejscem publicznym.
    Ogólnodostępny hol filharmonii też jest miejscem publicznym, no i Pola Marsowe raczej też.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    W Pakistanie próba sfotografowania osób może skończyć się dla fotografa bardzo niebezpiecznie.
    Może to prawda, ale z drugiej strony jak poprosisz o pozwolenie to w większości przypadków jest dużo bardziej przyjemnie niż gdziekolwiek w Europie - przerabiałem to osobiście.

Uprawnienia umieszczania postów