Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: tanie rozwiazania - czy maja sens?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie tanie rozwiazania - czy maja sens?

Zdaje sobie sprawy, ze jakosci L-ki nie osiagne, ale czy w ogole jest sens doczepiania (z konwerterem) do 300 D, czegos takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31943615
    badz czegos w podobnej cenie / klasie?
    Zakladam, ze do recznego krecenia ostrosci sie przyzwyczaje. Ale jak bardzo (i wczym konkretnie) beda widoczne roznice w porownaniu z chociazby tymi srednimi/tanimi Tamronami/Sigmami?

Bo to, ze ten sprzet kosztuje 10% ceny tych drozszych, sprawia ze oczka mi sie swieca
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

z tego co sie orientuje to 300d ma ciemny wizjer i ustawianie ostrosci recznie to bedzie katorga ..
    moze lepiej dolorzyc kilka zl na jakiegos taniego standarda af 28-105 ?

ze starych szkiel to chetnie sam bym cos wzial ale tylko jakis szeroki kat do krajobrazu gdzie ostrosc byla by caly czas na nieskonczonosc ...tylko problem w tym ze w miare porzadnie wyglada 20 mm Carl Zeiss ale to dla mnie za wasko a 16mm zenitar czy inne rosyjskie wynalazki mnie cos nie przekonuja
    moze ktos ma takie cos ?? prosze o opinie
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu
    moze lepiej dolorzyc kilka zl na jakiegos taniego standarda af 28-105 ?
    Ale obawiam sie, ze to nie bedzie kilka, a przynajmniej kilkaset zlotych? I gdyby roznica byla warta - to pewnie bym kupil. Tylko zastanawiam sie, czy warto doplacac?

Choc rzeczywiscie 300 D jasnego wizjera nie ma i w tych okolicznosciach w jakich bede robil zdjecia moze to byc problem przy ustawianiu ostrosci. Ale za to samo szkolo jest w miare jasne (3.5 w calym zakresie) - moze nie cud, ale nie jest zle.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

z tego co sie orientuje to 300d ma ciemny wizjer i ustawianie ostrosci recznie to bedzie katorga ..
    ciemny wizjer to nie jest problem, nie ma natomiast potwierdzenia ostrości (co jest w Pentaxie) i źle działa pomiar światła (trzeba stale korygować), oraz nie można używać z lampą (niedoświetla, tak że trzeba by było korygować o jakieś 3,5-5EV, a max w 420ex jest 2EV - by Wasia oczywiście).
    Ostrzenie bez klinów, czy też rastra, bez potwierdzenia ostrości to najlepszy sposób na to, aby zniechecić się do foto :wink:
    Jeśli już koniecznie chcesz m42 to tylko stałoogniskowe i to głównie szerokokątne (zoomy m42 są nienajlepszej jakości). Możesz rozważyć 4 obiektywy:

Flektogon 20/2.8 - cena ok 500-600 PLN
    Flektogon MC 35/2.4 - cena ok 200 PLN
    Jupiter 85/2 - cena ok 100 PLN - bardzo dobra portretówka do wnętrz (słabe powłoki antyrefleksyjne), tylko trzeba sprawdzić, czy trafił się dobry egzemplarz
    Sonnar 135/3.5 - cena ok 220 PLN - bardzo dobra portretówka w plener.

M42 ma tylko wtedy sens gdy używasz szerokiego (pow 3m jest nieskonczoność) lub masz dużo czasu na ustawianie ostrości - np. portret. Inne zastosowania to męka. Jak chcesz dobrą jakość to bierz 35/2,4 (będziesz miał dobry standard do reporterki - ostrzy od 20 cm, a nieskończoność pow 3m) i 135/3.5 jako tele.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Arkan - piekne dzieki za wyjasnienia.
    Naswietlilo mi to sporo kwestii, ktorych nie bralem pod uwage.
    Teraz sie jeszcze przyslowiowe 2 razy zastanowie i mam nadzieje, ze podejme wlasciwa decyzje.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

probowalem ustawiac ręcznie ostrość z sonnarem 135 i była to katorga. efekt mizerny. Nie tyle chodzi o "ciemność" wizjera, co o fakt, że jest on malutki. W 650 był chyba 2 razy wiekszy...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Flektogon 20/2.8 - cena ok 500-600 PLN
    Flektogon MC 35/2.4 - cena ok 200 PLN
    Jupiter 85/2 - cena ok 100 PLN - bardzo dobra portretówka do wnętrz (słabe powłoki antyrefleksyjne), tylko trzeba sprawdzić, czy trafił się dobry egzemplarz
    Sonnar 135/3.5 - cena ok 220 PLN - bardzo dobra portretówka w plener.
    Osobiście używałem też Sonnara 180/2.8 (od P-Sixa) oraz Mira 20/3.5 z bardzo dobrymi rezultatami. Ten ostatni był bardzo wrażliwy na wpadające światło, ale poza tym byłem z obydwu zadowolony (szczególnie za te pieniądze!).

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

A ja niedawno sprzedałem Meyer Optica 200/4.5 i szerokokątnego MIRa za grosze... i trochę żałuję teraz. Używaliście może tego pierwszego w połączeniu z dslr? Ciekaw jestem efektu

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

używałem też Sonnara 180/2.8
    To bardzo dobre szkło, tylko strasznie ciężkie. Miałem Mir'a - Flektogon jednak był o klasę lepszy.
    Używaliście może tego pierwszego w połączeniu z dslr? Ciekaw jestem efektu
    Używałem Pentacona 200/4 - efekty zależały od tego czy trafiłem z ostrością, czy też nie. Jak trafiłem to mój Canon 70-210 się chował (ale bardzo rzadko trafiałem )

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Osobiście używałem też Sonnara 180/2.8 (od P-Sixa) oraz Mira 20/3.5 z bardzo dobrymi rezultatami. Ten ostatni był bardzo wrażliwy na wpadające światło, ale poza tym byłem z obydwu zadowolony (szczególnie za te pieniądze!).
    Czy dobre rezultaty były na 300D lub czymś podobnym? Cieżko mi uwierzyć w dobre ustawianie ostrości na tej matówce.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów