Nie zamieściłem ,bo trzeba to traktować dosłownie
Kartonik - zwykły, biały, sztywny karton, przycięty na odpowiednią (odpowiednią do danego zdjęcia) wielkość. Albo czarny karton, też samodzielnie przycięty według potrzeb. Można je owinąć srebrną folią aluminiową (znajdziesz w kuchni), jeśli potrzebujesz mocniejszego odbicia (folia ma dwie strony, wybierasz "odpowiednią"). Do mocnych, ostrych odbić - lustro, małe, kieszonkowe, lub "łazienkowe" na podstawce.
"Płaszczyzny rozpraszające" - po sprawdzeniu w google hasła "blenda 5w1" będziesz wiedział, jak to wygląda w wykonaniu "fabrycznym", ta część "rozpraszająca" jest w środku, widać ją po zdjęciu "powłoczki". Tylko nie musi być "fabryczna", może to być np. koło hula-hop, na którym umocujesz coś rozpraszającego światło (kalka techniczna, cienka ale gęsta biała tkanina itp). Możesz zrobić prostokątną ramkę z sztywnych rurek (do instalacji elektrycznych, cienkie wodne itp) albo z listewek (markety budowlane są dobrym źródłem wyposażenia studyjnego). Jeśli potrzebujesz tylko pionowo ustawionej płaszczyzny, wystarczy wziąć "kij od szczotki", umocować go poziomo, i powiesić na nim coś do odbijania lub rozpraszania światła. Możliwości jest bardzo wiele, zależnie od potrzeb i kwoty do wydania, najważniejsze to poznać sens używania czegoś, bo jeśli wiesz, czego potrzebujesz może zdecydować, czy warto kupić gotowy produkt, czy dla własnych potrzeb wystarczy (czasem mniej wygodna "samoróbka").
Aparat - przy wykorzystywaniu aparatu do celów rodzinno-towarzyskich może się przydać szerszy kąt widzenia (obiektyw o ogniskowych zaczynających się od mniejszej wartości). Resztą parametrów ja bym się nie przejmował.