Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Bardzo prosze o pomoc w doborze uzywanego aparatu do zdjec MAKRO

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Bardzo prosze o pomoc w doborze uzywanego aparatu do zdjec MAKRO

Jeśli mogę się wtrącić, w tej półce cenowej do zabaw z MAKRO jest dużo więcej kultowych sprzętów. Zobacz sobie Sony F-828 Albo R1 to jest kompakt - starszy trochę, ale ma potencjał.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez MIKO Zobacz posta
    ze musze zakupic jakis podrecznik.
    Prawda, pooglądaj także na makropasja.pl • Strona główna

Tam jest prawie wszystko w temacie, a nawet wiecej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pineda de Mar

Cytat Zamieszczone przez ultimator Zobacz posta
    Jeśli mogę się wtrącić, w tej półce cenowej do zabaw z MAKRO jest dużo więcej kultowych sprzętów. Zobacz sobie Sony F-828 Albo R1 to jest kompakt - starszy trochę, ale ma potencjał.
    Dziekuje za podpowiedz, zaraz sobie ich poszukam w necie.
    Pozdrawiam,
    MIKO

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Prawda, pooglądaj także na makropasja.pl • Strona główna

Tam jest prawie wszystko w temacie, a nawet wiecej.
    Dziekuje Robert!
    Wlasnie tego mi brakowalo
    Pozdrawiam,
    MIKO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez MIKO Zobacz posta
    szkoda, ze nie zamiesciles do tych "kartonikow i plaszczyzn rozpraszajacych" zadnego linka
    Nie zamieściłem ,bo trzeba to traktować dosłownie
    Kartonik - zwykły, biały, sztywny karton, przycięty na odpowiednią (odpowiednią do danego zdjęcia) wielkość. Albo czarny karton, też samodzielnie przycięty według potrzeb. Można je owinąć srebrną folią aluminiową (znajdziesz w kuchni), jeśli potrzebujesz mocniejszego odbicia (folia ma dwie strony, wybierasz "odpowiednią"). Do mocnych, ostrych odbić - lustro, małe, kieszonkowe, lub "łazienkowe" na podstawce.
    "Płaszczyzny rozpraszające" - po sprawdzeniu w google hasła "blenda 5w1" będziesz wiedział, jak to wygląda w wykonaniu "fabrycznym", ta część "rozpraszająca" jest w środku, widać ją po zdjęciu "powłoczki". Tylko nie musi być "fabryczna", może to być np. koło hula-hop, na którym umocujesz coś rozpraszającego światło (kalka techniczna, cienka ale gęsta biała tkanina itp). Możesz zrobić prostokątną ramkę z sztywnych rurek (do instalacji elektrycznych, cienkie wodne itp) albo z listewek (markety budowlane są dobrym źródłem wyposażenia studyjnego). Jeśli potrzebujesz tylko pionowo ustawionej płaszczyzny, wystarczy wziąć "kij od szczotki", umocować go poziomo, i powiesić na nim coś do odbijania lub rozpraszania światła. Możliwości jest bardzo wiele, zależnie od potrzeb i kwoty do wydania, najważniejsze to poznać sens używania czegoś, bo jeśli wiesz, czego potrzebujesz może zdecydować, czy warto kupić gotowy produkt, czy dla własnych potrzeb wystarczy (czasem mniej wygodna "samoróbka").

Aparat - przy wykorzystywaniu aparatu do celów rodzinno-towarzyskich może się przydać szerszy kąt widzenia (obiektyw o ogniskowych zaczynających się od mniejszej wartości). Resztą parametrów ja bym się nie przejmował.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pineda de Mar

Witaj r_m

Dziekuje za dalsze podpowiedzi.
    Nie wiedzialem, ze to jest, az tak skomplikowane, no ale jak to mowia: Niewiedza ma wielkie oczy
    Bardzo czesto sam wykonuje wiele rzeczy i mam niezle zaopatrzony w narzedzia warsztat.
    Czeka mnie jeszcze bardzo duzo nauki o samej teorii.

"Aparat - przy wykorzystywaniu aparatu do celów rodzinno-towarzyskich może się przydać szerszy kąt widzenia (obiektyw o ogniskowych zaczynających się od mniejszej wartości)."

Czy moze byc aparat z ogniskowymi 24–720?
    Bo taka ma FujiFilm HS35 EXR, ktory (uzywany) mozna juz kupic od 650 zl.

Czy Twoim zdaniem ten aparat bylby lepszy do zdjec makro od Canona G12?

Ponizej wklejam parametry techniczne FujiFilm HS35 EXR
    Fujifilm FinePix HS35EXR - specyfikacja, dane techniczne | Fotoblogia.pl

A tutaj parametry Canon G12
    Canon PowerShot G12 - parametry techniczne

Im wiecej wiem, tym wiecej mam watpliwosci. Masakra!
    Pozdrawiam,
    MIKO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Fuji nie znam, z Canonami miałem przelotny kontakt (trochę dłuższy z G5, ale to już "prehistoria").

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów