Pokaż wyniki od 1 do 10 z 217

Wątek: Adapter M42

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero916 Zobacz posta
    Wbrew pozorom, nie wszystkie szkła na M42 dają się podpiąć za pomocą takiego adaptera (np. EBC Fujinon posiada owy magiczny "Aparature Transmision Pin"), choć jest to do obejścia. Ale jak sprawuje takie rozwiązanie na FF, tego Ci nie powiem, bo mnie jeszcze nie stać

P.s. Jeśli miałbym polecić jakiś adapter EOS=>M42, to taki z blokowaniem bolca przysłony (choćby dlatego, że często na allegro można spotkać Pancolary 1,8/50 wyprodukowane przed 1975, które nie posiadają przełącznika A/M) i możliwością wklejenia dandeliona.
    Mam taki obiektyw - fajny i ostry EBC Fujinon 1.8/55 .Ten pin po prostu spiłowałem (bo czesciej uzywam go w cyfrówce) i obecnie bez problemu wkreca sie do końca w adapter m42. W analogu (seria aparatów Fujica np świetny ST801) umozliwial pomiar swiatla przy otwartej przeslonie (teraz tez dziala, tylko przy pomiarze swiatla trzeba dodatkowo wcisnac przycisk domkniecia przyslony).

Z 5D jest inny problem. Niektore obiektywy m42 ze wzgledu na swoją konstrukcje mogą zahaczac o lustro. Gdzies w sieci jest lista "niekompatybilnych" obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez dfq ; 28-04-2009 o 15:16
    450D, 50D, EF 50/1.8, EF 50/1.4, EF 85/1.8, EF-S 18-55, EF-S 55-250 IS, 15 x M42

Uprawnienia umieszczania postów