Pokaż wyniki od 1 do 10 z 217

Wątek: Adapter M42

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jack78 Zobacz posta
    Dziś przyszedł do mnie adapter. Próbuje go zaprogramować, ale niestety. Wykonuję (zgodnie z instrukcja kilka stron wcześniej)

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.

2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki

i niestety, adapter ma na stałem przesłonę 2.0 i nie mogę jej zmienić. Kręcenie kółkiem nic nie daje.
    Co to może oznaczać? Adapter jaki dostałem nie posiada funkcji programowania, czy na moim body 450D się tego nie da zrobić?
    Prawdopodobnie źle wchodzisz w tryb programowania. Zaczynasz a nie kończysz. Prawidłowo:
    Włączenie trybu programowanie dandeliona

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.
    2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
    3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
    4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
    5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.

3 razy należy kłapnąć migawką aby wejść.
    Ostatnio edytowane przez addarek ; 18-01-2012 o 20:23

Uprawnienia umieszczania postów