Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
Witam,
A teraz ja pozwolę sobie (częściowo) zgodzić się z Tobą - masz rację - zrobiłem dokładne testy i oto co mi wyszło...
[ciach]
Kiedy zatem warto stosować adaptery z programowalnych chipem (EMF)
- gdy potrzebna jest mikroadjustacja FF/BF obiektywu (a w body nie ma takiej opcji) - i to jest GŁÓWNA przesłanka do zastosowania chipu programowalnego - wtedy warto dla każdego obiektywu kupić osobny adapter i go zaprogramować do danego szkła
- gdy chcemy mieć w danych EXIF zdjęcia informację o ustawionej przysłonie i ogniskowej (dla celów dokumentacyjnych)

W pozostałych przypadkach wystarczy nieprogramowalny dandelion wspólny dla wszystkich posiadanych szkieł M42 - korzystamy tylko z potwierdzenia AF a wymagana korektę wprowadzamy ręcznie w body (zależnie od ustawionej przysłony).

Pozdrawiam, Alex
Świetny tekst. Powinno się go przykleić.
Używam szkieł M42 od wielu lat (głownie tele), ale teraz zdobyłem ciekawy szeroki i nawet ma matówkach jedynek ciężko nim trafić gdy jest ciemniej. Stąd moja decyzja o zakupie dandeliona.
Napisz jeszcze czy testowałeś danedelion mande in Hong Kong czy rosyjski. Czy masz jakieś zdanie na ten temat?
Widzę w sieci dobre opinie o rosyjskim producencie i niektórych chińczykach. To już ostatnia moja decyzja jaką muszę podjąć.