Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 217

Wątek: Adapter M42

Domyślnie

A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?
    Bo używam takiego ustrojstwa od początku pojawienia się ( wspólnie zamawialiśmy pierwsze na forum m42 ) i wszystko działa normalnie przy takim zablokowanym na f1,4 ( potwierdzenie ostrości i pomiar światła ).
    To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

tylko do exifa

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Z opisu instrukcji wynika, że fotografowanie z programowalnym dandelionem i ciągłe jego "przeprogramowywanie" po każdej zmianie obiektywu czy przysłony, to tylko dokładanie sobie dodatkowej roboty...
    Nie zgodzę się. Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną. Fakt chwilę to trwało, zwłaszcza kalibracja FF/BF (bo ustawienie światłosiły i ogniskowej to moment). Ale potem już nic nie trzeba przeprogramowywać.

========================

Do tłumaczenia Aleximova dodam tylko, że korekta FF/BF w chipach EMF (*) odbywa się w sposób dość dziwny (delikatnie mówiąc). Podaje się liczbę z zakresu 0,..,31 czyli 5-bitową, ale... najstarszy bit jest bitem znaku! Więc wartości 0,...,15 oznaczają coraz większe korekty w jedną stronę zaś 16,...,31 coraz mniejsze w drugą stronę. Zero jest pozycją neutralną. Niestety własność ta bynajmniej nie jest opisana w instrukcji i sporo czasu zmarnował za pierwszym razem próbując rozgryźć zależność między podawaną wartością a tym co Dandelion robi.

Ad *) Przynajmniej tak się to odbywa w moich egzemplarzach. Jak ktoś ma egzemplarze inaczej działające to niech tu napisze dla potomnych.

Domyślnie

Dzięki enter . Tak też myślałem - czyli dla mnie zbędny bajer

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Dobra robota, nie muszę już się męczyć z moją instrukcją, bo wydaje mi się że mam tę samą.
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tomekqrrr Zobacz posta
    A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?
    tylko do exifa
    Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...

Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica ).

pkoprowski -> "Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną."
    Racja - też tak mam , ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada

Pozdrawiam, Alex

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada
    jak sie mysli, to nie kosztuje stowke

http://www.ebay.pl/itm/EMF-AF-Confir...#ht_2968wt_952

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    jak sie mysli, to nie kosztuje stowke

Pisałem o tym już kilka stron wcześniej, że kupiłem taki z potwierdzeniem ostrości i programowaniem i przepłaciłem kilkukrotnie.
    Ale "mądry Polak po szkodzie"

Ktoś nawet podałam nicki 2 sprzedawców i jestem prawie na 100% pewien że ten sam model był za 54zł, gdzie ja dałem 132zł.
    Ostatnio edytowane przez jack78 ; 14-01-2012 o 17:19
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Aleximov
    teraz ja pozwolę się nie zgodzić
    niezależnie jaką wprowadzam wartość f1: x,x korekty ekspozycji na kilkunastu szkłach które posiadam się nie zmieniają
    dla puszek E-FM, 50e, 5, 350d, 40d, 5d
    po wielu modyfikacjach i zabawach pamiętam już jakie szkło na jakiej przysłonie ma korektę i nie sprawia mi trudności
    już te zabawy sobie odpuściłem - teraz tylko wybieram adaptery które po ustawieniu ostrza mi poprawnie na danym szkle i nie zmieniam już konfiguracji szkło/adapter

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,

Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...

Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica ).
    Zgadza się 50D też prześwietla . Na LV jest OK

To jaki sens programować nowe dendeliony na 1,4? Nie lepiej było dać dalej ? np. 2,8 wtedy różnice były by mniejsze .
    Ostatnio edytowane przez Dj Darecki ; 15-01-2012 o 01:20

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów