Pokaż wyniki od 31 do 40 z 217

Wątek: Adapter M42

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfq Zobacz posta
    Mam taki obiektyw - fajny i ostry EBC Fujinon 1.8/55 .Ten pin po prostu spiłowałem (bo czesciej uzywam go w cyfrówce) i obecnie bez problemu wkreca sie do końca w adapter m42. W analogu (seria aparatów Fujica np świetny ST801) umozliwial pomiar swiatla przy otwartej przeslonie (teraz tez dziala, tylko przy pomiarze swiatla trzeba dodatkowo wcisnac przycisk domkniecia przyslony).
    No dla mnie to taki obiektyw byłby już niepełnowartościowy (ze względów kolekcjonerskich). Wystarczy przetoczyć adapter od czoła na około 0,5 mm i po problemie. Wg mnie lepiej znaleźć tokarza, któremu przetoczenie adaptera zajmie około 30 sekund (koszt: jakieś 2 piwa i pocałowanie w rękę) i nie ruszać obiektywu, który wart jest w tej chwili kilkadziesiąt razy więcej, a który w sumie ma już wartość historyczną.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    np. taki Peleng 8mm zahacza o lustro w 5D (ale nie dla wszystkich ustawiań ostrości)
    Z tego co pamiętam to Tomioka 1.2/55 też zahacza zarówno w FF i APS`C po przekroczeniu odpowiedniej wartości ostrości, ale ręki sobie za to uciąć nie dam, bo nie miałem tego obiektywu (opisywał to jakiś użytkownik Allegro, który sprzedawał ten obiektyw w tamtym rokuu).
    Ostatnio edytowane przez nero916 ; 28-04-2009 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów