Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 217

Wątek: Adapter M42

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie Odp: Adapter M42

Sprawdź w menu C.Fn. 10.
    Objawy wskazywałyby na włączone ustawianie ostrości przyciskiem blokady ekspozycji (ustawienie 1 lub 3).

PS. Witamy serdecznie
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    Okolice Krakowa

Serdecznie dziękuję, działają! Nie pamiętałem, że pozmieniałem ustawienia w ae.

Dopiero zaczyna

Panowie
    Adaptery programowane mają większe możliwości ustawienia mikro regulacji niż aparat Canon 50D ?
    U mnie na zwykłym adapterze ( nie programowalnym ) ale z potwierdzeniem muszę dać w aparacie na maxa mikro regulacje ale i tak jeszcze brakuje trochę żeby w punkt łapało ostrość.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Do tłumaczenia Aleximova dodam tylko, że korekta FF/BF w chipach EMF (*) odbywa się w sposób dość dziwny (delikatnie mówiąc). Podaje się liczbę z zakresu 0,..,31 czyli 5-bitową, ale... najstarszy bit jest bitem znaku! Więc wartości 0,...,15 oznaczają coraz większe korekty w jedną stronę zaś 16,...,31 coraz mniejsze w drugą stronę. Zero jest pozycją neutralną. Niestety własność ta bynajmniej nie jest opisana w instrukcji i sporo czasu zmarnował za pierwszym razem próbując rozgryźć zależność między podawaną wartością a tym co Dandelion robi.
    Programowanie poszło szybko i sprawnie poza jednym ale...
    Coś mnie podkusiło sprawdzić korekty BF/FF i wyszły cuda jak w tekście powyżej. Nawet nie wiem czy dobrze kombinuję, bo efekty co najmniej dziwne wychodziły. Wróciłam do 0

korekta na - 16,17...31, 0, 1...14,15 na+
    Tak u Was to wygląda w praktyce?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Dj Darecki Zobacz posta
    Panowie
    Adaptery programowane mają większe możliwości ustawienia mikro regulacji niż aparat Canon 50D ?
    Nie wiem czy większe, ale generalnie to są spore np. ogniskowa 90mm - odl. ostrzenia ok. 1,50m i rozrzut od ok. 50 cm przed i za punktem ostrzenia

Witam
    Kupiłem tez adapter programowalny mam tez nieprogramowalny chciałem zrobić korektę FF/BF bo mam wrażenie ze potwierdzenie ostrości działa precyzyjniej w tym adapterze nieprogramowalnym.
    Mam 450D i 3 szkła na M42 i w adapterze nieprogramowalnym było ok. na wszystkich obiektywach a na tym programowalnym i przykładowo na Heliosie 58mm potwierdzenie ostrości na f/2 pokazuje mi ze ostrość jest i to w dużym zakresie kręcę i kręcę pierścieniem a potwierdzenie cały czas pokazuje ze ostrość jest (Znaczy się raz jest raz nie ma i tak mruga w dosyć dużym zakresie pierścienia ostrości) Jak ustawić to precyzyjniej. Proszę o pomoc jak się za to wziąć i co po kolei robić

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

To albo jest w dużym zakresie, albo nie ma, bo raz piszesz ze masz ciągłe ostrość a za chwile ze mruga i nie ma.
    Jak mruga to nie masz ustawionej ostrości. Ma się świecić ciągle zielona dioda, wtedy masz ustawiona prawidłowo ostrość.
    I nie sprawdzaj powyżej f/5.6 bo to nie ma sensu, jest już za ciemno i ciężko coś ostawić. Przynajmniej ja tak miałem na Takumarze 50mm f/1.4
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Wiem jak się ustawia ostrość w aparacie
    Może sie źle wyraziłem chodzi mi o to ze jak zacznie mrugać i pikac potwierdzenie ostrość to „zielona dioda” świecąca sie ciągle będzie lada chwilka
    A na tym adptarze to jeszcze jest sporo do kręcenia pierścieniem ostrości z 10cm głębi ostrości według skali na pierścieniu To dużo. Jak pisałem wcześniej robie to przy f2 czyli na pełnej dziurze
    Na adapterze nieprogramowalnym nie było tero problemu jak już zaczęło pikać to wystarczyło delikatnie pokręcić pierścieniem i ostrość już była a w tym to jeszcze sporo trzeba kręcić
    Myślałem ze adapter programowalny będzie lepszy ale ze względu na to wole ten nieprogramowalny bo najważniejsza funkcja (potwierdzenie ostrości) działa lepiej
    Spróbuję metodą prób i bledów zrobić tą korektę, miałem nadzieje ze ktoś mi podpowie od jakich ustawień zacząć i jak ten ktoś tę całą procedurę pokonał

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Nie wiem, może trafiłeś na kiepski adapter, ja miałem tak ze jak adapter złapał mi ostrość, to delikatna zmiana upierścienia powodowała zgubienie ostrości, do tego stopnia że denerwował mnie ten adapter że nie ma praktycznie żadnej tolerancji.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Witam, co myślicie na temat tego adaptera ? Warto go brać ? link

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Z tego co szukałem kiedyś na temat adapterów, to przede wszystkim ludzie odradzali czarne adaptery, bo podobno są z beznadziejnej jakości materiału i szybko się wyrabiają.
    Czyli wychodzi że jeśli nie chcesz adaptera programowalnego, tylko z potwierdzeniem ostrości to wybrałeś dobry model.

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów