ja też mam coś podobnego do tego tańszego, nie narzekam :P daję radę więc mogę śmiało polecić!
ja też mam coś podobnego do tego tańszego, nie narzekam :P daję radę więc mogę śmiało polecić!
Jest Takumar 24mm, ale niestety w okolicach 500zł na M42.
Co do obiektywów nikona, to ja bym się tak generalnie nie cieszył. Większość z nich posiada jakiś wystający metalowy element, który można poobijać sobie lustro
.
Mam bez dandeliona - zero problemów z ustawieniem ostrości. Focę nieprzerwanie od 8 lat, z tym że z M42 to mam tylko Takumara.
Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 16-02-2012 o 02:12
Ja również pięknie dziękuję za to tłumaczenie!! Już się za nie zabieram... też kupiłam programowalny adapter emf i za chiny nie mogłam skumać tej angielskiej instrukcji. Szczerze mówiąc to pierwszy raz zamontowałam go bez programowania i po prostu pstrykałam zdjęcia na Av i M bez ustawiania czegokolwiek w aparacie, tylko manualnie.. niektóre zdjęcia wyszły total prześwietlone, biała kartka.. a poza tym było ok..![]()
może ktoś polecić jakiś konkretny adapter m42 pod canona ?![]()
Ja mam na sprzedaż adapter M42 do Canona z potwierdzeniem ostrości. Adapter jest programowalny, aktualnie jest zaprogramowany na Takumara 50mm 1.4.
Jest to dokładnie ten adapter - @ Adapter CANON EOS - TAKUMAR M42 [Program + AF] @ (2834167638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Jeden z bardzo niewielu, które potrafią współpracować z wyżej wymienionym obiektywem i mają programowalny dandelion.
Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC
http://www.flickr.com/photos/56243093@N05
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Ja swojego używałem mało, po prostu jak obejrzałem od kumpla zdjęcia z analoga to się zachwyciłem, ale jak zacząłem sam używać to się okazało że to "wyższa szkoła jazdy" jak się próbuje dzieci sfotografować, a to główny powód posiadania lustrzanki.
Dlatego też go sprzedaję.
Ale na tyle co się nim bawiłem to trzyma bardzo dobrze i w body i w na obiektywie.
Przeszedł 4 obiektywy Takumar 55 1.8, Takumar 50 1.4, Pentaxa 135mm i jeszcze jakiś zmiennoogniskowy.
Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC
http://www.flickr.com/photos/56243093@N05
Ja swój adapter z potwierdzeniem ostrości i pomiarami kupiłem na allegro za jakieś 60zł. Działa bez zarzutu od roku chyba.Wiadomo nie było mnie stać na drogie szkiełka z AF, więc to był logiczny zakup.
Do takiego adaptera polecam na początek heliosa 58mm 44m 2.0 kupić, a z większej ogniskowej zjawiskowego Carla Zeissa 135 3.5. portrety helios daje niezłe, można popróbować., -wiadomo że po zakupie lepszych szkiełek już go nie używam. Ale Carla Zeissa podpinam do dziś i bardzo fajnie mi się nim pracuje.
Ostatnio edytowane przez michpok ; 16-01-2013 o 13:20
Witam,
Jestem nowy na tym forum, witam wszystkich-wcześniej często gęsto szukałem tu porad. Wszedłem w posiadanie kilku obiektywów stałoogniskowych i zgodnie z radami zakupiłem adapter M42/canon. Pierwszy adapter jest bez elektroniki, drugi z elektronika emf +ostrzenie, trzeci tylko z ostrzeniem, dwa ostanie zakupione u roxena wspominanego w tym dziale. Problem polega na tym ,że po podłączeniu do 450D emf+ostrzenie, programuje się , ale ostrości nie komunikuje pod przyciskiem migawki, tylko pod przyciskiem blokady AE/FE. Zdesperowany zakupiłem ten trzeci i problem jest taki sam, jest to trochę niewygodne. Stąd moje pytania, czy ktoś z Was zetknął się z takim zjawiskiem, czy możecie polecić ewentualnie konkretny chip który na pewno współpracuje z 450. Wedle opisów na stronach aukcji te chipy współpracują z 450D.