Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 217

Wątek: Adapter M42

Domyślnie

ja też mam coś podobnego do tego tańszego, nie narzekam :P daję radę więc mogę śmiało polecić!

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    są 2 rodzaje konwerterów bez soczewki crop x 1,6 (straszna
    Manual NIKON - to jest rewelacja bo jest sporo niedrogoich bardzo dobrych szkieł ...

Edit: Raczej nie licz na coś szerszego niż 28mm....
    Jest Takumar 24mm, ale niestety w okolicach 500zł na M42.
    Co do obiektywów nikona, to ja bym się tak generalnie nie cieszył . Większość z nich posiada jakiś wystający metalowy element, który można poobijać sobie lustro .

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Jakiś czas temu bawiłem się m42. Zacząłem od zwykłego adaptera, później przyszedł czas na chip. Z chipem ostrzenie trwało dłużej, dokładniej. Więcej zdjęć wyszło z maxymalną ostrością ale było więcej nerwów w oczekiwaniu na "beep". Na jakiś czas zrezygnowałem z tej przyjemności... Jakie macie doświadczenia ? Wolicie dandelion czy zwykły adapter ?
    Mam bez dandeliona - zero problemów z ustawieniem ostrości. Focę nieprzerwanie od 8 lat, z tym że z M42 to mam tylko Takumara.
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 16-02-2012 o 02:12

Domyślnie

Ja również pięknie dziękuję za to tłumaczenie!! Już się za nie zabieram... też kupiłam programowalny adapter emf i za chiny nie mogłam skumać tej angielskiej instrukcji. Szczerze mówiąc to pierwszy raz zamontowałam go bez programowania i po prostu pstrykałam zdjęcia na Av i M bez ustawiania czegokolwiek w aparacie, tylko manualnie.. niektóre zdjęcia wyszły total prześwietlone, biała kartka.. a poza tym było ok..

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Adapter M42

może ktoś polecić jakiś konkretny adapter m42 pod canona ?

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Ja mam na sprzedaż adapter M42 do Canona z potwierdzeniem ostrości. Adapter jest programowalny, aktualnie jest zaprogramowany na Takumara 50mm 1.4.

Jest to dokładnie ten adapter - @ Adapter CANON EOS - TAKUMAR M42 [Program + AF] @ (2834167638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Jeden z bardzo niewielu, które potrafią współpracować z wyżej wymienionym obiektywem i mają programowalny dandelion.
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez jack78 Zobacz posta
    Ja mam na sprzedaż adapter M42 do Canona z potwierdzeniem ostrości. Adapter jest programowalny, aktualnie jest zaprogramowany na Takumara 50mm 1.4.

Jest to dokładnie ten adapter - @ Adapter CANON EOS - TAKUMAR M42 [Program + AF] @ (2834167638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Jeden z bardzo niewielu, które potrafią współpracować z wyżej wymienionym obiektywem i mają programowalny dandelion.
    Nie zapominajcie, że dandelion to tylko połowa tego urządzenia. Tak samo ważny jest sam adapter. Te gorzej (taniej) wykonane łapią luzy po paru zakręceniach. Te precyzyjnie wytoczone działają latami, ale kosztują więcej.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Ja swojego używałem mało, po prostu jak obejrzałem od kumpla zdjęcia z analoga to się zachwyciłem, ale jak zacząłem sam używać to się okazało że to "wyższa szkoła jazdy" jak się próbuje dzieci sfotografować, a to główny powód posiadania lustrzanki.
    Dlatego też go sprzedaję.
    Ale na tyle co się nim bawiłem to trzyma bardzo dobrze i w body i w na obiektywie.
    Przeszedł 4 obiektywy Takumar 55 1.8, Takumar 50 1.4, Pentaxa 135mm i jeszcze jakiś zmiennoogniskowy.
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

ja mam proste adaptery bez elektroniki; jeden kupiłam z dendalionem - szybko się zepsuł, powykrzywiał więc odcięłam elektronikę

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Ja swój adapter z potwierdzeniem ostrości i pomiarami kupiłem na allegro za jakieś 60zł. Działa bez zarzutu od roku chyba.Wiadomo nie było mnie stać na drogie szkiełka z AF, więc to był logiczny zakup.
    Do takiego adaptera polecam na początek heliosa 58mm 44m 2.0 kupić, a z większej ogniskowej zjawiskowego Carla Zeissa 135 3.5. portrety helios daje niezłe, można popróbować., -wiadomo że po zakupie lepszych szkiełek już go nie używam. Ale Carla Zeissa podpinam do dziś i bardzo fajnie mi się nim pracuje.
    Ostatnio edytowane przez michpok ; 16-01-2013 o 13:20

Miasto
    Okolice Krakowa

Witam,

Jestem nowy na tym forum, witam wszystkich-wcześniej często gęsto szukałem tu porad. Wszedłem w posiadanie kilku obiektywów stałoogniskowych i zgodnie z radami zakupiłem adapter M42/canon. Pierwszy adapter jest bez elektroniki, drugi z elektronika emf +ostrzenie, trzeci tylko z ostrzeniem, dwa ostanie zakupione u roxena wspominanego w tym dziale. Problem polega na tym ,że po podłączeniu do 450D emf+ostrzenie, programuje się , ale ostrości nie komunikuje pod przyciskiem migawki, tylko pod przyciskiem blokady AE/FE. Zdesperowany zakupiłem ten trzeci i problem jest taki sam, jest to trochę niewygodne. Stąd moje pytania, czy ktoś z Was zetknął się z takim zjawiskiem, czy możecie polecić ewentualnie konkretny chip który na pewno współpracuje z 450. Wedle opisów na stronach aukcji te chipy współpracują z 450D.

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów