Pokaż wyniki od 1 do 10 z 217

Wątek: Adapter M42

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

EMF dandelion - instrukcja obsługi

Główne cechy dandeliona:
    1. Maksymalna wartość otwarcia przysłony (widziana przez aparat) może być ustawiona w zakresie f/1.1 do f/45 .
    2. Ogniskowa "obiektywu" (podpiętego do adaptera) może być ustawiona w dandelionie w zakresie 1mm do 65535mm.
    3. Można zaprogramować "mikro-adjustację" (dla skompensowania FF/BF obiektywu).
    4. Dane ustawiane/programowane są zapamiętywane w dandelionie pomimo wyłączania aparatu.
    5. Dandelion zapewnia potwierdzenie ostrości (mignięciem i bipnięciem).
    6. Wspomaga pracę w trybach Av (priorytet przysłony) i M (manual).
    7. Zaprogramowana w dandelionie wartość przysłony jest zapisywana w EXIF zdjęcia.

Robienie zdjęć z użyciem adaptera+dandelion
    [uwaga] przed podłączeniem nowego obiektywu wskazane jest zaprogramowanie dandeliona (ustawienie roboczej przysłony, ogniskowej i korekty FF/BF) - w przeciwnym razie zostaną zastosowane ostatnie ustawienia zapisane w pamięci dandeliona (lub fabryczne, gdy nic nie zaprogramowano nowego)
    Robiąc (poprawnie) zdjęcie należy:
    1. Wcześniej zaprogramować maksymalną wartość przysłony obiektywu ("pełna dziura", np. f/2.8)
    2. Ustawić wymaganą wartość przysłony w body np. f/5.6 (dla poprawnego pomiaru ekspozycji AE w aparacie)
    3. Ustawić odległość do obiektu (ostrość) w obiektywie (pierścieniem ostrości) przy maksymalnie otwartej przysłonie w obiektywie - dandelion potwierdza mignięciem i bipem
    4. Ustawić wymaganą wartość przysłony w obiektywie np. f/5.6 (powinna być taka sama jak w pkt.2, tzn. taka sama w obiektywie i ustawiona w body - bo inaczej pomiar ekspozycji EV może byc niepoprawny (*))
    5. Nacisnąć przycisk migawki i zrobić zdjęcie.

Zdjęcie można też zrobić inaczej:
    1. Ustawić maksymalną przysłonę w obiektywie (np. f/2.8)
    2. Ustawić taka samą wartość w aparacie (pokrętłem, np. na f/2.8)
    3. Ustawic ostrość pierścieniem w obiektywie, aż dandelion potwierdzi mignięciem i bipem
    4. Ustawić wymaganą wartośc przysłony (np. f/5.6) w obiektywie ORAZ w aparacie (aby były takie same)
    5. Nacisnąć przycisk migawki i zrobić zdjęcie.

Robienie zdjęć BEZ każdorazowego zapisywania ustawionej przysłony
    1. Ustaw w aparacie maksymalną wartość przysłony obiektywu (np. f/2.8)
    2. Przełącz aparat w tryb Av (priorytet przysłony)
    3. Ustaw pierścieniem wymaganą wartość przysłony w obiektywie (np. f/5.6)
    5. Ustaw ostrość (do bipnięcia) i zrób zdjęcie
    (W danych EXIF zostanie zapisana wartość przysłony ustawiona w body).

----------------------------
    Włączenie trybu programowanie dandeliona

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.
    2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
    3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
    4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
    5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.

Jak ustawiać wartości w trybie programowania:

1. W trybie programowania kręcenie kółkiem dla zmiany przysłony powoduje "zaprogramowanie" poszczególnych cyfr według tabelki:
    f/2.0 = 0, f/2.2 = 1, itd f/5.6 = 9

(tzn. ustawienie kółkiem przysłony na wartość f/3.2 oznacza ustawienie/zaprogramowanie cyfry 4)

Uwaga: Wartości liczbowe można ustawiać w jednym z trzech trybów - tryb pracy zależy od tego, JAK kręcimy kółkiem - patrz niżej):
    Mode 0 - ustawiany jest maksymalny otwór przysłony w obiektywie (np. 2.8) [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.0]
    Mode 1 - ustawiana jest ogniskowa obiektywu (np. 50mm) [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.2]
    Mode 2 - ustawiana jest wartość "micro-adjustment" dla korekty FF/BF [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.5]

Zaprogramowanie maksymalnego otworu przysłony obiektywu (Mode 0)
    1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.0 i nacisnąć raz przycisk migawki
    2. Ustaw kółkiem maksymalną wartość przysłony obiektywu i naciśnij RAZ przycisk migawki. Uwaga: nie należy ustawiać wartości f/1.0 (można uszkodzić dandelion) oraz ciemniejszej niż f/5.6, bo nie będzie działać potwierdzenie AF.
    3. Zapisz dane w dandelionie i koniec (patrz niżej jak zapisać dane).

Zaprogramowanie ogniskowej obiektywu (Mode 1)
    1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.2 i nacisnąć raz przycisk migawki
    2. Ustawiamy kółkiem PIĘĆ kolejnych cyfr wartości ogniskowej (np. 00050 = 50mm) według tabelki powyżej - po ustawieniu kółkiem każdej cyfry (np. f/2.0 = 0) naciskamy przycisk migawki. Tak więc dla wprowadzenia ogniskowej 50mm ustawiamy: f/2.0 + migawka + f/2.0 + migawka +f/2.0 + migawka +f/3.5 + migawka +f/2.0 + migawka

Zaprogramowanie mikroadjustacji FF/BF (Mode 2)
    1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.5 i nacisnąć raz przycisk migawki
    2. Ustawiamy kółkiem DWIE kolejne cyfry wartości adjustacji w zakresie 0...31 (nie wolno więcej !!!) i po każdej cyfrze naciśnij spust migawki. Tak więc dla wprowadzenia adjustacji 25 ustawiamy: f/2.5 + migawka + f/3.5 + migawka

Zapisanie danych w dandelionie (na koniec trybów MOde 0...2)
    1. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
    2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij raz spust migawki
    3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij ponownie spust migawki
    4. Jeśli wszystko zrobiłeś jak należy, to dane zostają zapisane w pamięci chipa i dandelion wychodzi z trybu programowania. Jeśli coś zrobisz nie tak, to żadne dane nie zostaną zapisane w pamięci dandeliona.

Uwagi końcowe:
    1. Zapisane dane nie są tracone po wyłączeniu zasilania aparatu.
    2. Fabrycznie są zapisane wartości 50mm, f/1.4.
    3. Nie należy dotykać palcami styków elektrycznych adaptera.
    4. W normalnej pracy NIE NALEŻY używać sekwencji ustawiania wartości przysłony f/64 + migawka + f/64 + migawka +f/64 + migawka, bo dandelion wejdzie w tryb programowania - jeśli zrobisz to przypadkowo, to ustaw kółkiem przysłonę na wartość pomiędzy f/6.3 do f/51 i zrób zdjęcie - dandelion wyjdzie wtedy z trybu programowania.

Pozdrawiam, Alex

(*) Z mojego doświadczenia wynika, że wtedy zdjęcia są prześwietlane - jeśli ktoś więc nie chce się bawić w ciągłe "przeprogramowywanie" dandeliona, to można ręcznie dokonać korekty EV zależnej od różnicy pomiędzy ustawioną w dandelionie wartością przysłony a rzeczywistą wartością ustawioną w obiektywie.

(**) Z opisu instrukcji wynika, że fotografowanie z programowalnym dandelionem i ciągłe jego "przeprogramowywanie" po każdej zmianie obiektywu czy przysłony, to tylko dokładanie sobie dodatkowej roboty...
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 14-01-2012 o 13:11

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bardzo, bardzo dziękuję!
    60D | 18-55 kit | 50/1.8

Domyślnie

A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?
    Bo używam takiego ustrojstwa od początku pojawienia się ( wspólnie zamawialiśmy pierwsze na forum m42 ) i wszystko działa normalnie przy takim zablokowanym na f1,4 ( potwierdzenie ostrości i pomiar światła ).
    To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tomekqrrr Zobacz posta
    A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?
    tylko do exifa
    Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...

Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica ).

pkoprowski -> "Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną."
    Racja - też tak mam , ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada

Pozdrawiam, Alex

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada
    jak sie mysli, to nie kosztuje stowke

http://www.ebay.pl/itm/EMF-AF-Confir...#ht_2968wt_952

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    jak sie mysli, to nie kosztuje stowke

Pisałem o tym już kilka stron wcześniej, że kupiłem taki z potwierdzeniem ostrości i programowaniem i przepłaciłem kilkukrotnie.
    Ale "mądry Polak po szkodzie"

Ktoś nawet podałam nicki 2 sprzedawców i jestem prawie na 100% pewien że ten sam model był za 54zł, gdzie ja dałem 132zł.
    Ostatnio edytowane przez jack78 ; 14-01-2012 o 17:19
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,

Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...

Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica ).
    Zgadza się 50D też prześwietla . Na LV jest OK

To jaki sens programować nowe dendeliony na 1,4? Nie lepiej było dać dalej ? np. 2,8 wtedy różnice były by mniejsze .
    Ostatnio edytowane przez Dj Darecki ; 15-01-2012 o 01:20

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Aleximov dzięki piękne za tak precyzyjne tłumaczenie

Cytat Zamieszczone przez tomekqrrr Zobacz posta

To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?
    Planuję zakup przynajmniej kilku programowalnych ...
    Dlaczego? Wkurza mnie fakt, że w prawie wszystkim mam w EXIF-e 50/1,4. Przejściówek mam trochę, bo nie samym M42 człowiek żyje Jak zaglądam po jakimś czasie do zdjęć to już niekoniecznie pamiętam co, kiedy i czym robiłam... Byłoby mi łatwiej...

Domyślnie

Ja również pięknie dziękuję za to tłumaczenie!! Już się za nie zabieram... też kupiłam programowalny adapter emf i za chiny nie mogłam skumać tej angielskiej instrukcji. Szczerze mówiąc to pierwszy raz zamontowałam go bez programowania i po prostu pstrykałam zdjęcia na Av i M bez ustawiania czegokolwiek w aparacie, tylko manualnie.. niektóre zdjęcia wyszły total prześwietlone, biała kartka.. a poza tym było ok..

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Z opisu instrukcji wynika, że fotografowanie z programowalnym dandelionem i ciągłe jego "przeprogramowywanie" po każdej zmianie obiektywu czy przysłony, to tylko dokładanie sobie dodatkowej roboty...
    Nie zgodzę się. Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną. Fakt chwilę to trwało, zwłaszcza kalibracja FF/BF (bo ustawienie światłosiły i ogniskowej to moment). Ale potem już nic nie trzeba przeprogramowywać.

========================

Do tłumaczenia Aleximova dodam tylko, że korekta FF/BF w chipach EMF (*) odbywa się w sposób dość dziwny (delikatnie mówiąc). Podaje się liczbę z zakresu 0,..,31 czyli 5-bitową, ale... najstarszy bit jest bitem znaku! Więc wartości 0,...,15 oznaczają coraz większe korekty w jedną stronę zaś 16,...,31 coraz mniejsze w drugą stronę. Zero jest pozycją neutralną. Niestety własność ta bynajmniej nie jest opisana w instrukcji i sporo czasu zmarnował za pierwszym razem próbując rozgryźć zależność między podawaną wartością a tym co Dandelion robi.

Ad *) Przynajmniej tak się to odbywa w moich egzemplarzach. Jak ktoś ma egzemplarze inaczej działające to niech tu napisze dla potomnych.

Uprawnienia umieszczania postów