Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 217

Wątek: Adapter M42

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Starsze obiektywy, nie przystosowane do aparatów cyfrowych tak mają. W pewnych warunkach oświetleniowych, na środku kadru pojawia się jaśniejszy placek, odpowiadający otworowi przysłony. To wina powłok antyrefleksyjnych, nie przystosowanych do tego, że od kliszy odbijało się dużo mniej światła niż od matrycy. a plama to właśnie odbity od matówki obraz otworu przysłony, utworzony na powierzchni wewnętrznej soczewki.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Starsze obiektywy, nie przystosowane do aparatów cyfrowych tak mają. W pewnych warunkach oświetleniowych, na środku kadru pojawia się jaśniejszy placek, odpowiadający otworowi przysłony. To wina powłok antyrefleksyjnych, nie przystosowanych do tego, że od kliszy odbijało się dużo mniej światła niż od matrycy. a plama to właśnie odbity od matówki obraz otworu przysłony, utworzony na powierzchni wewnętrznej soczewki.
    Tak własnie myślałem... Jest na to jakaś rada, prócz oczywiście zmiany światła?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Sytuację trochę poprawić może bardzo dokładne wymycie soczewek obiektywu i unikanie miękkiego, rozproszonego światła, oraz praca z niznacznie, lub wcale nie przymknitą przysłoną. Poeksperymentuj to sam zobaczysz w jakich warunkach problem jest, a w jakich go nie ma. Sam mam Pentacona 135/2,8, w którym po dokładnym umyciu optyki problem występuje bardzo rzadko, oraz SONARa 4/300, w którym problem wystpuje zawsze, gdy przymykam przysłonę ponad 8...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

apioo
    Guest

Domyślnie

Naszło mnie żeby sobie podpiąć Heliosa pod 5D i nie wiem czy w przypadku pełnej klatki redukcja musi spełniać jakieś dodatkowe wymogi??

na razie upatrzyłem sobie tą przejściówkę:
    http://allegro.pl/adapter-canon-m42-...0.html#gallery
    miał ktoś z nią jakąś styczność?

pozdrawiam

Domyślnie

Kupiłem kilka lat temu przejściówkę tego typu, tyle że od innego sprzedawcy (jeśli dobrze pamiętam sklep na allegro nazywał się abitus) i do tej pory działa dobrze. Podpinałem do 350d, 30d i teraz czasami do 5d. Do kropów używałem różnych m42 i nigdy nie było problemów. Na pełnej klatce testowałem jedynie jupitera 135. Gdzieś czytałem, że z niektórymi obiektywami jest problem z zawadzaniem lustra (mowa o FF).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znalazłem właśnie tego Heliosa. Po wkręceniu w pierścień i ogniskowaniu na nieskończoność wystaje jakiś milimetr, max dwa poza jego krawędź. Nie ma to raczej na nic wpływu, lustro nadal całe.
    Ostatnio edytowane przez gerbil ; 04-02-2011 o 17:55 Powód: Automerged Doublepost

apioo
    Guest

Domyślnie

Gerbil, dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Witam wszystkich. Mam problem z zaprogramowaniem dandeliona w aparacie 550 D. Nie mogę aktywować aparatu aby wprowadzić dane.
    Mam tylko instrukcje w języku angielskim, może coś źle tłumaczę. Czy jest ktoś kto posiada instrukcje po polsku lub jest w stanie wytłumaczyć jak tego dokonać?
    Ewentualnie proszę o wskazówkę gdzie znajdę takie informacje.

Domyślnie

Jeśli ktoś planuje kupić adapter to wrzucę swoje trzy grosze... sam używam od dawna jednego bez potwierdzenia, ale ostatnio kupiłem z potwierdzeniem, niedrogi i z miom 350d spisuje się całkiem dobrze; problemem jest mniejsza dziura -wtedy nie potwierdza, trzeba na większej i później domknąć; ogólnie trafia lepiej niż moje prawe oko (-0,25d). dodam jeszcze, że ostatnio pojawił się na alledrogo człek, który sprzedaje "markowe" adaptery, a markę stworzył sam, ze swioch inicjałow +HD; wciska taką samą chińszczyznę, wkłada to tylko w domowej produkcji koperty, a pisze o 5 latach gwarancji choć nie wystawia rachunków. Ale trzeba przyznać, że wizualnie przyciąga. No ale takie jest alledrogo, trzeba uważać. Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Chcę również zacząć zabawę z manualnymi szkłami i jestem na etapie wyboru adaptera. Już się zdecydowałem że na pewno będzie z potwierdzeniem ostrości, ale nurtują mnie jeszcze dwie rzeczy. Z blokadą lub bez, ale tu chyba bez większej różnicy ponieważ szkła, które chcę kupić maja przełącznik A/M, więc brak blokady w niczym nie przeszkadza, oraz czy programowalny, czy bez. Co dokładnie daje możliwość programowania? W sumie dopłata jest niewielka, ale z samej ciekawości chciałbym wiedzieć.

Body to Canon 450D, a w planach jest Takumar 50mm 1.4 i Sonnar 135mm 3.5.
    Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
    Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC

http://www.flickr.com/photos/56243093@N05

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

1) Programowalne Dandeliony (a przynajmniej nowsze wersje) mają możliwość korekcji back-focus/front-focus. Już to samo jest potężnym argumentem na rzecz zakupu wersji programowalnej.
    2) Można ustawić maksymalną wartość przysłony jaka jest raportowana do body - ma prawdopodobnie to wpływ na działania AF.
    3) Można zaprogramować wartość ogniskowej raportowaną do body - wartość ta jest uwzględniana np przy sterowaniu lampami eTTL.

Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów