Panowie (tudzież Panie)! Nie, nie jestem fotografem ślubnym (Bogu dzięki). I oczywiście wielu z Was ciężko pracuje, robiąc zdjęcia na ślubach. Dlatego mam nadzieję, ze mieścicie się w owych 15%. Ba, kilku zapewne nawet mieści się w 5%, którzy w rzemiośle swym ocierają się o sztukę. Ale nie demonizujmy, ze jest to biznes ogólnie wymagający kompetencji niczym projektowanie promów kosmicznych. Patrząc na 85% zdjęć weselnych jestem zdania, ze wystarczy do ich realizacji przyzwoity aparat i obiektyw, a nie dziesiątki tysięcy złotych, dolarów czy rubli transferowych. I doskonale wiecie o tym, ilu byłych tapicerów, stolarzy czy ogólnie wykształconych bez zawodu, dzieki dotacjom z bezrobocia przynajmniej na dwa lata staje się częścią tego zawodu. Tymczasem jak wyżej napisałem, do zrobienia zdjęć i to obojętnie czy ślubnych, czy landszaftów etc. nie trzeba Canona 1dx i 85L, a po prostu umiejętności i zmyslu do fotografowania.
Fotograf weselny (2009) - Filmweb
w sumie ciekawy film nie tylko dla fotografów (w tym weselnych)
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Poprzedniego aparatu chce sie pozbyc całkowicie. Zostawiam sobie jedynie 50mm 1.8 gdyz bardzo lubie ten obiektyw. Nie jestem zwolennikiem duzej ilosci sprzetu. Wole miec "mało" a sensowne.
Zastanawiałam się jeszcze nad obiektywem Canon 35 mm f/1.4L ale nie jestem przekonana do końca.
Jeszcze niemam tych 20 tys :P ale dobrze jest zaplanować na co najsensowniej wydac taką kaseA, że ja bardziej się znam na robieniu zdjec niz na sprzecie jaki jest teraz najlepszy na rynku w sensownej kwocie to radze sie własnie Was bo mysle, że macie wiekszą wiedze w tym temacie
Jak tak czytam Wasze posty o tym, że fotograf ślubnych sobie pstryka fotki i tyle to zastanawiam sie dlaczego ja po całym dniu reportazu jestem padnieta jak to przeciez odpoczynek a nie praca :P
Ostatnio edytowane przez Masaesu ; 21-03-2017 o 12:57
Ostatnio edytowane przez zdebik ; 22-03-2017 o 10:31