Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Zestaw ślubny max 20tys

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Zestaw ślubny max 20tys

Cytat Zamieszczone przez MarcinPietrzak Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi z nich wynika w zasadzie jedno, ze potrzebuje dwa porządne body. W duchu miałem nadzieje że ślub można oblecieć jednym aparatem, a moje stare poczciwe 50D chciałem zostawić w zapasie jakby coś było nie tak z podstawowym sprzętem. Nie mam jeszcze zleceń i niestety dotacji Powiększa mi się rodzinka i postanowiłem wzbogacić się o porządny obiektyw portretowy stąd pomysł o Sigmie 85 1,4 o zmianie na pełną klatke już od dawna choruje. Sprzętu zaczyna przybywać myśle, że doświadczenie jest wystarczające i może zaowocuje to większą ilością sesji i ślubami- no i prawde powiedziawszy wypady w plener i martwa natura po prostu mi sie nudzi, a praca z luldzmi wzbogaci mnie o nowe doświadczenie

--- Kolejny post ---

A tak na marginesie nikt nie wspomniał o 24-70, myślałem żeby moje 24-105 wymienić właśnie na takie szkło to nie stałka ale ogniskowa uniwersalna do tego 85 Sigmy..
    Jednym body zrobisz bez problemu - na początek spokojnie wystarczy + 50D w zapasie. Nie wiem o jakim 24-70 piszesz, używam Canona 2.8 w I wersji. Większy i cięższy od 24-105. Używam od pełnej dziury, choć troszkę mydli ale tragedii nie ma. Przez trochę robiłem na samych stałkach, bo 24-105 to trochę za ciemno, ale na 1 body ta ciągła zmiana szkieł to bardo niewygodne było.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Wiele osób robi na jedno body, i tylko zmieniają szkła zależnie od potrzeb, jeśli to Ci nie przeszkadza, 5d III będzie lepszy niż 6d (jako bonus dostajesz możliwość zapisu na drugą kartę, czyli masz backup materiału). Z drugiej strony, dwa takie same body mogą być wygodniejsze przy częstszej, regularnej pracy.Jeśli śluby i zlecenia mają być tylko pretekstem i opcją na przyszłość, to nie jest najważniejsze.
    Moje odpowiedzi były pod kątem "dotacji", czyli konieczności zakupu nowego sprzętu, "z papierem", jeśli wchodzi w grę używany, możliwości się zwiększają (co nie jest dobrą wiadomością, bo od wyboru głowa boli ).
    W takiej sytuacji 5d III, S 85/1.4, S 35/1.4 wydają się być ciekawym pomysłem. Będziesz mieć dobry zestaw "rodzinny" (o ile waga Cię nie przeraża, poczytaj na forum wypowiedzi kolegów, którzy ze względów "rodzinnych" zostawiają w domu FF i stałki, a na spacery zabierają coś wygodniejszego), a jak pojawi się ślub dokupisz zapasową lampę i jakieś szersze szkło.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Baranów

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Wiele osób robi na jedno body, i tylko zmieniają szkła zależnie od potrzeb, jeśli to Ci nie przeszkadza, 5d III będzie lepszy niż 6d (jako bonus dostajesz możliwość zapisu na drugą kartę, czyli masz backup materiału). Z drugiej strony, dwa takie same body mogą być wygodniejsze przy częstszej, regularnej pracy.Jeśli śluby i zlecenia mają być tylko pretekstem i opcją na przyszłość, to nie jest najważniejsze.
    Moje odpowiedzi były pod kątem "dotacji", czyli konieczności zakupu nowego sprzętu, "z papierem", jeśli wchodzi w grę używany, możliwości się zwiększają (co nie jest dobrą wiadomością, bo od wyboru głowa boli ).
    W takiej sytuacji 5d III, S 85/1.4, S 35/1.4 wydają się być ciekawym pomysłem. Będziesz mieć dobry zestaw "rodzinny" (o ile waga Cię nie przeraża, poczytaj na forum wypowiedzi kolegów, którzy ze względów "rodzinnych" zostawiają w domu FF i stałki, a na spacery zabierają coś wygodniejszego), a jak pojawi się ślub dokupisz zapasową lampę i jakieś szersze szkło.
    Potwierdzam co kolega napisał. Jedna porządna puszka i dobre szkła. Drugie body jako zapas.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Cytat Zamieszczone przez michaelsz Zobacz posta
    Potwierdzam co kolega napisał. Jedna porządna puszka i dobre szkła. Drugie body jako zapas.
    Każdy ma swoje przyzwyczajenia i nawyki. Ja nie wyobrażam sobie pracy na stałkach z jedną puszką. Co do zestawu jednego aparatu + szkła to 5d3+24-70II miałem pierwszą wersje i bez żalu zamieniłem na 35L
    L

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

Praca na jednym body ze stałkami jest możliwa. Uciążliwa ale możliwa.
    Druga sprawa że materiał z 1 aparatu ze stałkami jest dość monotonny no bo przecież nie będziesz zmieniał szkła co 5 minut.
    Ja na twoim miejscu 50d bym sobie zostawił w razie czego. Kupił 6d + S35 1.4, jakaś lampa i spokojnie można tym objechać ślub, sesje itd.
    Inwestować w szkła, potem dokupić drugie FF i jakoś się będzie kręcić.
    6d | 5d mk2 | S35/1.4A | C85 1.8 | Z18 2.8 Fish | Metz 52 | YN 685

Trzeba byłoby to jakoś podsumować, bo nawet nie wiedziałem że jest tyle podobnych tematów na forum.
    Chyba błędem jest dokładać ok 4tys do 5DIII. 50D zostawie sobie na zapas a najprawdopodobniej kupie 6D.
    Jeśli chodzi o obiektywy to widze że większość przekonana jest do stałek nie wiem czy na początek to dobry wybór dla mało doświadczonego fotografa ślubnego- szczególnie w kościele, gdzie nie ma powtórek wolałbym mieć uniwersalny zoom i czuć się bezpieczniej.. Ma ktoś doświadczenie z 6D i 24-70II jak to się sprawdza na ślubach ? Choć 24-70 to prawie 8tys i dubluje sobie ogniskowe a pozbycie się 24-105 za 2tys troche szkoda. Ale 24-105 f/4 na weselu to chyba zbędny cięzar szczególnie w kościele

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a skąd miałeś wiedzieć jak się nie zainteresowałeś?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez MarcinPietrzak Zobacz posta
    Trzeba byłoby to jakoś podsumować, bo nawet nie wiedziałem że jest tyle podobnych tematów na forum.
    Chyba błędem jest dokładać ok 4tys do 5DIII. 50D zostawie sobie na zapas a najprawdopodobniej kupie 6D.
    Jeśli chodzi o obiektywy to widze że większość przekonana jest do stałek nie wiem czy na początek to dobry wybór dla mało doświadczonego fotografa ślubnego- szczególnie w kościele, gdzie nie ma powtórek wolałbym mieć uniwersalny zoom i czuć się bezpieczniej.. Ma ktoś doświadczenie z 6D i 24-70II jak to się sprawdza na ślubach ? Choć 24-70 to prawie 8tys i dubluje sobie ogniskowe a pozbycie się 24-105 za 2tys troche szkoda. Ale 24-105 f/4 na weselu to chyba zbędny cięzar szczególnie w kościele
    Głównie chodzi o światło, 2.8 a 1.4 to spora różnica a zdarzają się ciemne kościoły. Natomiast używanie lampy podczas liturgii jest nie mile widziane przez księży i rozprasza zarówno parę młodą jak i gości.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Przemyśl sobie czy na pewno chcesz w to wchodzić bo taka inwestycja nie wiem kiedy Ci się wróci. Może lepiej robić zdjęcia dla siebie i być z tego zadowolonym niż robić dla kogoś i zmieniać wszystko pod to. Ja nie wiem czy bym drugi raz wszedł w śluby gdybym mógł zacząć od nowa. Sporo kasy na sprzęt a przez śluby nie ma czasu na zdjęcia dla siebie. Całkowicie wysprzedałem długie ogniskowe o nie było czasu na sport.
    L

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a skąd miałeś wiedzieć jak się nie zainteresowałeś?
    Faktycznie, racja dobrze nie poszukałem i może niepotrzebnie rozpoczynałem

--- Kolejny post ---

Chyba wezme 6D i S85 1,4 Choć ciągle mam w głowie następce 6D, który ma sie pojawić niebawem. Dalej cykam zdjęcia dla siebie, a jeśli chodzi o śluby to zobaczymy jak to się potoczy czas pokaże.. Dzięki za zainteresowanie

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów